Sunday, January 29, 2012

cinta lelaki dan perempuan~

percaya x dengan kata2 ni....
lelaki, cinta untuk seks,
perempuan, seks untuk cinta..
aku pernah terbaca kata2 ni kat wall fb sape entah...
yang adanya tertulis pepatah tu..
mula tu aku macam xpercaya..
betul ke pepatah ni kata???
bila ku fikir2 kembali,
ermm.. ada benarnya jugak....
ini dikuatkan lagi dengan kata2 yang sering terngiang di telinga..
"perempuan sanggup buat apa saja untuk orang yang dia sayang"
"perempuan akan dengar segala kata2 orang yang di cintainya tanpa memikirkan batas"
"cinta membuatkan perempuan lupa diri"
alangkah bagusnya jikalau cinta dan sayang yang dimaksudkan dalam
kata2 di atas ni,
adalah cinta yang hakiki...
cinta yang benar..
cinta yang tidak menyakitkan..
dan, cinta yang pasti....
pastinya ia akan menghala ke arah yang suci...
menuju jalan yang di redai...
tetapi,
alangkah buruknya sekiranya ianya memaksudkan,
adalah cinta yang tidak pasti,
cinta yang tidak hakiki..
cinta yang menyakitkan..
cinta yang berpenghujung dengan kedukaan..
dan ini yang sering di hadapi oleh setiap perempuan yang bercinta...
terlalu yakin dengan cinta yang tidak pasti
dan akhirnya, hanyut dalam gelora nafsu yang kelam..
hanya segelintir perempuan sahaja yang terselamat
dari badai cinta sebegini....
yang selebihnya, hanyut dalam gelora cinta yang kelam..
tanpa ikatan iman yang teguh dalam diri....

Monday, January 23, 2012

nk pergi yaman???!!!!

ya~! nk pergi yaman...
me? bkn lah, tp dia...
ermm, katanya nak belajar bahasa arab kat sana..
tahulah.. cadangkan belajar kat sini jerk, xnak, katanya nak merasai suasana arab tu then, baru boleh mendalami bahasa tu sendiri... cm tu lah
suka hati dia lah... nak wat cm ne, dah tu yang dia nak... kita xleh nak halang... bukan husband kita... ermm.. tapi, tipulah lau kata x risau...
tu of course ada dlm hati ni.... xsikit, banyak..
so, kita sebagai teman ni, seharusnya beri semangat dan support terus dia nk belajar...
tu lebih baik daripada dia xdapat apa yang dia nak then menyesal..
oh lord! i x sanggup tgk dia cm tu.. huhu.. bak kata org2 putih lah.. hehe
katanya, lau urusan2 yang berkaitan tu berjalan lancar, mungkin dalam masa terdekat ni but i'm not sure berapa lama dia kat sana dan berapa lama urusan tu leh settle...
dia kata yaman tu maybe 6bln.... cm tu....
tangguh belajar 1sem... (tangguh lagi) then blk sini, sambung lek stdy cm bse... cuma lmbt grade jerk... x saing dgn mbe2 yang lain lah kiranya....
cm tu lah perkiraannya.... aku duk congak gak.. erm npknya larilah bajet.. :) ehe...
anyway, good luck for him, n semoga berjaya dan dapat mencapai segala hala tuju dengan baik :)

New Year+Exam+result MUET+masalah leceh!~

haaaiiiii..... hek3

happy new year.. huhu

baru nk wish lak eak.. apa lah aku ni....

januari ni pun dh hujung2 dh...

tp tahun baru untuk kaum cina :) gong xi fa cai!~

ermmm... tahun baru aku bermula dgn exam..

final exam sem3... huh,, kjp jerk an dh habis sem3.. cm xcy lak..

dan bermulanya tahun baru ni gak, masalah bertubi-tubi datang dalam kepala aku ni....

hurmm.. bermacam-macam masalah lah..

sampaikan malas aku nak layan dah perangai budak yg macam x betul ni..

wahai insan-insan yang 'terpilih', cukup-cukuplah nak mengatakan diri kamu tu baik...

padahal, pada asl nya, kamu yang membuka pekung di dada sendiri..

ni, I nk ty U all ni, U all x malu ke, g dedahkan masalah sendiri kt kaum bukan sejenis????

apa lah.... yang penting sekarang ni, aku xde usik hidup korang, korang lak jangan nak mengada usik hidup aku dan stdy aku yerk.... warning keras dari aku ni.... ermmmm...

that's for those yang xreti bahasa...

exam???

wow! exam ku diselangi dengan masalah yang menyemak tu lah...

ne x pening pale aku ni.. huhu.... tapi berkat kesabaran, dpt lah gak aku harungi musim exam tu dengan mudah.. :)

result?? xtahu lah.... hopefully ok :) huhu...

oh, result MUET??? huk9

malulah.. hehe... actually aku target aku ulg lagi, then, aku dh paln lah untuk ambil lagi sem depan, rupanya, dh pas untuk konvo beb!!! huhu.... i'm so happy.!~

rsnya first time kot, apa yang aku plan menjadi dan apa yang di cabar aku dapat tunaikn dlm jangka masa yang di janjikan!~ huhu... :) happy x terhinggalah :) kui9 :)

so, smngt untuk sem depan is, kuatkan semangat untuk mengharungi pelbagai lagi cabaran dan dugaan yang bakal hadir dalam hidup ni....

bak kata abah:"kt mana-mana pun ttp ada masalah, tmpt mn jerk yang xde masalah? kalau lari dari masalah, masalah lain lak yang datang.. :)"....

cuba fikir-fikirkan semula, betulkan apa yang abah cakap? huhu....

so, itu yang aku pgg.. actually, abah nk aku jd org yang kuat semangat dan x mudah mengalah dengan masalah yang kecil tu :) hehe.. be strong julie!~ chayouk :)