Thursday, March 24, 2011

~kehidupan, beginilah..~

pagi tadi, akak call aku, die cte dgn aku yang die perlukan modal utk mulakan bisnes tudung die..
sedih aku dgr semua cte akak...
aku pun tgh sesak gak ni, p xpe lah, utk akak aku....
lagipun die bknnya sape2 pun dgn aku..
akak aku sendiri...
dielah satu-satunya akak yang aku ada dlm dunia ni....
akak yang paling utk aku...
tengahari tadi, die cte kt aku tentang hidup ni...
terasa sebak tetibe menusuk di jiwa aku..
aku x sanggup tgk akak menderita lagi....
cukup lah selama ni die dah susah..
hati aku xsanggup dh nk tgk die susah lagi cm sekarang ni...
yelah, memang org tgk die hidup senang..
tapi disebalik senyuman dan gelak tawa dia tu, tersirat satu perasaan yang sangat memilukan hati, sangat memeritkan...
tuhan saja yang tahu susah senang akak selama dia hidup ni....
aku xdpt nk tolong ap, aku cuma dpt tolong dgr luahan dia jerk...
ya tuhan, andai suatu hari nanti aku diberi rezeki oleh Mu,
ingatkanlah aku pada akak aku dan janganlah Engkau jadikan aku seorang yang lupa daratan...
hurmm.... niat hati manusia kadang2 selalu di salah sangka kan...
even org tu berusaha utk menjadi yg terbaik namun sering di pandang serong dan
sering di salah sangkakan oleh pihak luar....
cm tu lah hidup ni....
x semua yang kita nk tu kita akn dpt sekelip mata...
kadang tuhan bagi rezeki dan ujian tu pelbagai cara....
pernah suatu ketika aku duduk termenung,
meneliti setiap yang berlaku pada diriku dan keluargaku..
banyak perkara yang tidak terjangkau akal berlaku tanpa kita sedari...
sangatlah unik bantuan yang tuhan berikan pada hambaNya...
dalam pelbagai cara dan bentuk...
begitu juga dengan cara tuhan menyedarkan hambaNya...
juga kadang2 dalam keadaan kita x sedar..
tahu2 jerk, org tu dh baik dan dh insaf....
tentang kehidupan ni banyak misterinya yang masih belum terungkai lagi...
akak yang sekarang hidup susah, aku yakin ad kesenangan yg die dpt tanpa die sedari..
kesenangan yang diliaht org adlh bantuan dari tuhan utk dia menjaga maruah suaminya..
begitu mulia hati akak, segala yang dia buat hanya utk menjaga maruah suami dia...
setiap langkahnya di jaga agar tidak tersasar dan terpesong....
semoga akak dilindungi Allah dan dirahmati serta diberkati selalu... amiiinnn....
semoga bantuan tuhan sentiasa bersamanya....
ADIK SAYANG AKAK..!!!

Tuesday, March 22, 2011

~assigment2~

byk lagi yg aku x buat.. mcm2... huh..
grafik, xsiap lagi, database, baru nk rancang..
mini survey n bahas bahasa arab dlm masa terdekat ni....
huh... pening2, pale aku...
cmne nk urus???
sekali aku blk, dtg semula cm bayi baru lahir, yg xathu ap2..
tu psl aku nk blk takut2...
takut kalau aku leka dgn tugas aku yg mcm2 ni....
huh.....
sabo je lah...

Tuesday, March 15, 2011

~i dont have enough money~

ni nk cte kt hampa semua...
punye lah malu muko cheq....
masuk kedai bata, nk beli selipaq...
cheq mula bajet bw cikt ja...
mang xnk boroih la kata noo..
dh tu, cheq p tgk lah selipaq kt kedai bata nuuuu...
hampa tau ja lah, kasut2 kt kedai bata tu kan mahai..
cheq dgn beraninyo p masuk kedai bahaya tu...
dh tu, cheq amik 1 selipaq ni....
pada mulanya, cheq tgk harga dia rm14.99...
cheq ad rm15.00...
ok lah tu, dan2 nooo...
sekali tgk hampa tau bapa harga,
nah kau, rm24.99 upenye...
malu cheq, xtau mano nak ltk muko ni ha...
dgn malunya, cheq p kat kasut yg cheq amik td, cheq wt2 caghi len..
dh tu, cheq tgk kt cashier, cheq senyum kt depa, cheq kuaq..
huh, lega hati ni, p malunya muko ni, xtau lah nk habaq lagu mana lagi dh...
huhuhu...
ni lah perangai gila jimat... sampai terslh tgk harga..
hampa semua jgn ikut mcm cheq nooo....
kui3.. :D

Monday, March 7, 2011

~tersilap tarikh~

waaaaaa......!!!!!!!!!!!!!!
malunya...!!!!!!!!
semangat sangat nk g library sbb nk mhn hostel on9..
ttbe tgk tarikh, minggu depan...
hampanyaaaaaa..........
sedih terasa kini....
huh.. kesedihan terlampau+kepenatan teramat..!
bila difikirkan, dahsyat gak ek, cz yelah, dari fpqs ke library 7minit....
bse aku jln 15mnt..
huhuhuhu...
smngt punye pasal,..hahhahahaha...
bile tgk lmbt lagi tarikhnya, xkn nk terus blk an,
dh pnt2 dtg, buka benda len sat.. huhuhu
huh, cmne lah aku blh lupa ni....
tarikh hari ni hingga 14 mac utk tahun 2
tahun 1, dari 15mac mulanya hingga 21 mac..
p aku keliru sikitlah notis dia bagi ni...
ermmm... xpelah...
selagi xde announce kt ewadi aku, mean lom lah tu...
ni baru notis jerk... huh..
sabar yaaaaa...........


Sunday, March 6, 2011

~derma darah~

hahaha... hari ni aku derma darah.. wuiyoooo... best... huhuhu...
buat kali kedua aku derma darah..
yang first dulu masa kt maahad...
lw ikutkan parents aku x bg aku derma darah cz takut aku terkene kanser...
katanya....
aku pk lek, ne leh kne..
melainkan kalau kita dh ad kanser, then masa kita derma tu, darah tu akan di periksa sblm drh tu di berikan pada org lain..
masa tu lah, pihak hospital yg amik darah kita tu akn inform kt kita yg kita da penyakit ap2 ke x...
kadang tu hanya kebetulan...
yelah kalau org tu kne kanser ne dia tahu dia ad kanser cz virus tu an merebak dlm senyap..
kiranya lau kita ad penyakit ap2, dpt di kesan awal lah kalau kita derma darah tu..
itu keistimewaannya org yang derma darah....
untung org yang derma darah ni....
1. dia akan dapt darah baru
2. dia akan selalu sihat
ha gitu.... kn best... :)
p an, pernah dgr x owg kata, lau derma darah ni t gemuk...
nanye x pun... kne pandai lah cntrl..
hurmm.. tu lah yg tadi aku ty die dpt terima x aku gemuk die diam jerk....
sampai hati.... huh...
whatever... rasa lega dh derma darah..
huhuhu... epi..!!!
jadi kepada kalian.. sila2lah derma darah...
jangan takut dengan jarum, xde jadi ap punya....
aku derma ni, elok jerk.... :)
weeee.. hope dpt redakan sikit tension aku... wahahaha... :D

Friday, March 4, 2011

~Elham Z~


ni kumpulan ElhamZ...
ad 2org jerk dlm kumpulan die....
dua2 dari sabah n masih study kt UM... :))
hehe... handsome tau diorg niyh...
suara pun ok nyanyi... :) weeeeeee..............
terpesona daku... keh9999.....
tadi an, sblm keluar dewan, aku diri kt tepi kerusi2 tu..
niat aku nk jumpe ustaz hizbur kt bwh tu...
kbtln lak kumpulan ElhamZ lalu depan aku...
ap lagi, senyum je lah....
wah! yg cute tu senyum kt aku lah... huhuhuhu.....
bagaikan terhenti masa waktu tu....
hahahaha.. dh cm lam cte hindustan lak an... :) keh99
p diorg ni mang comel.... huhuhu....
lagu pun best gak dgr.... peramah diorg ni.. :)
album diorg akn keluar di pasaran x lama lagi..
so, belilh yang original utk mendapatkan mutu yang berkualiti... :)
ad gak rakam lagu ElhamZ ni....
excited giler aku... keh999... suke3... :)
lebih2 lagi bila yg cute tu senyum kt aku...
huhuhuhu..... epi nya... terperasan lah lak..
p betul pe die senyum kt aku.. :)
hehehehe... alah bse lah tu, nk rapat dgn peminat2 die an3.. :) kikikikikiki.....444444

~Devotees~


tu... pic tu... aku amik kt dewan td lah....
cm x cy jerk devotees dtg usim.. huhuhu...
best gak lah diorg perform...
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............
aku suka tgk adi akmal...!!!!!
handsomenyeeeeeeeeeeeee......... sedap lak tu nyanyi... ngeee...
sempat lagi berangan jadi wife die... hahaha.....
p malangnya, die dh beristeri..... ngeh2
alah, lau nk leh jerk... kuota an ad 4... huhuhuhu.. nkl..!
tahu si dia, cemburu nanti.... cm ne nk pujuk???? prh den....
haha... p mang best lah lagu2 dia....
x sbr nk beli album die niyh....
keh99... sejak bile lak aku fanatik nasyid niyh...
p tol lah td aku ckp... mang best pun..
yelah sblm ni ane ad aku g tgk secara life artis kumpulan nasyid dpn mata... life lak tu...
huhuhuhu.....
mang best.. rugi sape x g... ngeee...~

~majlis bersama Ustaz Hizbur Rahman~

haaaaaa.. ni nk cte kt semua ni.. epi sesgt lah an ms majlis tu...
huhuhuhu... bkn ustaz hizbur jerk yg ada...
ad kumpulan nasyid turut hadir sekali...
sekrg ni nk cte sal ustaz hizbur....
cm x cy pun ad gak, ustaz hizbur yang selalu ad dlm tv tu
muncul dpn mata aku ni.. huhuhu...
ta'jub pun ada gak....
ustaz hizbur berdiri jerk atas stage, aku teringatkan abg jep aku..
sbbnye, die tok imam kt tmpt die... taman makmur.... geng surau lah sng cte...
cara die beri ceramah, mmg best, terkesanlah dlm hati ni....
selain abg aku, aku teringatkn die....
aku yakin, satu hari nanti dia pasti blh jadi cm tu gak..
jadi cm ustaz hizbur....
sekrg mungkin dia rasa ssh..
p nanti bila ilmu dh penuh di dada dan tunggu masa untuk di sampaikan sahaja pd org lain..
itulah slh satu keistimewaan die yg x terserlah tu...
dan die perlu gilap.... die berani, dan penuh keyakinan...
percakapannya mampu meyakinkan orang yg mendengarnya...
sama cm ustaz hizbur gak...
masa ustaz hizbur bgi ceramah tu, aku erfikir tentang diri aku..
dh cukup ke semua yang ada pd aku untuk aku sampaikan pd org lain nanti????
adkh cukup ap yang aku ad skrg ni untuk menabur bakti pd agama???
ceramah ustaz cukup2 memberi kesan pada aku..
dan ianya dtg tepat pd masanya....
terima kasih ustaz....
sebelum aku keluar.. sempat aku tegur ustaz untuk ambil gambar..
aku teringat abg jep aku....
semoga suatu hari nanti abg jep aku dpt jadi cm ustaz hizbur...
sama gak dgn dia.. :) aamiiinnnn.....

Thursday, March 3, 2011

tentang dia..

Nama yang meniup semangat baru dalam hidup aku...

Datangnya dia pada waktu aku sangat2 dlm memerlukan seseorang untuk mendengar luahanku..

Dan sememangnya dia telah melakukan itu sejak mula perkenalan kami di facebook..

Heh, di laman web sosial tu, semua orang boleh berkenalan..

Tapi aku xsangka perkenalan antara kami membawa kepada suatu hubungan yang agak serius..

Dia menyatakan isi hati dia pada ku pada suatu malam yang begitu damai padaku...

Aku xtahu adakah itu hanya sekadar mengujiku atau realiti.. Aku semacam bermimpi tentang tu.. Namun begitu, aku x begitu bersedia untuk terima dia lebih dari seorang rakan dan sahabat.. Sepanjang hubungan aku dan dia, aku hanya terima dia sebagai sahabat.. Walaupun ada yang mengatakan kami berpasangan, padaku kami tidak... Dia memahamiku sebaik mungkin, dia sabar dengan bermacam kerenahku.. Kesabarannya benar-benar menyentuh hatiku.. Pernah sekali aku meluahkan isi hatiku tentang lelaki dan aku menyatakan aku kurang bersedia untuk terima dia lebih dari seorang rakan... Dia faham tentang tu... Lama kelamaan, aku dapt menerima dia sebagai yang teristimewa di hatiku... Hari-hariku berlalu dengan begitu indah sekali bersama kenangan yang di bawa bersamanya.. Dalam hubungan kami, bermacam perkara yang kami lalui.... Lebih-lebih lagi tentang hal yang berkenaan dengan kisah silam masing-masing.. Dia menerima dengan baik tentang halku begitu juga diriku.... Suatu hari dia melamarku, menyatakan hasrat hatinya untuk menjadiknku isterinya suatu hari nanti... Aku menerimanya dengan hati yang lapang... Pada ketika itu, di fikiranku hanya tertumpu padanya... Aku alpa dengan janji Tuhan yang sudah menyediakan setiap hambaNya pasangan masing-masing... Aku terlalu risau tentang hal jodoh sehingga aku lupa pada janji Tuhan... Ya Allah, ampunkan diriku... Setelah itu, maka terjalinlah satu hubungan lagi yang benar-benar mengikatku dengannya... Hal ini tidak diketahui langsung oleh keluarga kami... Dia bercadang akan datang berjumpa ibu bapa ku pada waktu senggangnya kelak... Janji demi janji dia taburkan pada ku.. Aku semakin takut dengan janji-janji dia... Takut kalau-kalau dia x dapat menepati janji-janjinya... Tapi ternyata, dia menepatinya satu persatu... Dan itu yang makin membuatku terpikat dengan keperibadiannya.... Menenunaikan janji dan aku yakin suatu hari nanti pasti dia akan datang untuk mengambilku sebagai permaisuri hidupnya.... Aku memberi dia peluang seluas mungkin untuk bertakhta dalam hati aku.... Dia membimbingku dengan baik walaupun dia sendiri memerlukan bimbingan dan sokongan yang padu... Aku yakin dirinya akan kuat lebih dariku... Dalam dirinya tersemat satu kesitimewaan yang akan menyinar tidak lama lagi.. Aku dapat lihat itu... Sekiranya dia menggunakan segala peluang yang ada dengan baik, dia akan memilikinya suatu hari nanti... Dia telah banyak mengubahku dan menyedarkanku... Walaupun dia tidak merasakannya, tapi seperti Allah mengirimnya untuk ku segera berubah... Aku tidak pernah sekalipun mengharapkan kesempurnaan dari dirinya.. Mengharapkan yang terbaik? Aku tidak mengharapkan apa-apa dari dia sebenarnya... Cukuplah dia menjadi dirinya yang sebenar, itu sudah yang terbaik bagiku.... Sikapnya yang sentiasa tenang menghadapiku, sabar dengan kerenahku yang bermacam ragam, sentiasa mengalah dalam salah faham dan sentiasa mencari jalan penyelesaian yang terbaik membuatkan aku semakin yakin dengannya.. Walaupun kadangkala hatiku masih ingat pada permataku yang dulu, namun sekiranya ini sebagai penggantinya, aku menerimanya dengan hati yang terbuka dan redha....

Wednesday, March 2, 2011

~Rona-Rona Cinta Damascus~


Tajuk : Rona-Rona Cinta Damascus
Pengarang : Sheila Wani
Penerbit : Telaga Biru Sdn Bhd
ISBN : 978-967-5102-42-4
Mukasurat :
Status stok: ADA

"Rona-rona Cinta Damascus" ialah sebuah novel yang mengisahkan kehidupan pelajar Malaysia di bumi Damascus, Syria. Konflik hidup dan ujian sebagai perantau terpaksa diharungi mereka demi sebuah perjuangan. Tekanan Amerika Syarikat terhadap Syria telah mengakibatkan mereka turut sama merasai bahang kekejamannya.

Novel ini juga menceritakan kisah percintaan seorang gadis yang bernama Manal Husna. Dia tidak pernah menginginkan perjalanan cinta yang tidak seindah angannya. Walaupun begitu dia tetap bersyukur kerana terlepas daripada cinta-cinta palsu dan reda dengan suratan takdir dalam hidupnya. Percintaan yang dibina atas pilihan orang tua dan kasihan, semuanya ternoktah dengan seribu penyelesaian.

Dugaan dan cabaran di bumi Damascus silih berganti hadir mengiringi ketentuan hidup pelajar di sana. Mampukah mereka meninggalkan bumi Syria dengan segulung ijazah. Berjayakah Manal Husna mengecapi cinta sebenar setelah meniti onak ranjau yang terpaksa ditempuhinya?

Penulis akan membawa anda ke dunia seram, suspen, menyayat hati, konflik dan ketenangan.

(actually inilah novel yang aku tengah khusyuk baca sekarang ni...

novel ni betul2 menyentuh perasaan aku..

mengisahkan tentang Manal Husna dan janji2 Allah tentang jodoh...

kebanyakan wanita memang akan keliru dalam soal ni sebab ini mempengaruhi hidupny pada masa akan datang..

macam tu juga aku... aku terlalu risau sampaikan aku hanya mengikut kata hati aku..

menerima dia atas dasar ikut kata hati... sememang agak pahit utk nyatakan ini tapi aku xtahu mana lagi aku nk cte...

kisah nvl ni mengingatkan kisah silam aku dulu... diri aku yang dulu...

entah knp, rasa benci pd seseorang mula meluap tapi semuanya salah aku juga sbb menerima dia x semena-mena..

aku ingin diri aku yang dulu tu muncul kembali dlm hidup aku...

ya, aku sering merasakan janji Allah itu benar dan aku yakin dengannya..

tapi bila berbagai yang berlaku dlm diri aku, aku xdpt nk pastikan ap yg aku buat...

aku hanya ikut arus hidup aku tanpa membuat sebarang keputusan yang tegas dlm diari aku sekarang..

yang pasti aku dah jauh dari Zat yang agung tu...

aku kehilangan semua yang aku miliki dulu...

rasanya nk jek aku ulang semula waktu dan tidak membenarkan sesiapa menyentuh hati ku lagi...

bila aku fikir semula, segalanya berubah bila aku mula dengan dunia kasih sayang yang x pasti...

memang selalu orang kata, perempuan cepat terpengaruh dengan cerita novel, p aku xkn terpengaruh kalau cerita tu xde kebenarannya....

ckp sal jodoh, mmg aku serahkan semua pada Allah, p ap yg aku buat tidak menunjukkan aku begitu...

kadang, seharian aku menilai diri aku... mlm2 aku sunyi tanpa aduan padaNya...

aku kehilangan kemanisan dulu.... mengharapkan kasih Dia akan ada untukku, tapi masih ad waktu ke utk aku mengubah segalanya?????

aku takut ad yang berkecil hati dan aku xnk hampakan perasaan dia... aku xtahu nk mula mcm mn p ap yang penting perasaan aku xmenentu...

ya tuhan, bantulah aku yang sudah jauh dari pemerhatian Mu, yang dahagakan Kasih sayang Mu.. kembalikanlah semula ketenangan dulu dalam sanubariku... berikan ku keyakinan dulu terhadap Mu... ampunkan ku ya Ilahi...)