Tuesday, April 24, 2018

.:: Doa yang termakbul ::.

Doa yang diperkenankan... 
apa korang akan buat bila doa korang dimakbulkan?
firstly mestilah kita bersyukur kan... 

macam tu lah aku sekarang...
rasa mcm x percaya semua yg aku doa, semua yg aku minta dari Allah, aku dapat tahun ni...
dan kadang tu, hari ni aku minta, esok aku dh dapat..
kadang tu terfikir juga, adakah ini mustajabnya doa seorang ibu?
sebab yang aku perasan, sejak aku mengandung...
apa yang aku cakap tu menjadi satu doa dan makbul...
jadi kenyataan..
ada juga apa yang aku cakapkan waktu anak dara dulu, jadinya sekarang... 
ada juga yang masa zaman study dulu, jadinya sekarang...
terus, aku rasa macam x percaya, rasa teruja... 
Allah dengar rupanya permintaan aku... 
Allah terima rupanya permintaan aku...
sehinggakan aku rasa malu nk minta lagi... 
rasa terhutang budi... 
tapi aku ingat dalam Al-Quran Allah ada berfirman, mafhumnya, mintalah dengan Aku, maka aku akan bagi...
la ni aku percaya, setiap kata adalah doa..
setiap perucapan adalah doa..
setiap doa pasti akan diterima dan ditunaikan permintaannya...
cuma beza lambat atau cepat sahaja..
kerana Allah akan beri sewaktu kita bersedia untuk menerimanya...

cuma satu persoalan aku,,,
apakah akibatnya sekiranya kita lari dari doa yang diperkenankan?
maksudnya, contoh kita doa mudah-mudahan kita dapat kereta baru tahun ni... 
tetiba Allah berikan rezeki lebih, dan kita dapat beli kereta baru tu tapi kita x pakai kereta tu... 
adakah itu dinamakan kufur nikmat?
adakah itu dinamakan x bersyukur? 


Monday, April 23, 2018

.:: HAFIZ AL-PASIRRISI BIN UMAR ABDULLAH AL-PASIRRISI ::.

8 Mei 2017 
Appointment doc for repeat scan.. sebelum tu dah scan byk kali sebab suspcect baby besar, tapi utk kepastian sebelum kelahiran, aku di suruh untuk scan sekali lagi di KK Kempas utk confirmation dr doc KK.. 
So, as always, pagi2 dh tercongok kt depan pintu KK beratur dgn geng2 yg lain untuk appointment hari tu... 
tunggu punya tunggu, sampailah masa untuk aku berjumpa dengan doc..
sememangnya setiap kali scan, aku berasa sangat teruja dan ternanti-nanti.. yelah kan, budak dalam perut, bukan kita tahu pun apa dia buat kt dalam tu.. sihat ke idok kan.... 
so, sesi scan adalah sesi yg sgt aku nantikan...
doc pun scan.. tapi kali ni lain macam sikit.. tak tahu kenapa doc duk godeh perut aku macam hape... malu jugak rasanya... 
tapi time tu dh terdetik dalam hati ni, "macam ad yg x kena je" 
btw, masa tu dh 39w nk masuk 40w.. mcm2 perasaan melanda sebabnya muka doc semakin serius tgk skrin scanner tu... 
at the end, doc pun bersuara..

doc : you punya air ketuban ni kurang.. kt sini dia tunjuk 8 shj.. kalau I, I x senang air ketuban just 8.. ad doc still boleh accept lg tp kalau I, I akan hantar patient terus ke bilik saringan cz with this condition. anything will happen to your baby.. actually, it still save but for me, emm I x senang lah... before this you ada rasa leaking ke or ou ad rasa air keluar ke? ada x?
aku : 4 hari lepas sy ada rasa pelik... tmpt sy duduk husband kata basah mcm sy kencing, tp bila sy cek, underwear dan kain, x basah mcm tmpt sy duduk... dn tmpt duduk tu pn x basah sgt cuma rasa sejuk je... 
doc : ok xpe, its normal... air ketuban kurang boleh jadi dr byk punca... uri dh longgar, x lekat lg pun boleh jd air ketuban kurang.. you dh 39w kan.. so, its normal.. but I still x senang dgn 8 ni.. so, I akan buat surat utk you refer to hsa di bilik saringan.. you pergi sekarang ok... 

lepas keluar dari bilik doc, terus habaq kt abg, time tu gak terus ke hsa.. 
sampai di bilik saringan, tunggu turn lagi... 
sampai turn, doc cek bwh.. pa lagi, seluklah weeeyyyhhh... ermmm.. tahan je lah.. 
tp kali ni dia seluk tu, rasa sakitnya, Allah...! tuhan je yg tahu, sakit sgt.. sebelum ni pernah kena tp x lah sesakit ni... then scan lg... last2, doc ckp,

doc : warded, jln dh buka 1cm.. ok.. tunggu luar nnt nurse proceed.. 

terdiam aku.. tp dlm hati tu, "waahhh, dah tiba masanya utk aku lihat ank aku... x sabar rasa nk bersalin"
dengan muka happy, aku keluar gtw kt abg yg jln dh buka 1cm dan aku kena warded... 

9 Mei 2017
dah seharian aku kt ward, tp jalan still x buka lg... 
puas dah round satu ward ni, but still 2cm...
last cek pagi tadi... xpelah, sabar menanti.. sambl berzikir dalam hati dan x putus doa... 
dalam masa yg sama, hati ni gerun dan mulalah doa mcm2... 

10 mei 2017
pagi tu, jalan still 2cm lg.. doc decide masuk belon kt bawah..
start je masuk belon tu, maka mulalah saat kontraksi aku 5min sekali..
xyah ckplah sakitnye cmne... huhuhu... 
masuk belon jam 8 pg... kul10, rasa nk buang air kecik, x tahan sgt... sekali belon keluar dgn darah...
terus gtw nurse, belon dh keluar... 
nurse pun keluarkan belon, gtw jln dh buka 3cm and aku dh x rasa kontraksi lagi dr pg sampai ke petang.. cuma sesekali je..
petang jam 5 ptg, cek jalan lagi dgn doc... time ni dh buka 4cm.. doc terus kata, "puan, I pecahkn air ketuban you ye biar lg cepat jalan buka..".. "ok" 
jam 5ptg, air ketuban dipecahkan then terus tolak ke LR.. abg ad sekali... masa tu lah, last aku minum milo dan kurma utk tenaga nk bersalin... 
sampai LR 6.20pm, abg temankan aku.. ad kerusi lagi utk abg duk kt dalam... seronok rasa... 
maka mulalah nurse bg induce... dan start tu lah aku mula lg rasa kontraksi dr 10min sekali sampailah 5min skli.. dr kul 6.20 sampai kul8.45 mlm, aku x sedar masa berlalu begitu cepat skli rasanya... terdengar abg baca yasin di sebelah.. terasa kekuatan dr bacaan yasin abg tu menular dlm tubuh... 
waktu tu juga doc and nurse dtg cek jalan lg.. dh 5cm... berdebar juga tunggu ni... 
doc kata, "lg 4jam, kita cek lg, if still at 5, we proceed"

11 Mei 2017
jam 1pagi... doc and nurse dtg lagi utk cek jalan... 
"still at 5.. proceed czer now"
bila dgr perkataan CZER je, terus tekanan darah aku naik sampai 180... hamekaw...!
x pernah2 tau.. bila nurse check bp, doc terkejut giler bp aku naik sampai 180... 
doc: how????? serve!
nurse pun terus bg ubat darah tinggi kt aku... aku dh mula rasa pening... 
lps mkn ubt, rasa mengantuk sgt.. pelagi, tidur lg.... 
sedar2 je dh kul 3.45 pg... nurse kejut, then salinkn pakai baju operation... 
aku pandang abg sayu... 
kul4 masuk bilik ot... semuanya dh siap... masa tu x yah ckplah.. rasa mcm malaikat izrail dh tunggu kt dalam tu... 
dlm hati, "ya Allah, ampunkan dosa aku, permudahkanlah urusanku" dan aku terus berzikir lagi... 
mula cucuk ubat bius, aku rasa cm x percaya, ' betul ke nanti x rasa apa2?' 
ttbe kaki rasa kebas... aku bius separuh badan... 
apa yg diorg buat semua aku dengar dan aku rasa apa yg di buat kt perut aku cuma x sakit je... 
rasa di conteng2 kt perut tu.. berdebar2 tau, mcm tertanya-tanya, dh potong ke belum eak.. dah mula ke belum?
tapi masa tu aku x dpt nk fokus kt perut sbbnya, terasa sejuk melampau sampaikan aku menggeleng kepala dari mula peration sampailah ke sudah... 
tgh2 duk geleng2 tu, ttbe rasa kt perut ad org tolak perut aku, habis di godeh2, di tolak2, di goyang2.. tak lama lepas tu, terasa sesuatu yg berat terletak kt paha aku, berat :D.. hahaha... 
rupanya tu lah hero aku... ternanti-nanti juga suara pertamanya... 
dlm hati, "hai anak, kau telah selamat lahir di dunia ni nak.. mama akan cuba jadi malaikat terbaik utkmu"
maka dengarlah suaranya.. Allah, syahdu ku rasa... 
seorang nurse dtg di sebelah ku, sambil bawa hafiz kt aku, dia kata, "baby boy ye puan"
aku angguk dan nurse bg pipinya kt aku, aku kucup buat kali pertama... 
"ya Allah, aku dh ada anak dh"...
team ot pn meneruskan tugas mereka sehingga selesai.. 

siap tu, aku di bawa keluar.. sambil menunggu nurse dr ward datang, aku diletakkan di luar bilik ot sambil dimasukkan blower dlm selimut sbb aku ckp aku sjuk.. nurse pelik tgk aku geleng kepala x sudah... 

x lama tu, nurse lelaki and perempuan sorong aku sampai ke pintu... bila buka je pintu, aku nampak abg... 
ya Allah, aku hidup lagi, aku dapat tatap wajah suamiku lagi ya Allah... 
rasa syukur teramat sgt.. 1 perkara yg aku nk tahu sgt, mana anak aku? di NICU ke? 
sebab setahu aku kalau czer, bby kt sana... 
abg gtw, baby nurse dah bawa ke ward.. 
diorg pn tolak aku ke ward dgn abg skli.. sampai ward, aku di alihkan ke katil lain dan di salinkan dengan pakaian ward... bermulalah sesi berpantang aku... 

itulah kisah kelahiran HAFIZ AL-PASIRRISI yg tersemat di ingatanku... yang xkan aku lupakan sehingga akhir hayatku... pengalaman yg bermakna dalam hidupku.. melahirkan putera pertama kami yg comel dan bambam tu... :) 

sekarang hafiz dah nak masuk setahun umurnya, dah mcm2 dh bijaknya tu... hihihi... tp lom pandai jalan lagi... xpe, biarkan hafiz menikmati tumbesarannya dengan baik... 

MAMA SAYANG HAFIZ
ABI SAYANG HAFIZ
HAFIZ ANAK MAMA DENGAN ABI... 

Tuesday, March 21, 2017

PERAHSIA

Perahsia? Sape yg perahsia?
LELAKI
Lelaki penuh dgn rahsia...
Segala tindak tanduk dia, x siapa boleh jangka or tahu apa niatnya yg sebenar...
Kadang tu x terbaca oleh akal fikiran...
Tapi, kalau dah kenal, your step in my mind... hahahaha...

Perempuan pulak, memang selalu minta perhatian...
Perempuan selalu mengharapkan yg sempurna...
But one thing we have to remember...
"NO ONE PERFECT"
Fahami istilah tu...
Xde sape yg sempurna malah pasangan diciptakan utk menyempurnai antara satu sama lain...
Fill it with colors...
Colors of honest
Colors of believing
Colors of happiness
Colors of forgiving

Abg?
Mcm tu lah dia...
Sukar utk nyatakan perasaannya...
X mcm dulu, ad je masa utk luahan hati...
Dan aku waktu tu, xde rasa jurang...
Maybe bukan sbb berdepan...
Cz aku lw dh berdepan utk luahkan perasaan mmg kelu lidah utk berbicara...
Like nothing to say
More to, try understand me better without say anything...

Kdg tu terasa, abg x perlukan aku...
Kalau aku xde pn, xde bezanya bg abg...
Perasaan yg sama aku rasa dr sebelum kahwin...
Byk kali aku pk, mungkin inilah dunianya...
Sebelum kahwin lain, lepas kahwin lg lain...
Nak aku ceritakan mengapa dulu begitu skrg begini?
Tp aku igt ayat abg yg dulu,
"Dulu lain, skrg lain.. jgn minta yg skrg jd mcm dulu, x sama"
So, thats why aku diam dan terus diam...
Cuba utk hayati isi dan maknanya...
Cuba utk fikir mana hikmah di sebalik kata2 itu...
Walau terkadang hati tersakiti..
Tp tetap aku hanya diam dan diam sahaja...

Aku takut,
Takut luahanku jadi beban di fikiran abg...
Takut luahanku jadi punca gaduh, punca salah faham...
Takut luahanku jadi semakin serabut dan celaru fikiran abg...
Takut luahanku jadi duri dalam selimut....

Apa harus ku lakukan?
Diamkan diri
Diamkan isi hati
Nikmati apa yg tersaji
Nikmati segala rezeki
Syukur dan terus bersyukur
Itu yg terbaik....

.:: TUNAMAYA ::.

21 Mac 2017
Cuti sekolah bulan 3

Ini merupakan kali ke-5 abg bawa aku g jalan2
Xkisahlah berdua atau x berdua...
Act, kali ni nak ajak ibu dgn abah..
And aku pn plan dgn akk and abg jep...
Tp rezeki bukan milik family aku,
So, kali ni pergi tunamaya dgn umi and kak siti...
Lain kali, kita plan lg ye...

Cuti kali ji, aku yg ajak abg...
Enth knp ttbe je rasa nak g bercuti...
Excited?
Satgi aku cte kenapa aku rasa half je...

Tunamaya...
Tempat ni mahal..
1 bilik, 1 malam dkt rm700 ke rm800...
Tp disebabkan ad org tolong,
Dpt harga staff, rm160 1 malam...
Sape tolong?
Ni nk cte...

Abg ty dn KD tmpt2 yg best nk g bercti..
So, dia offer tmpt ni...
Mcm mengarutlah offer tmpt mahal kan...
Then, dia kata, adik ipar pernah keje situ, tp dh benti...
So, KD contact adik ipar dia and ty, boleh x dapatkan 1 bilik utk 1 mlm dgn harga staff...
Lw ikutkan mmg x boleh...
Mcm2 lah si KD ni merayu sampai adik ipar dia ckp, boleh usahakan..
Then, adik ipar KD, contact kwn dia yg still keje kt situ... Hafiz...
Nak kata ad rezeki ke tunamaya, dapatlah harga staff tu...

Perasaan aku?
Bloggie tahu an, aku ni lw dh x suka (xsampai tahap benci) xnk ada kaitan...
And coz of that, dr 100% seronok dpt g bercuti, tinggal 80% je happy tu...
Nasib ummi dgn kak siti ikut... so, up sikitlah happy tu ke 85%...
Honestly, aku x rasa apa2 pn...
My feeling is zero...
Then, yg membuatkan happy tu drop menjunam
Masa otw tu, abg buka cte sal ni...
Dia ckplah yg si KD ni bersungguh-sungguh nk tolong,
Sampai buat ayat kesian kt adik ipar dia...
Lastly, 1 ayat yg membuatkan aku bengang...
"Baik hati sungguh KD an"
Usai je ucapan tu, aku terus paling ke tepi...
Ibaratkan aku buang jauh2 pujian tu...
Sejauh mata memandang...
Time tu, aku rasa diri aku ni x berguna langsung...
Perempuan lain abg puji, aku x pernah pun...
Sikit pn x... dan masa tu lah dr 85% happy, terus drop 40%...
X happy langsung....
Senyuman dan ketawa yg terluah bkn dr hati aku
Tapi lebih kepada paparan luaran utk sedapkan hati manusia sahaja...

Bloggie,
Nampak mcm aku x bersyukur kan...
Aku syukur dgn peluang yg ada...
Tp ayat yg menikam jiwa aku tu,
Membuatkan aku x suka dgn ap yg berlaku...

Ptg tu mandi kt laut...
Yes, for sure aku masuk dlm air..
Dgn keadaan perut dh bulat, aku x dpt nk imbang bdn,
Abg dh nampak aku cm tu pn dia biarkan aku jln sendiri...
Dgn keadaan ombak jap besar jap kecik...
Dgn aku yg nk tahan kaki nak imbang bdn, perut, tekanan ombak...
Kau rasa? Aku dpt jln dgn betul ke?
Dr td happy dh drop 40%, now its drop again 30%...
Aku cuba utk lawan perasaan...
Cuba utk menikmati percutian kali ni...
Nasib ada ummi dgn kak siti...
Aku dpt cover... lw x, aku rasa, jd lagi nnt..

Lps mandi kt laut, mandi kt kolam lak...
Aku? For sure lah join...
Tp org x pandai berenang, so,  masuk kolam then duk tepi je lah...
Time ni, aku masuk last...
Abg dgn kak siti dh berenang jauh dh...
Ttbe rasa diri ni kerdil jek an... errmmmm....
Aku tgk ummi, ummi senyum kt aku... terasa terubat hati ni...
Then, aku duk tepi... berendam dlm air...

Masa tu, jp nyelam, praktis tahan nafas...
For my baby, for my delivery session...
2 3 kali jugalah selam dlm air...
Tp yg kelakarnya, biasa kalau dh selam,
Bdn akan terapung dlm keadaan muka kt bawah kan?
Tp aku x, aku timbul tegak semula :D
2 3 kali buat pn sama juga...
Percentage up 35% ...

Lps mandi kolam tu, otw balik bilik...
Abg jln depan tinggalkan aku dgn ummi...
Geng jalan lambat mmg kt belakang...
Masa tu lah aku pk, knp abg buat aku mcm ni?
Hurrmmm... maybe sebab ada kak siti dgn ummi, so, dia wujudkan jarak..
Maybe sbb bukan berdua, dia x pimpin aku masuk laut and kolam...
Maybe sbb bukan berdua, dia x jalan dgn aku...
Maybe sbb bukan berdua, dia x pimpin aku naik tangga...

Esoknya balik...
Dan aku merasakan, sakit tegang kt bwh perut aku...
Sebab tekanan ombak laut dan kolam...
Menambahkan lg terasanya tu, bila naik tangga lepas bersihkan bdn...
Terasa sangat sakitnya...
Tp aku hanya diam dan diam je...
Sebab perasaan aku waktu tu mendahului rasa sakit yg terasa ketika tu..

Lepas ni nk bercuti lg ke x?
Enthlah... kalau ty skrg, mcm xde mood je nk kata ya...
Tgklah keadaan nanti mcm mn...