Tuesday, February 11, 2014

Experience on highway

hi bloggie,
just want to share my experience on highway...

9 Feb 2014,
aku bertolak dari Kluang ke Nilai, Negeri Sembilan untuk hadir sesi taklimat praktikal pada 10 Feb 2014...
for the first time... ermm.. not... second time drive long journey macam ni...
sebelum ni pun pernah juga drive dari KL - Paloh, tapi kereta member...
so tak terasa sangatlah experience nye tu...

ni drive kereta dari rumah sendiri,
sendiri support and keluar duit minyak...
sendiri check kenderaan dalam keadaan baik sebelum keluar untuk perjalanan yang melebihi 90 kilometer...

banyak pengalaman yang dapat on highway tu...
antaranya, belajar sabar while driving...
belajar jangan terkejar-kejar..
belajar untuk sedar had kelajuan kenderaan yang dipandu...
kereta kecil, speed pun ikut kesesuaian kereta kecillah...
belajar bajet minyak..
belajar cara nak save minyak..

at that time, semua nasihat yang diberi oleh ibu, abah, akak, abang dan dia semua lekat dalam kepala...
nasihat dari member dan pengalaman diorang..
termasuk cara untuk atasi ngantuk ketika memandu...
memang aku standby asam, mentos air action and air...
elak makan nasi sebelum drive coz cepat mengantuk bila lepas makan nasi... huhuhu...

selama ni aku tak percaya member cakap Kluang - Nilai, 2jam...
tapi hari ni, membuktikan, aku yang drive tak laju ni pun (100 - 110 km/j) 2jam juga...
lagilah member yang dah biasa bawa 140 km/j tu kan..
lagi cepat diorang sampai....hohoho...

memang sangat berhati-hati bila nak memotong treler panjang, lori besar-besar tu...
abah pernah pesan, kalau nak potong lori besar atau treler panjang, tengok keadaan, kalau dia berat dan nampak terhoyong-hayang, better jangan potong dan ikut je belakang dia even slow...
sebab, treler panjang ni n lori besar ni, diorang tak boleh kawal stereng bila dah macam tu, terpaksa ikut, kalau tak memang alamatlah.....

tapi tadi, alhamdulillah, dapat pandu dengan cermat,
ikut speed yang ditetapkan even kekadang terlebih sesekali... ehehe...

keluar dari highway, kaki mula kejang sikit cz dah sedap tekan minyak tetiba kena handle clatch dengan brek macam biasa... hohohoho... kelakar....

tu je lah cerita hari ni....
another time, kalau ada free,kita sambung lagi ea...
byeeeeee...

Thursday, February 6, 2014

Relationship

hi bloggie,
aku masih tertanya-tanya, apakah maksud hubungan?

bagi aku ,ianya sangat subjektif..
susah nak cari maksud sebenarnya...

bagi aku hubungan atau perhubungan ialah dua insan yang mempunyai perasaan antara satu sama lain, saling berkongsi pendapat dan masalah..
Relationship atau perhubungan adalah platform untuk berbincang bukan menghukum antara satu sama lain sekiranya ada masalah...

kalau keserasian telah hilang, maka terjadilah persengketaan yang membawa kepada terputusnya hubungan...
relationship tak sepatutnya membosankan dan sunyi tanpa sebarang perkongsian kisah...
dalam relationship juga tak sepatutnya memendam rasa dan berahsia...

pada pendapat aku lah kan...
dalam hubungan ni perlu ada kepercayaan, kesetiaan dan kejujuran...
kalau tiga ni ada, insyallah segala masalah dapat atasi dengan rasional...
tapi tak tahulah bagi orang lain macam mana...

yang aku alami sebelum-sebelum ni sangat membosankan....
dengan pak arab tu, ok je cuma dia ignore aku.. tu jek..

yang sekarang ni, ok juga...
cuma sometimes aku tak kenal dia siapa..
dan semakin lama semakin aku x kenal dia siapa...

he's change.. tapi aku fikir positif je lah...
sekarang ni dia tak banyak cakap..
answer my call pun macam tak happy je..
takde benda yang selalu dibualkan...
kalau ada pun lepas aku cakap macam2, baru ada story...
kadang2 tu takde langsung.... just call and sleep...

tiap kali call tengah tengok cerita and takde lak rasa nak off jap cerita tu...
ermm,,, oh ya, dulu masa mula2 kenal, dia ada cakap, jangan kacau time dia tengok cerita...
tapi bila fikir semula, bila lak masa untuk aku?

confuse..
call, salah time, tak call kang cari lain pulak or kata kita tak ingat dia...
yang mana satu? ok, just miss call je lah eak...
orang kata mis call tu tanda rindu and orang tu ingat kat kita...
tapi dia xde pun miss call aku or text aku... (dia busy lah)..

kadang2 ada jugak rasa hati nak cari lain...
tapi aku malas nak layan....biarlah...
mungkin aku ada rasa sikit perasaan tu tapi aku tetap happy bila call dia...

even dia tak cakap apa2 dengan aku..
even aku hanya dengar dia ketawa bila chat dengan member2 dia...
even dia ignore aku kalau aku salah time call dia...
even call and sleep...
even aku cakap dia diam je and no respon...

kadang tu ada cerita pun jadi takde cerita bila dengar nada suara dia yang tak happy angkat call aku...
terfikir gak, dia penat ke? aku kacau dia rehat ke?
kadang tu terfikir gak, maybe aku tak call lagi ok kot coz tak kacau dia...

heiy! perasan x, kalau cakap tentang dia, benda sama je kan...
ermmm..... takde penghujung... macam tu juga...
ermm biarlah...

apa yang aku nak tahu sekarang ni ialah apa perasaan dia pada aku? apa dia rasa tiap kali nampak nama aku call kat fon dia, my text? siapa aku pada dia? dan adakah aku ni membosankan?

ayat yang aku tak boleh lupa sampai sekarang dan selalu jadi peringatan aku and buat aku sangat sedih ialah dia kata,"saya dah banyak sabar dengan awak! saya diam sebab nak jaga hati je"

agak terkilan dan terkedu bila dengar ayat tu keluar dari orang aku sayang...
takpelah, salah aku... I admit it.... i'm sorry....

Excident!!~

hi bloggie,
excident... ermm,,, hati-hatilah ketika memandu...
benda ni aku nampak depan mata aku...
tapi bukan semasa kejadian, selepas kejadian...

aku otw dari paloh nak ke kluang lepas ambil wallet ibu yang tertinggal...masa tu malam...
sebelum sampai central paloh, dari jauh nampak ada banyak kereta berhenti kat tepi and tengah...
masa tu, akak aku yang bawa kereta...
dalam kereta ada 4 orang, aku, ibu, akak and syauqi, anak bongsu dia...

so, akak aku pun perlahankan kenderaan coz fikir ada road block...
tapi, tak nampak kereta polis..

then semakin dekat, rupanya, ada kemalangan...!
apa yang aku nampak ialah kereta myvi hitam rempuh divider tepi jalan... memang makan jalan...
then yang paling mengerikan ialah aku nampak daging orang bersepai atas jalan...
dan yang lagi dahsyat ialah aku nampak kepala orang yang dah terputus atas jalan siap nampak tengkorak dia lagi....
HAAAAAA!!!!!!!!

serius! jelas kelihatan kot, benda tu kat tengah jalan...
akak aku nak melepasi kawasan kemalangan tu pun perlu berhati-hati sebab nak elak dari terlanggar cebisan-cebisan daging yang bersepah atas jalan....

selama ni aku nampak daging berkecai atas jalan cuma di gambar yang di shared dari member..
but now, dengan mata sendiri kot!

selawat, istighfar, ayat kursi, 3qul, alfatihah tak lepas dari mulut...
aku takut teringat-ingat...
alhamdulillah, aku tak apa-apa...
kadang ada orang lemah semangat dia sampai demam coz terkejut...
tapi alhamdulillah sangat2 coz aku baca ayat yang ibu bagi tu wat zikir sepanjang jalan balik ke kluang, perasaan tu ada lega sikit even masih terkejut...
huh!

so, guys, be careful...
jalan bukan tempat untuk tunjuk siapa hebat..
pemandu berhemah adalah pemandu yang pandai mengelak dari berlakunya kemalangan.....

peringatan untuk diri sendiri juga...

20 Jan 2014

hi bloggie,
what happen on 20 Jan 2014? hahaha....

hari tu motor aku baru sampai kat pos laju kluang..
my sister and i pergi kluang nak ambil motor..
tahu apa yang terjadi?

inilah kalau tak tahu menahu tentang motor..
x tak tahu pula kalau motor naik poslaju memang dia kunci minyak..
dan aku dengan yakinnya pun bawalah motor tu tanpa usul periksa dahulu..
nah, tersangkut-sangkutlah otw back to tinam...

my sister tunggu dekat steyen minyak coz nak isi minyak dulu before balik tu..
oh ya, dia naik kereta..

sampai kat restoran Din kota sebelah kluang mall, motor mati xboleh start..!!!
aku pun ambil port baik punya park kt sebelah restoran tu and call my sister...

after that, punyalah gabrah coz fikir motor rosak,
nak tongkat motor tapi terlupa nk turunkan dulu tongkatnya,
apalagi, KEDEBAB! jatuh you! ahahahaha..

tak pasal2 tertonggeng tepi jalan...
pulak masa tu ada mamat naik motor lalu tgk aku then say,
"Allah"... dengan nada simpati and terus bla....

aduhai....
xhabis lagi..
call my sister and dia datang by walk dari stesyen minyak tu cat walk dengan high heel dia..
hihihihi.. apalagi, tolak motor lah jawabnya...
sampai kt kedai repair motor, aku tak tahu siapa owner kedai tu..
nampak ada apek yang duduk kat depan dengan cermin mata hitam, gaya macam tauke...
so, say hello, lambai2 tangan tak menyahut...
bagi isyarat kat akak kata apek tu buta...

aku pun terus masuk kedai pergi kat kaunter...
lepas tu, ada lah staff dia yang bawa motor aku naik kedai..
my sister cakap,"motor ni baru ambil dari pejabat pos"
then dengan selamba staff tu cek tempat kunci minyak and bukakan...
dia kata,"ini kunci mahu buka, kalau tak minyak tak turun tak boleh start ma"

aiyoooo... hahaha.. motor tak rosak di fikirnya rosak...
turun semula motor dari kedai, and aku pun panaskan enjin motor...
akak, terus jalan kakilah tunggu aku kat stesyen minyak...

masa panaskan enjin tu, staff yang tadi settlekan motor aku tu turunkan motor honda cup purple pink and aku nampak apek tadi tu jalan pergi kat motor tu..
sebelum dia naik motor tu, sempat dia tegur aku katanya,
"saya tak butalah, saya tunggu motor saya"

hadooooiiiiii.. lagi best aku kena.... hahahahaha....
lepas panaskan enjin motor and dah isi minyak, terus balik ke tinam hantar motor ke sana...

hahahaha.. pengajarannya ialah ambil tahu tentang kenderaan yang anda miliki.... hahahahaha