Saturday, June 30, 2012

.::program kemasyarakatan bersama LTH, 30 jun 2012::.

alhamdulillah, hari ni selesai sudah 1 program anjuran kelab dengan kolabrasi pihak LTH n Pusat Pendidikan Al-Irsyad Labu..
memang best lah tadi...
seharian di sana, dari pg sampai petang...
pada mulanya aku cuak gak an, yelah 1st time handle program kot..
sekali handle, penyertaan 2bas....
ad tv al-hijrah sekali lak tu...
fuh! memang gempak lah rasanya an..
dah tu, pengarah dari HQ dtg nk tgk program...
wah! mmg lah aku cuak sgt lw xjd..
tp td pun byk dpt backup dari LTH sendiri n pnddk kampung+warga n tenaga pengajar sekolah tu gak...
syukur sgt2 dah selesai, n xbyk sgt masalah yg timbul..
cuma ada lah sikit2 tu, erm, biasalah terlepas pandang an benda2 kecil ni...
xsangka an, kne interview gak tadi,, huhu... gugup tu...
gagap aku depan kamera.. hahaha
tapi bukan aku jerk yg gugup, kamera tu pun gugup gak sampai ms aku ckp tu, ttbe habis bateri.. haha...
kelakar an... kameraman tu kata, awk ckp jerk ttbe habis bateri... dia gelak jek... hehe...
erm, komen sal pnddk kampung?
ok jerk diorg tu...
komen sal pljr dia?
oh, molek2 belaka dema... hahaha.... comel2, peramah sungguh...
guru2 dia?
oh, lg ok, cuma kdg2 tu terasa cm syadid ckit lah, tp aku phm knp... hehe... cz aku dulu pun dari sekolah yg sama dengan jerk cm tu... :) so, xde mslh lah... fhm lah lau knp ttbe ada sesetgh bdk tu ttbe paling muka, masam muka, hehe, fhm sesgt dh.. :)
cumanya, td tuyh, huhu,,, dpt kecek meta dgn 'abe'... kuang3... perasan sungguh aku ni an...
cukup2 lah dah ad yg 1 tu... hahaha...
erm, ok lah, ni jerk nk cte nye sal program ni...
len tu, xde dah kot... :) nk rehat lak... :) daa~

Sunday, June 24, 2012

~hijab~

apa pendapat korang tentang hijab????
kalau di tanya hal ni pada mereka yang memang bertudung litup dan kuat pada pegangan agama, of course mereka akan kata, hijab ni wajib dan bla bla bla....
tapi kalau di tanya pada mereka yang masih lemah dalam agama, mereka akan kata, xsampai seru lagilah nak pakai tudung ni..
ada gak an yang komen, seru tu dah lama sampai, tapi kenapa masih xnak pakai gak???
lps tu tukar ayat dah, lain pula yang di jawabnya, "xsampai hidayah lagilah"
so, sampai bila nk habis hal hijab ni????
tahukah kamu wahai muslimah, PEREMPUAN ISLAM, bahawa hijab atau TUDUNG itu diFARDUkan ke atas kamu sepertimana solat dan puasa???
maka dengan ini, hijab atau TUDUNG itu adalah kewajipan yang telah di fardu ke atas kamu sejak kamu lahir lagi....
sekiranya kewajipan ini tidak di laksanakan, perempuan islam itu keluar dari islam....
ini adalah apa yang saya belajar...
"الحجاب مفروضة على المسلمة, فكان ترك الحجاب, فترد عن الإسلام"
ertinya: hijab itu telah di fardukan ke atas muslimah/perempuan islam, sekiranya dia meninggalkan hijab, maka keluarlah dia dari islam....
wahai kaum hawa, sedarkah kamu apa yang kamu lakukan???
apa yang kamu jawap di hadapan kamera dengan alasan kamu tidak bertudung itu???
mungkin di sini, kamu boleh jawab semua soalan dengan mudah, tapi di hadapan Allah nanti????
apa kamu boleh lagi menjawab segala pertanyaan kepadamu dengan begitu senangnya dan dengan senyuman????
adakah kamu boleh berbicara fasih?????
adakah kamu lupa, di sana nanti kamu akan tidak boleh berbicara, mulutmu di kunci....
think what you done to yourself!
kamu menzalimi dirimu wahai wanita....
aku nak bagi komen sikit kat iklan2 yang duk tayang fesyen tudung ala2 skaf....
nk berfesyen xsalah selagi x MELANGGAR syariat dan syarat2 hijab...
tapi kalau pakai tudung nampak leher dan telinga, itu tutup ke???????
apakah syarat hijab/tudung????
melabuhkan hijab hingga ke dada...
ingat ye, hingga ke dada bukan atas dada, tetapi hakikatnya, lebih dari dada....
mean, bawah dada....
so, to designer2 yang pakar2, please, i beg you...
jangan jadikan wanita2 ini sebagai mangsa fesyen kamu....
malah bantu wanita2 ini untuk berfesyen dengan seadanya, ikut syarat syariat dan TIDAK MEMBAZIR...
kenapa aku tetiba tulis sal ni???
sebabnya aku dah x tahan nak tengok wanita2 yang x tahu itu terus x tahu dan terus menjadi mangsa fesyen...
tabarruj...
boleh nk berhias tapi kalau jadi fitnah (diperkatakan orang, dapat pujian) itu haram hukumnya...
dan bagi yang bertudung litup, jagalah imej kamu sebagai muslimah, perempuan islam...
bukan wangian itu haram, tapi yang haram itu untuk wangian yang mempengaruhi lelaki..
nabi pun kata, wanita yang berwangi-wangian itu adalh penzina..
tapi janganlah sampai orang pening kalau kamu lalu kt situ (pening bukan sebab minyak wangi)...
islam juga ajar kita dalam bab kebersihan....
so, fikir2kan, apa cara kamu untuk ubah keadaan itu...
tabarruj xleh, tapi jgn nampak hodoh sangat... jaga imej islam....
kamu adalah duta islam...
see, walau dalam apa pun keadaan kita, tetap ada yang kurang dan salahnya..
tidak kira besar atau kecil..
so, dalam teguran ini, maaf kalau ada yang terkecil hati,, tapi aku dah xboleh thn air mata ni jatuh bila tengok perempuan2 yang xtahu tentang hukum ni....
aku xdapat nk sampaikan direct kt dia..
cuma dengan inilah aku dpt bantu dia... itu pun, kalau dia bc apa yang aku tulis ni....
please, wake up, open ur mind n see the world...
if u see it harmful, u will wear it for your safety...
believe me,, no one will help you soon...
everything leave to yourself..
you don't have choice to choose either to wear or not.. but hijab you MUST wear!
please, take care of our image... care image of islam....
please, don't take them as your victim.. don't take advantage of them....
pleaseeeeee,,,, i beg you...

Monday, June 18, 2012

kepercayaanku di robek!

bisa saja semua ini berlaku dengan takdir tuhan...
aku menerimanya dan siap menerima apa pun yang terjadi...
sebentar td aku melihat sebuah perbualan yg menyakitkan hatiku....
memangnya itu adalah bicara teman yg akrab tapi bisa saja kan dia menjagainya...
memelihara batasnya....
sedang aku bisa menjaga batsku dengan teman2ku mengapa tdk dia????
bersenang2 dengan teman sdg aku di biarkan...
siapa aku di hatinya????
sekalipun tidak pernah bicara hemah....
kasar dan keras sering di lontar pada ku...
aku menahannya dengan tanggapan itu adalah dia yang harus aku terima...
tetapi ternyata, hanya di hadapan ku sahaja tetapi tidak dengan yg lain...
mengapa harus begini????
sepatutnya aku tidak harus merasa sakit di hati,
tetapi, tadi, hatiku benar2 sakit!
terlampau sakit!!
di dalam perbualan itu, sepertinya dia mempersendakan ku....
dan itu membuat aku bertambah sakit!
aku menjaga batasku hingga semua teman menganggap aku sombong...
tetapi hanya segelintir yang memahamiku...
ada juga kerna itu mereka tidak sekali mengendahkan aku....
hanya kerana aku menjagai dia...
kemunculanku di dunia IT dia, tidak pernah di endah....
walaupun di ruangan chatt...
aku ini bagaikan tunggul...
kadang kala bagai kucing yang meminta makanan!
mengharap dan terus mengharap....
setelah kejadian tadi, aku semakin lemah utk pelihara semua ini..
aku capek!

Friday, June 1, 2012

~family g perak~

sedih! :(
family semua g perak...
aku nk ikut, tapi terikat dgn assignment, exam, kerja2 kelab yg xsettle lagi...
sedih...
hasratnya, nk jumpa family kt masjid india, tapiiiii.....
susah nk cerita....
ermm....
sepatutnya hari ni, sabtu, 2jun2012, aku g masjid india dgn kak jah n na,,
tapi, sarah kata nk g umah farah wt assignment oop kt sana..
aku kne g juga cz aku segroup dgn dia...
tapi, ap yg terjadi, pagi ni, fafau dtg umah, stdy dgn sarah, kak jah n na dh g masjid india dan aku xtahu bila nk g umah farah nya.....
lau g umah farah esok, aku leh g masjid india pagi ni... untung2 dpt jumpa family aku kt sana...
mmg blk hari tu aku dah jumpa family semua, tapi x jumpa abang am n family dia.. :(
dan lagi, bkn salu dpt rs family aku g rombongan, jln2 dgn family di luar johor...
BUKAN SELALU....
sebab family bkn org sng, nk jln2 cm ni pun, planning dari tahun lepas lagi..
save bajet dari tahun lps lagi....
bila dpt g, aku pula xde... :'( sedih.....
erm.... nk wt cm ne, dh bkn rezeki aku g sama2 dgn family aku...
saat indah aku bersama family hy waktu raya sahaja....
suasan yg biasa, dn dah salu rs...
tahun lps, xdpt ikut sama2 epi2 kt muar....
thn ni, kt perak...
thn dpn? xtahu lah, apa lagi yg aku akn terlepas....
ermm... xpe lah julie, nnt g sendiri..
tapi beza lah g sendiri dgn g bersama family...
g 1 tempat dgn kwn, n dgn family, lain...
g tempat yg dah salu g dgn family, bila dgn kwn, rs lain..
g tempat yg dah biasa dgr dari kwn2, bila family dpt dtg, rs lain...
lagi pun, mmg hjt aku dr dulu nk ajak family aku jln kl...
tapi mslhnya, aku xtahu cm ne...
ni dh ada peluang walaupun sesaat, aku lak yg xde...
ramai yg kata, xpe lah julie, lain kali an ada lagi...
JANGAN BAGI AKU HARAPAN YANG TAK PASTI!!!! AKU BENCI!!!!
mmg tmpt tu x bergalih, tapi tak pasti akan datang ad lagi atau x, n family aku dpt g semua atau x!!!!! FAHAM TAK!!!!!!!

assignent web

assignment web yg dh lps ni adlh assgnment group...
mcm2 hal lah jd lau dh kata group an...
so, kita akan jumpe pelbagai perangai..
tp yg plg aku xsuka bila berhadapan dgn perangai org yg xnk wat kerja tapi nk nm ada dlm list group...
mslhnya, ini bkn sekali, tp pd aku dah berkali-kali org yg sama wt perangai..
kt group len pun, dia wt benda yg sama..
maybe dgn org lain dia leh terlepas, tp bkn dlm group aku lah an...
dia wt kerja yg pd aku terlalu sikit then lps tgn bila kerja yg dia wt tu x lengkap....
bila suruh bertanggungjawab, wt xkisah n wt xtahu...
ibaratkan wt kerja melepaskan batuk di tangga...
dah wt, dah siap, x semak, terus anta utk double cek, bila ad yg xbetul, suh betulkan, wt xtahu n terus enjoy, xde wt persiapan utk presentation...
nasib baik presentation kali ni, markah individu..
sir akan soal, seorang demi seorang, dan markah di ambil dari cara orang tu sendiri present...
memang aku suka lah an cz udah tentunya orang tu akn imbalan yg sepatutnya... huhu...
bila sampai turn dia di soal, sir soal soalan cepumas... tahu apa yg sir soal?
soalannya,"so, what you did in your group?"
hahaha.... di ty kan soalan tu pd org yang x wt kerja...
so agk2 korang lah an, ap yg dia akan jwb?????
hahaha....
TERKEDU!!!! xtahu nk jwb apa..
dia pndg aku, aku terus borak dgn orang sblh dia...
hahaha.... jgn harap aku tolong!
dia wt aku cm bola before present tu...
aku yg double cek repot, aku yg npk kerja dia xlengkap, aku yg suh dia wt semula, n apa yg dia wt??? dia g karoke blk kul1!
cm ne aku tahu????? hehehehe... ada laaaaaa.... huhuhu....
orang cm ni mmg kne pasang spy byk sikit biar apa yg dia dpt setimpal dgn apa yg dia buat... huhu.... dgr cm jht an, tp itu yg sepatutnya!
sampai bila dia perlu di beri ihsan???????
sampai abis study???? NO!!!!!
huh.... selesai presentation, aku puas hati!~
huhuhu..... hope dia dpt imbalan yg sama dgn apa yg dia buat....
advise for others, "jgn tiru gaya ini.."