Tuesday, December 4, 2012

kerja part time

lama x update.. erm xpelah...
bloggie,
sekarang ni aku tengah kemaruk cari kerja part time..
tahu kenapa?
sebabnya, aku nk back up duit aku masa aku cuti sem nnt...
lw waktu cuti sem nanti aku ada duit, xde lah mak ayah aku cakap,
balik rumah wat abis duit...
dan lagi, xde lah siblings aku cakap aku ni wat abis beras...
at least, aku xlah menyusahkan mak ayah aku even aku masih belajar lagi..
sekarang ni pun aku tengah kesempitan kt nilai ni..
tapi an bloggie,
aku tgh sesak kt sini pun, xde sape yang tahu...
xde sape yang faham..
dulu, abang am aku nah ckp, ada apa2 mslh rujuk kt fmly..
k fine, aku rujuk kt fmly...
but, apa yang aku dapat ialah?????
ceramah yang tidak kena mengena....
is that make it getting worst right?
aku bljr jimat dgn abah, sarah n umar...
sarah n umar salu guide aku dlm guna wet..
aku x beli brg yg bukan2 dah...
wet byk abis pun kt topup cz aku salu cntct hep n tabung haji atas urusan kelab..
abis kt mkn, n blnja umah cm bil2 tu semua lah..
tp awl2 aku dah bajet, bpe rm aku pakai sebulan...
tu xmasuk lagi wet kelas tiap2 bulan kne byr...
never mind lah tu semua... yg penting skrg ni, pengurusan duit...
plg byk guna duit, sarah...
duit dia dpt rm4000 setiap sem, dia bagi kt mak dia rm1200, byr yuran, rm1000,
la ni, dia wt lesen moto kete, abis rm1000...
ada lagi 1k... tu xmasuk lagi wet byr rumah 1sem....
tolak wet rumah, wet dia tggl rm500...
la ni, dah abis dah duit dia dlm bank...
cm ne dia masih leh survive?
sebab dia kerja... kerja sambil bljr...
x ganggu pelajaran pun...
nk katanya, kt sini, bukan senang hidup merantau di tempat orang+belajar..
kalau bekerja lainlah, cz tiap2 bulan dapat duit...
aku 1 sem dapat, rm3200....
tolak, yuran rm1000, tolak wet rumah tggl rm2200...
xmasuk lagi wet2 kecik...
tapi la ni, aku dapat rm2500 cz byr rm1500 pendahuluan..
tu yg xcukup tu....
tu aku cari kerja part time... punyalah susah...
xdpt pun... dapat peluang tapi xkena dgn masa aku....
aku bkn apa, lw aku nk mnx moto dgn abah, boleh jerk, tapi mslhnya, sibling aku bg ke?
abah nk bagi moto tu atas persetujuan sibling aku..
heh! sape ketua keluarga skrg ni?????
yang tahu susah senang aku kt nilai, ibu dgn abh....
yang lain, amik tahu tapi aku yg mls nk gtw sebab apa??
sebab nanti diorang bukannya tolong aku tapi tindas aku balik...
realiti ea, bukan fantasi au atau buat2 cerita...
ce cek balik.... kalau aku cerita masalah aku, apa yg sibling aku wt?
1st, dengar, then, dorg akan bagi cdngn solution, bila aku kata, apa yg dorg cdgkn tu aku dh wt, dorg kata, xcuba byk kali, xdoa...
aku cuba 1000x ada diorg tahu ke? x, kn..
aku doa sampai bengkak mata, ada dorg tahu ke? x, kn...
lastly dorg kata, hidup diorg dulu lagi susah dari hidup aku skrg...
nk ty sikit, kos sara hidup dulu dgn skrg mn lg tinggi??????
dorg dah berkeluarga, masing2 lepas tgn soal aku....
erm.. nth lah aku xtahu nk ckp apa....