Tuesday, January 5, 2016

5 NOVEMBER 2015

Kenapa dengan tarikh tu?
Oh ye lupa nk cerita...

Hari ni genap 3bulan aku excident...
Beb, first time aku excident teruk cmtu...
Syukur alhamdulillah aku x apa2...
Tapi my bff, si kancil hijau tu parah...
Habis bonet depan tmpt enjin tu terkopak,
Tangki air pun remuk, 3 pintu xleh buka...

Sedih...
Bila tgk keta tu, aku mcm x caya aku yg bw keta tu...
Beb, seriously, aku xnampak jalan time tu...
Masa tu hujan renyai, x lebat sgt,
Aku nampak putih je depan aku...
Ttbe terbabas, langgar lopak air kt bahu jalan...
Terasa gegarannya beb...
Then aku nak naikkan semula keta ke jalan,
Jalan licin sbb hujan, aku lak p tekan minyak...
Apalagi, meluncurlah keta, p langgar divider seberang jalan...
Tu yg remuk bahagian depan keta...

Lepas tu, keta berpusing...
Aku terus pusingkan stereng and pegang kuat2..
Keta berpusing berlanggar dgn divider, depan, tepi, belakang...
Serius, aku xleh lupa time tu aku rasa mcm ad makhluk serba putih lindung aku.. mcm peluk aku.. so aku stick kt kedudukan aku, x gerak sikit pn...
Then aku brek...

Bila keta berhenti, aku dh tercengang..,
Aku rasa mcm aku mimpi...
Dlm hati ckp, "aku excident ke?"
Bila tgk depan, nampak bonet depan terangkat, then keta berhenti, aku terus buka lampu keselamatan...
Lps tu aku bau minyak... cepat2 aku capai handbag and terus keluar...

Nyawa aku masih panjang, rupanya keta terberhenti kt tengah2 jalan...
Nasib masa aku keluar tu xde keta dr arah depan or belakang...
Kalau x, aku xtahulah apa jadi kt aku...
Aku cepat2 lari jauhkan diri dr keta...
Dah bau minyak, aku takut keta tu meletop je...
Berdiri kt tepi jalan, dlm keadaan hujan...
Elok je aku diri kt tepi jalan barulah ad keta lalu lalang kt situ...
Nasib baik tau... nasib baik aku dh buka lampu keselamatan tu, lw x depa x nampak ad keta kt tengah jalan...

Tak lama tu ad juga yg berhenti tepi jalan, sorang abg ni nama Lan...
Dia tolong aku... sorang lagi aunty india nek moto...
Aunty ni yg bawa aki g umah dia and pinjamkan aku fon utk aku call akak...
Fuhhh...!!! Experience...!!!
Cukuplah sekali aku excident.., aku xnak kena lagi... cukuplah...
Dulu jatuh kotor 2x... 2x kali tu juga jatuh depan umah..,
Ni excident keta, nasib xde langgar org...
Excident kat jambatan chamek... huh....

Cabaran tunang?

Cabaran ketika bertunang....

Ai, ckp mcm dh tunang je... hahaha...
Ayat perangkap niiii...
Terasa mcm dh tunang, tu je... hihihi...
Perasan kan,,,

Oklah, berbalik pada topik..
Seriously,
Terasalah ianya sebagai ujian dlm berkawan...
I admit it... more to TTM ( Teman Tapi Mesra )
Hah! Istilah baru.. anak buah aku bagi... hihihi...

Awak,
Kita kenal dh lebih 5 tahun...
Kata faham sy ni mcm mn, tp knp mcm x faham je?

See.... ni lah salah satunya...
Kenal dh lama... mcm dh faham perangai masing2...
Tapi bila dh masuk era bertunang...
Nak menginjakkan kaki ke alam yg lebih mencabar, mendirikan masjid, bak kata org tu, mcm2 rintangan yg datang...
Kekadang terasa, WHO ARE YOU???!!!

Serius beb, kalau x kuat, mmg boleh putus...

Time ni lah, bila gaduh, kdg sampai di besar2kan...
Walhal pada awalnya, pergaduhan tu mcm xde punca yg wajar utk di gaduhkan...
Masa kawan, si teruna boleh lagi bertolak ansur dgn perangai si gadis...
Tapi bila dh tunang, mcm x boleh bertolak ansur,
Dah xde dh istilah give and take...
Kekadang time ni lah, di era inilah si teruna tunjuk ego dia yg menggunung tu...
Si gadis lak nak lawan ego si teruna td and jual mahal...

Guys,
Actually, benda boleh slow talk...
Salah seorang kena jadi air...
Kalau dh 2 2 api, mcm mn nk settle mslh?
Even rasa diri tu betul, xpelah, kita menangkan dia...
Asalkan kita dpt jaga hubungan ni elok2 sampai ke jinjang pelamin...

Kenapa kena latih tanpa jemu dan letih?
Sebab nanti masa dlm arena kehidupan berumahtangga,
Bukan ini je yg kita kena lalui...
Bukan setakat ini je, malah banyak lagi...
You guys dh faham yg PERKAHWINAN merupakan permulaan masalah kehidupan...
Kalau you rasa ianya suatu beban dan masalah, why you choose that path?

Stop talking nonsense!!!
Xde sape dgn rela diri terjun masuk dalam gaung tanpa penghujung tu...
Sekiranya you still fikir PERKAHWINAN adalah bebanan, why you choose that girl/boy to be your life partner?
STOP TALKING NONSENSE!!!!

*********************************************

Aku still x faham, apa yg dikatakan cabaran bertunang...
Tp bila dgr cte,
Time tunang ni lah masing2 hilang sabar, cepat marah, mulalah hati tu berdetik xnak kahwin, nak pandang org lain...
Mulalah timbulkan pelbagai masalah yg kekadang tu boleh settle dgn cara baik...

IBLIS guys, IBLIS...
Dia xkan suka you all buat baik ni...
So, pertahankan hubungan pertunangan ni if you still ad rasa syg lg pada pasangan masing2...
Kalau dah penat pertahankannya, dan pasangan pula selalu buat x endah dgn hubungan ni, berserah je pada Allah, Dia saja yg tahu setakat mana jodoh you all...

Bertunang adalah satu tempoh menduga kekuatan sesebuah ikatan yg di katakan sebagai JODOH

Sunday, January 3, 2016

2016

Huishhh... setahun sudah x buka blog... hahaha... lamanyaaa la hai...
La ni dh tahun 2016..
Pejam celik pejam celik, dh besaq dh aku la ni...
Tahun lps 24, la ni dh 25...

Status?
Hang jgn ty kt aku nooo...
Still sama lg...
PENGANGGUR BERSIJIL...

Dah, jgn ty aku pasal keje,
Aku dh tutup hati nk keje...
Dh xde mood nk pk pasal keje...
Last year, ok lg aku nk cte sal keje...
Cz still ad semangat nk jd insan yg produktif...
Wow...!!! Besar impian... hahahaha...
Tapi terbantut ditengah jalan...
Whatever...
Mungkin bukan rezeki aku time tu...
Well, bila dh bukan namanya rezeki kita,
Mknn dlm mulut pn boleh terkeluar balik kan...

Status jodoh?
Hurrrmmm...
Kalau ad jodoh, ad lah...
Kalau xde, nk wt cmne...
Ikutkan je lah...
Pasal bab2 jodoh ni,
Tahun ni aku xde mood nk kahwin...
Feel aku terhadap yg namanya PERKAHWINAN, hilang...
Hilang g mana? Entahlah...
Masa umur 23, mmg aku teruja, excited nk kahwin...
Dan aku jadi org yg setia pd yg 1...
Even time tu, nk cari skandal pn depan mata.. hahaha...
Tapi bila tgk rancangan aku punah 1 per 1, aku dh hilang mood dh...
So, aku just ikut je haluan hidup aku ni...
Ibarat mengalirnya air sungai ikut arus...
Kalau ke laut, maka ke lautlah, jd masin...
Kalau ke tasik maka ke tasiklah, jadi tawar...
So bila cte bab kahwin ni, aku surrender, agkt tgn...
Ad yg nk kahwin dgn aku, makajd isteri orglah aku ni...
Kalau xde, ye x...

Seriously, aku xde mood nak kahwin tahun ni... 2016...
Sebab? Ekonomi, status pekerjaan aku...
YES...! Rezeki akan datang lepas kahwin...
Aku x ragui tu... aku yakin...
But normally as a human, kita perlulah sediakan payung sebelum hujan...
Jodoh, ajal maut, kita x tahu lama ke x...
Kalau lama berpanjangan, alhamdulillah, kalau x lama?
Tak ke aku ni terkapai-kapai?
Skrg ni aku kena pk 20 tahun ke depan...
Walau rasa mcm susah, but I have to...

2016,
Aku xtahu apa yg bakal berlaku
I hope, segalanya berubah pd tahun ni...
Perubahan ke arah kebaikan...

**sorry dear, I cuba nk terangkan tp u xnk dgr...