Tuesday, December 4, 2012

kerja part time

lama x update.. erm xpelah...
bloggie,
sekarang ni aku tengah kemaruk cari kerja part time..
tahu kenapa?
sebabnya, aku nk back up duit aku masa aku cuti sem nnt...
lw waktu cuti sem nanti aku ada duit, xde lah mak ayah aku cakap,
balik rumah wat abis duit...
dan lagi, xde lah siblings aku cakap aku ni wat abis beras...
at least, aku xlah menyusahkan mak ayah aku even aku masih belajar lagi..
sekarang ni pun aku tengah kesempitan kt nilai ni..
tapi an bloggie,
aku tgh sesak kt sini pun, xde sape yang tahu...
xde sape yang faham..
dulu, abang am aku nah ckp, ada apa2 mslh rujuk kt fmly..
k fine, aku rujuk kt fmly...
but, apa yang aku dapat ialah?????
ceramah yang tidak kena mengena....
is that make it getting worst right?
aku bljr jimat dgn abah, sarah n umar...
sarah n umar salu guide aku dlm guna wet..
aku x beli brg yg bukan2 dah...
wet byk abis pun kt topup cz aku salu cntct hep n tabung haji atas urusan kelab..
abis kt mkn, n blnja umah cm bil2 tu semua lah..
tp awl2 aku dah bajet, bpe rm aku pakai sebulan...
tu xmasuk lagi wet kelas tiap2 bulan kne byr...
never mind lah tu semua... yg penting skrg ni, pengurusan duit...
plg byk guna duit, sarah...
duit dia dpt rm4000 setiap sem, dia bagi kt mak dia rm1200, byr yuran, rm1000,
la ni, dia wt lesen moto kete, abis rm1000...
ada lagi 1k... tu xmasuk lagi wet byr rumah 1sem....
tolak wet rumah, wet dia tggl rm500...
la ni, dah abis dah duit dia dlm bank...
cm ne dia masih leh survive?
sebab dia kerja... kerja sambil bljr...
x ganggu pelajaran pun...
nk katanya, kt sini, bukan senang hidup merantau di tempat orang+belajar..
kalau bekerja lainlah, cz tiap2 bulan dapat duit...
aku 1 sem dapat, rm3200....
tolak, yuran rm1000, tolak wet rumah tggl rm2200...
xmasuk lagi wet2 kecik...
tapi la ni, aku dapat rm2500 cz byr rm1500 pendahuluan..
tu yg xcukup tu....
tu aku cari kerja part time... punyalah susah...
xdpt pun... dapat peluang tapi xkena dgn masa aku....
aku bkn apa, lw aku nk mnx moto dgn abah, boleh jerk, tapi mslhnya, sibling aku bg ke?
abah nk bagi moto tu atas persetujuan sibling aku..
heh! sape ketua keluarga skrg ni?????
yang tahu susah senang aku kt nilai, ibu dgn abh....
yang lain, amik tahu tapi aku yg mls nk gtw sebab apa??
sebab nanti diorang bukannya tolong aku tapi tindas aku balik...
realiti ea, bukan fantasi au atau buat2 cerita...
ce cek balik.... kalau aku cerita masalah aku, apa yg sibling aku wt?
1st, dengar, then, dorg akan bagi cdngn solution, bila aku kata, apa yg dorg cdgkn tu aku dh wt, dorg kata, xcuba byk kali, xdoa...
aku cuba 1000x ada diorg tahu ke? x, kn..
aku doa sampai bengkak mata, ada dorg tahu ke? x, kn...
lastly dorg kata, hidup diorg dulu lagi susah dari hidup aku skrg...
nk ty sikit, kos sara hidup dulu dgn skrg mn lg tinggi??????
dorg dah berkeluarga, masing2 lepas tgn soal aku....
erm.. nth lah aku xtahu nk ckp apa....

Tuesday, November 6, 2012

hatiku rasa x menentu~

sejak beberapa hari ni, hati aku selalu x tenang..
apabila aku telah berjumpa dengan jawapan untuk segala persoalan...
persoalan yang membuatkan aku sering tertanya-tanya, mengapa dan mengapa...
tapi jawapan ini sungguh membuatkan aku rasa terkejut dan sedih...
mengapa dia sanggup begitu???
teman yang rapat sering membantu ku untuk lebih kuat menentangnya...
dengan ini telah bermulalah era baru bagi diriku untuk mengubah jalan hidupku...
dari biasa kepada luar biasa agar aku dapat menguatkan hatiku dan seterusnya tidak mudah goyah akan segala tipu helah yang mendatang padaku...
tersilap langkah, aku akan kembali terjerumus ke lembah noda...
dan tidak akan mungkin aku akan kembali ke atas dan menarik nafas lega dengan rahmat tuhan...
pada waktu ini, ketika ini, hanya pertolongan dariNya sahaja yang aku harapkan...
agar aku sentiasa kuat, tidak lemah dan sentiasa sedar akan segala corak tipu helah yang direka khusus dari pihak berkenaan supaya aku menerima semua yang telah di warisi...
permasalahanku kini, aku tiada kekuatan untuk bersuarakan hak aku, mempertahankan diriku yang semakin di aniaya...
aku tidak rela ini berlaku dalam hidupku...
sama sekali tidak akan merelakannya...
aku tidak pernah meminta untk dilindungi dengan cara sebegini...
tetapi, mengapa rasa tanggungjawab yang kamu rasakan itu menarik aku ke lembah kemurkaan tuhan?
kesenangan di dunia adalah kesusahan di akhirat, kesusahan di dunia adalah kesenangan di akhirat...
tidakkah kamu memikirkan itu?
sekalipun kamu amat menyayangiku, tetapi bukan ini caranya kamu menunjukkan kasih sayangmu padaku..
sekalipun ini yang kamu katakan tanggungjawab kamu terhadapku, ini bukan caranya untuk melangsaikan hutang2 mu itu terhadapku...
sekalipun kamu membela ibu dan abah, tetapi sekiranya kamu tetap melakukan ini terhadapku, ianya tetap tidak akan merubah nasibmu di akhirat kelak....
aku pohon dan rayu padamu, ambil kembali pusaka ini dan jangan lagi menganggu hidupku...
aku tidak reda akan apa yang kau perlakukan terhadap ku....
sekali lagi kamu menghantarkannya, aku memohon peringatan Allah untukmu agar kamu tidak tergolong di kalangan orang yang rugi...
aku sayang kamu, tapi jangan buat hidupku dan masa depanku hancur.....

Tuesday, October 9, 2012

apa nasib aku

kenapa orang salu dapat lebih dari aku?
kenapa apa yang aku nak orang lain yang dapat?
kenapa apa yang aku buat semuanya salah di depan mata orang?
kenapa kebaikan yang aku buat di pandang buruk kt mata orang?
kenapa orang x boleh terima marah aku tapi boleh terima marah orang lain?
kenapa apa yang aku harapkan orang lain yang dapat?
kadang2 tu aku rasa down sangat sebab aku kecewa dengan hidup aku..
apa yang aku buat untuk semua orang di pandang salah....
aku yang selalu kena dengan macam2...
kekadang aku terasa, better aku xde kat dunia ni baru aman hidup semua orang..
kekadang aku rasa, semua orang sedang arah dengan aku....
bila aku happy, aku akan dapat rasa mesti ada perkara buruk yang akan berlaku...
dan apa yang aku rasa tu benar belaka...
kenapa mesti macam tu?
hidup aku ni memang untuk menyusahkan orang ke?
kekadang aku rasa down sangat....
aku bergurau dengan orang, kadang2 aku takut sesuatu yang buruk berlaku antara aku dan orang tu...
kadang tu aku fikir, better jangan rapat sangat dengan orang..
disebabkan itu, aku terasa yang aku ni pembawa malang....
aku cuba untuk sembunyikan kesedihan aku tapi kekadang ternampak juga...
hai lah hati, saban hari kau menangis menanggung derita ini....
jiwa merintih letih dan penat melayan kerenah manusia...
nafasku sesak memikirkan hal dunia...
perasaanku bagai di robek-robek angkara dunia...
sabar duhai hatiku... dunia ini sementara.... Allah jua yang kekal abadi....
setiap saat aku berhati-hati tapi tetap juga di sakiti.... hurm :'(

Monday, September 3, 2012

Pisau Cukur

ad yg ckp aku pisau cukur....
kwn dgn org tu sbb nk kn harta dia n kikis harta dia...
sampai hati dia ckp aku cm tu...
selama ni aku berkawan dgn org xpernah dlm hati terlintas kata aku berkawan kerana harta...
tapi knp dia ckp aku cm tu?
sungguh menyakitkan hati ni....
dia kata, aku kedekut sbb ssh nk tlg dia dr segi kewangan...
dia kata mcm2 kt aku..
hati aku dh cukup sakit sgt...
aku terasa di hina, di pijak...
minta di hargai setelah memberi..
mcm mn lg aku nk hargai dia?
xkn sampai nk di sanjung2....
tp terlampau sakit sgt cz dia kata aku pisau cukur....
for him, xnah sekali sy mengharap duit awk, xnah sekali sy pndg harta awk, tp sekali awk kata sy nk kikis harta awk, hopefully awk tahu yg sy kecewa dan itu 1 penghinaan bg sy...

Sunday, September 2, 2012

Open House Rumah Dato' Ihsanudin di Taman Bintang


hari ni, 2 september 2012 jam 8pm, ad umah terbuka kt taman bintang, umah dato..
ni baru jerk sampai umah, baru balik...
mula td mmg cm mls nk g cz dlm kepala ni dh terbayang, mesti ramai orang n sesak..
mlsnyaaaa...
tambah dgn pntnye lagi x ilang2 dari smlm...
tp, pk kn nnt kt umah sorg, g je lah...
sampai sana, wah! npk cm meriah... ad khemah besar n panjang..
ada banyak stall makanan n air n ais krim...
aku igtkn kne beli, rupanya, FREE... huhu...
kaki ni dah mula jalan laju sikit... hehe..
then, sampai kt situ, aku tgk ad stall nasi beryani kambing! BBG KAMBING!!!!
waaaahhhhh!!!!!! syokkkkk tuuuuu...
ap lagi, kaki aku makin laju.. dah lah free.. hehe....
then, makan lah dgn penuh khusyuknya sambil di selangi dgn halwa telinga dari persembahan2 nasyid kanak2 dan org2 veteran...
lepas makan2 tu, ad persembahan dari artis...
xtahu lak ad artis... 2orang... maya n siti norsaidah, kakaknya siti nurhaliza :)...
xsangka an, ad artis gak yang di jemput.. aku apa lagi, npk maya an..... my favourite!~
huhu.... lepas dia wt persembahan tu, dia turun jerk, aku terus dekat dgn dia, cuit n amik gambar sama2 before ramai yg cuit dia cz ms tu xde org yang cuit dia lagi...
after aku pggl dia n amik gmbr, baru ad org pggl2 dia... ramai... huhu...



hehe.... ok x? biasalah, amik guna nst camera 2mp jerk, so kualiti kurang sikit lah.... :)
lps aku amik gmbr dgn kak maya, barulah ramai yg cuit dia....
after tu, aku pun amik kesempatan nk no fon dia....
dia suh jumpa dgn p.a dia, aku jumpa, kak lin :)
peramah, nice people....
saja je, nk amik no fon, ne tahu ad nk wt program apa2, pggl dia pun ok gak an :) hehe...
berangan je lebih.... huhuhu.....
lama gak lah kt situ... kul10 lebih baru gerak balik ke rumah...
before balik ibu suh amik burger...
aku beratur lah.... ramai bdk2 yg berebut, xklh mak2 bdk, bpk2 bdk pun ikut berebut gak....
aku?? please... xdenye aku nk berebut2 k...
aku tunggu je lah.. alah benda free n byk lagi an,, xkn larinye lah....
erm, lamalah gak aku tunggu tu... dari org ramai kt situ, sampailah orang dah tinggal sikit... punyalah sabar an!!! :P weekkkk!!!~~
bkn ap, klkr tgk gelagat org2 yg menunggu tu...
yg wt kejenye, yg menunggu, hahaha....
tgk kerenah2 bdk2 duk bodek abg2 burger tu nk burger...
kerenah abg2 ni lak duk melayan bdk2 ni yg duk bodek2 dari td mnx bg dulu... hahaha...
ad yg sbar, ad yg xsbr melayan kerenah2 bdk2 niyh....
yg sbr tu, ayt mmg sdap lah an, yg xsbr ni yg klkr... ots (on the spot) ckp nya... hahaha...
tu yg wt aku xbosan tunggu kt situ...
mcm tgk tv lak an tgk gelagat org ni...
xlama tu, ad sorg abg ni, perasan aku tunggu dh lama kt situ..
dia ckp dgn kwn dia yg kt sebelah aku tu, "eh, akk ni dh lama tunggu, bg dia dulu.. kak, dh lama an?"
aku kata, "eh xlah, skjp jerk"
lps tu, bdk tu pgg kn satu polisterin, then dia suh kwn dia bg kt aku...
"bg lah kt akk tu.. kak, satu jerk an?"
"haah, 1 jerk"
yg bdk sebelah aku tu kata,"laaa,, knp xckp dari td?"
aku senyum jerk... dlm hati, mls nk berebut2 lah... say thanks, n bla...
tp mmg klkr tgk gelagat dorg ni.... hahaha....
habis marhaban dgn dato' noh gadut, aku pun balik... tersaing lah dgn dato'...
huhuhu... gitu lah cte nye serba sikit sal open house mlm ni.... aku pun dh pnt, nk rht :)
daaaa~~~

Tuesday, August 28, 2012

~duit raya~

haih... thn ni dpt wet ry alhmdlh, ok lah... dpt menampung perbelanjaan aku ckit2..
erm, dah bhg2kn semua sekali ad baki lagi rm200...
aku plan, rm200 tu perbelanjaan aku kt nilai nnt...
aslnya, mmg nk beli camera digital... hehehe....
tp bila pk lek, ad hal len lagi yg perlu aku dahulukan...
td dah baiki nst lama... :) leh pakai lagi rupanya....
even aku pgg 3nst... hahaha.... tp xpe lah, guna je lah...
ibu pun dh xpakai...
alhmdlh, kali ni, aku leh lah bajet sikit2 wet ry tu utk akn dtg.. :)
utk sng2 nye aku nnt gak an... :)

Monday, August 27, 2012

camera digital.....





hai.... kat atas ni adlh beberapa design camera digital yang aku minat....
tapi x kesampaian lagi nk belinya tu...
huhu... igtkn nk beli dgn wet raya thun ni, tapi bila pk2 lek, cm xleh jerk...
bkn x cukup, cukup, n boleh jerk nk belinya tu....
tapi ad hal lain yang wt kn aku terbantut nk beli...
yg kt ats ni antara design n wane yg aku suka lah....
tapi xtahu lah lau ada yg lagi ok dari yg ni cz td tgk kt internet sal the latest design of camera digital pun, byk yg ok2 yg simple...
tp ad gak yg complicated....
knp x pilih dslr???
hehe... aku nk ad camera digital ni bukannya nk jadi photographer tapi cuma nk ambik gambar sbgi kenang kenangan jerk....
nk ad nst canggih2, tkt t rosaknya byk lak...
xdpt rs nst mhl2, dpt 1camera digital yg thn lasak pun ok dah...
lw nst lak, aku xleh beli yg mhl2, yg harganya lebih dari rm300...
lw ad, aku tkt cpt rosak cz aku ni lw baran suka baling nst... heheheh...
tu mmg penyakit sejak2 ad nst ni lah kan...
ari tu, nokia aku tu, baru lps repair cz aku hempas sampai lcd nye rosak....
ermmm... wet gak tu kuo... so better, aku guna nst yg mudah jerk lah, yg xbyk functionnya...
tp lau camera digital ni, dpt 1 yg thn lsk, yg aku puas hati, xkisah bpe harganya, dh cukup dah... heeeee.... sbb ap aw, sbb aku ni suka amik gmbr sendiri... keh9...
amik gmbr org, snap2 sana, snap2 sini... kui9
lw nk tahu, aku ni punya lah suka amik gmbr, sampaikan setiap nst orrg tu ad gmbr aku, even 1... hehe...
mbe aku siap fail kan lagi gmbr aku yg ad kt fon dia... hehehe...
ad lg mbe aku lak, kt camera dia...
tp yg xthnnya, kt nst mbe kpd mbe aku tu pun ad pic aku... hahaha...
haaaaa..... nk katanya punya kuat bergambar.....
kwn aku zati, dah tahu dah, lw aku bosan, bagi camera aku diam lah n hilang cz g sana sini amik gambar jerk....
kdg aku suka snap gmbr org tgh wt keje...
candit r an kiranya.. cz gmbr2 candit tu yg xsengaja amik tu yg cntk sbnrnya...
lw sengaja papar muka, tyg muka, poss sana sini utk amik gmbr, xcntk...
ce amik gmbr burung terbang, cntk x? dari kita lukis burung terbang then amik gmbr...
ne lg cntk? yg candit ke yg x?
dulu nah nst aku rosak... ibu belikn yg ad camera..
ibu kata, "ibu belikan yg ni sbb ibu tahu adik suka amik gmbr"
tapi malangnya, nst tu xde memori....
tapi xpelah, dah ibu bagi an... terima je lah.. :)
wt masa ni, aku kene tahan dulu semua kehendak aku tu...
ermm,,, aku ni nk kumpul duit bkn nya sng.. yelah, aku pun bkn dari family yg kaya raya...
family yg sdrhana... lw ad ingin ap2, mmg kne postpone dulu r....
cm tu lah gy nya... so, nk di jadikan cerita, kali ni xdpt beli camera digital.... :'(
sob3... cedih.... tp xpe, len masa, mesti dpt an... dptkn the latest design punya.. huhu...

Tuesday, August 21, 2012

~rAyA3!~

haha.. kali ni, raya tahun ni, semua berkumpul di rumah paloh, untuk ry pertama...
raya 2012 ni, aku terasa puas hati sikit cz aku wt keje, n ibu x bising2 sgt..
even ad pun sikit2, aku phm, dia keje2 aku npk lengkap dan sesempurna mungkin...
mulai dari pagi raya, aku rs terhibur dgn keletah anak2 buah..
biarpun yang kecik dan yang besar, masing2 dgn kerenah sendiri2...
memang xleh lupa setiap gelagat diorg tuyh...
satu persatu tersemat di hati..
yang kelakar bila yang kecik umur 2 tahun, berlagak cm org tua2 jerk gayanya...
huhuhu....
pagi raya, semua siap cantik2, pakai baju cantik2, bersongkok, bersamping, bertudung arini lawa2, cun2, bersolek2, merah bibir semuanya... seronok jerk tgk nye...
ad gak yang merengek xdpt jajan, ad yang tgnnya x abis2 dgn gula2, aiskrim...
ad gak yang men game x abis2...
anak buah ramai kt umahm tgn ni gtl asyik nk wt kek jerk..
xtahu lah, semangatnya tu lain mcm aje....
terasa nk wt byk2, kek, biskut.. tapi ibu xbagi... takut aku terlalu pnt...
ni pun dh mula nk demam, tapi tadi dh mkn vitamin, rs ok cikit dah ni....
aku minum air mask jerk dari td...
dari pg raya, aku terasa aku kurang makan nc, minum air masak..
erm, biasa lah raya an, mknnya ye kuih muih, biskut2, air sejuk2, air gas..
mn x nya bdn aku rs semcm...
blk umah, msk2, xselera nk mkn...
ngidang orang mkn, tgk org mkn, aku dh kenyang...
pnt tu, pnt gak lah, org dtg bertali arus an, x henti2...
nasib ada anak2 buah yg rajin2 ni tolong..
hehe.. ad gak yg jenis melekat kt bilik aku jerk cz tgk cte kt ntbk ni...
aku xkisah, tp ad syarat, dia kne jga bilik aku dan pastikan sentiasa kemas, xde sepah2...
kalau ad sepah2, dia kne kemas... aku tahu, masuk bilik, bersih..
hahaha... jht eak... duk sibuk2 mengemas, mulut pun x berhenti gak mengemas..
haha, bukan mengemas ap nya, membebel...
ttbe akak dari luar ckp, "korang, kalau acu ko kemas, jgn sepahkan"
haha... mmg, lau aku yang kemas, aku xsuka npk sepah lek...
bila dh kemas, mcm2 syarat kuo.. jgn itu lah, jgn ini lah...
ry pertama g beraya kt kampung, dlm perjalanan, kete a.ujang rosak lak...
perjalanan pun tertunda beberapa jam cz amik kete a.jep kt umah dia...
pinjam sementara kurang kete,,,
pergerakan perjalann ari tu, sampai mlm baru tiba di rumah...
masing2 semua npk letih.... lepas mandi, segar lek cm xnk tido jerk.. atoiyai...
esok paginya, beraya lagi, tp dkt2 sini je lah...
adlina demam, pnsnye makin naik... 40c'.... a.am terus bw dia g klinik...
ptg tu, akk balik g pekan... a.am pun grk balik gak beraya dgn family mentua lak..
tinggal aku dgn family a.ujang.. mlm tu, family a.long lak sampai umah...
xlama tu, family a.am patah balik, balik lagi ke paloh...
hahahaha.... kelakar an... mmg x disangka2 lah...
tido kt umah, 3 family... penuh gak mlm td...
pg ni, a.ujnag nk berangkat ke perak, agk tengahari gak lah grknya..
aku, pg2 dh wt kek.. hehe.. akak dh ode...
k.as, wt laksa... aku wt lauk.. ibu basuh ayam nya...
lepas zohor, a.am lak balik, terserempak dgn akk n family mentuanya, dtg beraya ke sini..
penuh lagi umah nya.. huhu.. riiiiiuuuhhhh....
mlm, baru td, a.long lak balik senai, esok kak long nk keje... a.am pun keje esok...
so, mlm ni sunyi lah... xde dgr suara bdk....
ermmm.... tapi xpe, esok, a.jep blk.. huhu.. cukup lah si insyirah tu ada, dah kecoh dah umah ni.. kui9... kak fit tgh pregnant, tunggu hari... hopefully, dlm ms terdekat ni, dpt lah aku tgk baby... hehe... lau 8/9 nnt, xdpt tgk cz aku nk blk nilai dah....
hope sgt2 a.am yg anta.. hehe... doa2 lah yerk...
sabtu ni, beraya g umah cikgu... mbe2 kluang ad nk dtg, maybe...kne wt kek ni... :)
ap2 pun, SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN~~! :)

Sunday, July 8, 2012

kerjasama

orang kata, kerjasama itu penting dan aku faham akan itu....
tetapi, dlm group ni, aku semakin tdk faham dgn ketuanya...
ms aku jd asstnt dia, aku ty dia ap yg perlu aku wt, tp sikit pun dia xgtw kt aku, ap yg perlu aku wt...
sbnrnya, dh lama aku pendam...
sampaikan, kdg kala aku terasa aku terasing dari group tu...
sampaikan aku rasa, mereka xperlukan aku...
hy disebabkan sekali, aku xdtg lthn, aku bagaikan ketinggalan byk...
dan bila aku cuba utk kaut kembali dan ambil tahu lagi ap yg tertinggal, aku seperti x di beri peluang langsung...
atau memang cm tu cara dia bila wt kerja time kalut???
aku cuba utk tolong dia, tp dia xbg...
so ap yg perlu aku lakukan?????
aku dh ty, tp x di jwp...
akhirnya, org npk aku xwt kerja...
sampaikn coach pun kata aku xwt kerja..!~
hurmm... mmg dia sengaja ke wt cm tu????
pernah terkdg aku rs MALAS nk care lagi dah sal group ni...
dia sombong sgt dgn aku, wt aku cm tunggul...
aku rskn, disbbkn dia aku kne perli byk kali dgn dak2 group,staf n coach...
kdg aku pk, dia beruntung sgt2!
sbb, tekanan yg dia hadapi tu, di backup oleh coach n staf2!
dia handle group, yg backup dia org2 kuat hep!
aku handle, kelab, ad dpt backup ke??? xde...
kne maki ade lah....
sape yg lebih tertekan skrg ni???
lau nk di pk kn stress, sape yg lebih stress???!!!!!! aku ke dia??!!!
aku TERPAKSA tebalkan muka dlm group ni, wt PEKAK dgn kata2 yg aku terasa.... aku pk positif semua yg aku dgr... aku anggap, tu bkn utk aku...
tapi, suatu ms, semua nya terzahir bila coach tegur aku dan kata, "sepatutnya ko yg plg sibuk, tp xwt kerja pun"....
lau ikutkn hati, aku agkt kaki waktu tu tapi len ms, ad lagi coach kata"kita dh nk sampai ke destinasi kita, jgn ad yg agkt kaki"...
huh, sungguh org yg sgt mengerti cara tingkah aku!
dia dpt bc reaksi aku!
ms posmoterm ari tu, dia kata kt aku,"aku tahu ko jemu tp thanks cz masih stay"...
bila aku tgk kejayaan mlm ni, aku berasa ringan utk agkt kaki keluar dr group ni...
aku yakin, diorg leh bgn sendiri dgn org tu! dan xperlukan aku lagi....
heh! teruslah dgn cara ko yg kalut tuyh.... kalau xubah gak gaya tu, aku xtahu sampai mn group ni akn dtg t... tapi aku hrp group ni terus hidup....
dgn niat, aku bkl tgglkan group ni sbb aku sakit hati tersgt!
aku leh thn kalau aku kne sekali, tp lw kne berkali-kali dan bertubi-tubi dari semua, maaf, aku punya hati dan perasaan...
kebetulan, aku ada keperluan lain dan aku dh mention awal2...
heh! dia wt muka, bajet leh bgn tanpa aku.... aku xkisah, ko xperlukan aku, aku lg sng....
wt lah sndri, sejauh mn ko leh berdiri....
inilah akibat kalau dlm group xde kepercayaan!
benda ni pernah terjadi pd aku, dn aku hmpr kehilangan org2 yg aku perlukan...
susah utk dptkn mereka kembali..
aku hampir putus asa... tapi, dgn berkat usaha, aku dpt mereka dan kami dpt hasilkan 1prgrm berskala besar tanpa di sedari!
lihat hasilnya, kalau ko percayakan org dan org tu xkhianati ko....
hargailah org, org akan hargai ko....

ATRA

atra adalah singkatan dari Akademi Teater Rupawan Asli...
kelab ni under UKP HEP USIM....
aku join kelab ni lama dah dari tahun 1 lagi...
since that sampai skrg aku baru join 1 pementasan teater iaitu, teater preh..
nk di khabarnya, teater ni dlm Festival Teater MAKUM di UM...
performnya hari jumaat lepas...
erm,,, byk lah gak cabarannya...
walau bagaimanapun, mlm ni, pada kali ini, ATRA telah membuktikan yang ianya boleh terus maju dengan tenaga kudrat yang ada sekarang niyh...
dlm group kali ni, aku merasa terasing...
mereka bekerja sekuat hati dan berkorban byk benda...
sdg aku??? even aku terus cuba utk berkorban, tetapi, pengorbanan itu tidak di lihat sama sekali hanya kerana aku jarang hadir...
xpe, aku xkisah pun... yang penting, keringat mereka berbaloi dan terbals malam ni....
syabas wt ATRA....

Saturday, June 30, 2012

.::program kemasyarakatan bersama LTH, 30 jun 2012::.

alhamdulillah, hari ni selesai sudah 1 program anjuran kelab dengan kolabrasi pihak LTH n Pusat Pendidikan Al-Irsyad Labu..
memang best lah tadi...
seharian di sana, dari pg sampai petang...
pada mulanya aku cuak gak an, yelah 1st time handle program kot..
sekali handle, penyertaan 2bas....
ad tv al-hijrah sekali lak tu...
fuh! memang gempak lah rasanya an..
dah tu, pengarah dari HQ dtg nk tgk program...
wah! mmg lah aku cuak sgt lw xjd..
tp td pun byk dpt backup dari LTH sendiri n pnddk kampung+warga n tenaga pengajar sekolah tu gak...
syukur sgt2 dah selesai, n xbyk sgt masalah yg timbul..
cuma ada lah sikit2 tu, erm, biasalah terlepas pandang an benda2 kecil ni...
xsangka an, kne interview gak tadi,, huhu... gugup tu...
gagap aku depan kamera.. hahaha
tapi bukan aku jerk yg gugup, kamera tu pun gugup gak sampai ms aku ckp tu, ttbe habis bateri.. haha...
kelakar an... kameraman tu kata, awk ckp jerk ttbe habis bateri... dia gelak jek... hehe...
erm, komen sal pnddk kampung?
ok jerk diorg tu...
komen sal pljr dia?
oh, molek2 belaka dema... hahaha.... comel2, peramah sungguh...
guru2 dia?
oh, lg ok, cuma kdg2 tu terasa cm syadid ckit lah, tp aku phm knp... hehe... cz aku dulu pun dari sekolah yg sama dengan jerk cm tu... :) so, xde mslh lah... fhm lah lau knp ttbe ada sesetgh bdk tu ttbe paling muka, masam muka, hehe, fhm sesgt dh.. :)
cumanya, td tuyh, huhu,,, dpt kecek meta dgn 'abe'... kuang3... perasan sungguh aku ni an...
cukup2 lah dah ad yg 1 tu... hahaha...
erm, ok lah, ni jerk nk cte nye sal program ni...
len tu, xde dah kot... :) nk rehat lak... :) daa~

Sunday, June 24, 2012

~hijab~

apa pendapat korang tentang hijab????
kalau di tanya hal ni pada mereka yang memang bertudung litup dan kuat pada pegangan agama, of course mereka akan kata, hijab ni wajib dan bla bla bla....
tapi kalau di tanya pada mereka yang masih lemah dalam agama, mereka akan kata, xsampai seru lagilah nak pakai tudung ni..
ada gak an yang komen, seru tu dah lama sampai, tapi kenapa masih xnak pakai gak???
lps tu tukar ayat dah, lain pula yang di jawabnya, "xsampai hidayah lagilah"
so, sampai bila nk habis hal hijab ni????
tahukah kamu wahai muslimah, PEREMPUAN ISLAM, bahawa hijab atau TUDUNG itu diFARDUkan ke atas kamu sepertimana solat dan puasa???
maka dengan ini, hijab atau TUDUNG itu adalah kewajipan yang telah di fardu ke atas kamu sejak kamu lahir lagi....
sekiranya kewajipan ini tidak di laksanakan, perempuan islam itu keluar dari islam....
ini adalah apa yang saya belajar...
"الحجاب مفروضة على المسلمة, فكان ترك الحجاب, فترد عن الإسلام"
ertinya: hijab itu telah di fardukan ke atas muslimah/perempuan islam, sekiranya dia meninggalkan hijab, maka keluarlah dia dari islam....
wahai kaum hawa, sedarkah kamu apa yang kamu lakukan???
apa yang kamu jawap di hadapan kamera dengan alasan kamu tidak bertudung itu???
mungkin di sini, kamu boleh jawab semua soalan dengan mudah, tapi di hadapan Allah nanti????
apa kamu boleh lagi menjawab segala pertanyaan kepadamu dengan begitu senangnya dan dengan senyuman????
adakah kamu boleh berbicara fasih?????
adakah kamu lupa, di sana nanti kamu akan tidak boleh berbicara, mulutmu di kunci....
think what you done to yourself!
kamu menzalimi dirimu wahai wanita....
aku nak bagi komen sikit kat iklan2 yang duk tayang fesyen tudung ala2 skaf....
nk berfesyen xsalah selagi x MELANGGAR syariat dan syarat2 hijab...
tapi kalau pakai tudung nampak leher dan telinga, itu tutup ke???????
apakah syarat hijab/tudung????
melabuhkan hijab hingga ke dada...
ingat ye, hingga ke dada bukan atas dada, tetapi hakikatnya, lebih dari dada....
mean, bawah dada....
so, to designer2 yang pakar2, please, i beg you...
jangan jadikan wanita2 ini sebagai mangsa fesyen kamu....
malah bantu wanita2 ini untuk berfesyen dengan seadanya, ikut syarat syariat dan TIDAK MEMBAZIR...
kenapa aku tetiba tulis sal ni???
sebabnya aku dah x tahan nak tengok wanita2 yang x tahu itu terus x tahu dan terus menjadi mangsa fesyen...
tabarruj...
boleh nk berhias tapi kalau jadi fitnah (diperkatakan orang, dapat pujian) itu haram hukumnya...
dan bagi yang bertudung litup, jagalah imej kamu sebagai muslimah, perempuan islam...
bukan wangian itu haram, tapi yang haram itu untuk wangian yang mempengaruhi lelaki..
nabi pun kata, wanita yang berwangi-wangian itu adalh penzina..
tapi janganlah sampai orang pening kalau kamu lalu kt situ (pening bukan sebab minyak wangi)...
islam juga ajar kita dalam bab kebersihan....
so, fikir2kan, apa cara kamu untuk ubah keadaan itu...
tabarruj xleh, tapi jgn nampak hodoh sangat... jaga imej islam....
kamu adalah duta islam...
see, walau dalam apa pun keadaan kita, tetap ada yang kurang dan salahnya..
tidak kira besar atau kecil..
so, dalam teguran ini, maaf kalau ada yang terkecil hati,, tapi aku dah xboleh thn air mata ni jatuh bila tengok perempuan2 yang xtahu tentang hukum ni....
aku xdapat nk sampaikan direct kt dia..
cuma dengan inilah aku dpt bantu dia... itu pun, kalau dia bc apa yang aku tulis ni....
please, wake up, open ur mind n see the world...
if u see it harmful, u will wear it for your safety...
believe me,, no one will help you soon...
everything leave to yourself..
you don't have choice to choose either to wear or not.. but hijab you MUST wear!
please, take care of our image... care image of islam....
please, don't take them as your victim.. don't take advantage of them....
pleaseeeeee,,,, i beg you...

Monday, June 18, 2012

kepercayaanku di robek!

bisa saja semua ini berlaku dengan takdir tuhan...
aku menerimanya dan siap menerima apa pun yang terjadi...
sebentar td aku melihat sebuah perbualan yg menyakitkan hatiku....
memangnya itu adalah bicara teman yg akrab tapi bisa saja kan dia menjagainya...
memelihara batasnya....
sedang aku bisa menjaga batsku dengan teman2ku mengapa tdk dia????
bersenang2 dengan teman sdg aku di biarkan...
siapa aku di hatinya????
sekalipun tidak pernah bicara hemah....
kasar dan keras sering di lontar pada ku...
aku menahannya dengan tanggapan itu adalah dia yang harus aku terima...
tetapi ternyata, hanya di hadapan ku sahaja tetapi tidak dengan yg lain...
mengapa harus begini????
sepatutnya aku tidak harus merasa sakit di hati,
tetapi, tadi, hatiku benar2 sakit!
terlampau sakit!!
di dalam perbualan itu, sepertinya dia mempersendakan ku....
dan itu membuat aku bertambah sakit!
aku menjaga batasku hingga semua teman menganggap aku sombong...
tetapi hanya segelintir yang memahamiku...
ada juga kerna itu mereka tidak sekali mengendahkan aku....
hanya kerana aku menjagai dia...
kemunculanku di dunia IT dia, tidak pernah di endah....
walaupun di ruangan chatt...
aku ini bagaikan tunggul...
kadang kala bagai kucing yang meminta makanan!
mengharap dan terus mengharap....
setelah kejadian tadi, aku semakin lemah utk pelihara semua ini..
aku capek!

Friday, June 1, 2012

~family g perak~

sedih! :(
family semua g perak...
aku nk ikut, tapi terikat dgn assignment, exam, kerja2 kelab yg xsettle lagi...
sedih...
hasratnya, nk jumpa family kt masjid india, tapiiiii.....
susah nk cerita....
ermm....
sepatutnya hari ni, sabtu, 2jun2012, aku g masjid india dgn kak jah n na,,
tapi, sarah kata nk g umah farah wt assignment oop kt sana..
aku kne g juga cz aku segroup dgn dia...
tapi, ap yg terjadi, pagi ni, fafau dtg umah, stdy dgn sarah, kak jah n na dh g masjid india dan aku xtahu bila nk g umah farah nya.....
lau g umah farah esok, aku leh g masjid india pagi ni... untung2 dpt jumpa family aku kt sana...
mmg blk hari tu aku dah jumpa family semua, tapi x jumpa abang am n family dia.. :(
dan lagi, bkn salu dpt rs family aku g rombongan, jln2 dgn family di luar johor...
BUKAN SELALU....
sebab family bkn org sng, nk jln2 cm ni pun, planning dari tahun lepas lagi..
save bajet dari tahun lps lagi....
bila dpt g, aku pula xde... :'( sedih.....
erm.... nk wt cm ne, dh bkn rezeki aku g sama2 dgn family aku...
saat indah aku bersama family hy waktu raya sahaja....
suasan yg biasa, dn dah salu rs...
tahun lps, xdpt ikut sama2 epi2 kt muar....
thn ni, kt perak...
thn dpn? xtahu lah, apa lagi yg aku akn terlepas....
ermm... xpe lah julie, nnt g sendiri..
tapi beza lah g sendiri dgn g bersama family...
g 1 tempat dgn kwn, n dgn family, lain...
g tempat yg dah salu g dgn family, bila dgn kwn, rs lain..
g tempat yg dah biasa dgr dari kwn2, bila family dpt dtg, rs lain...
lagi pun, mmg hjt aku dr dulu nk ajak family aku jln kl...
tapi mslhnya, aku xtahu cm ne...
ni dh ada peluang walaupun sesaat, aku lak yg xde...
ramai yg kata, xpe lah julie, lain kali an ada lagi...
JANGAN BAGI AKU HARAPAN YANG TAK PASTI!!!! AKU BENCI!!!!
mmg tmpt tu x bergalih, tapi tak pasti akan datang ad lagi atau x, n family aku dpt g semua atau x!!!!! FAHAM TAK!!!!!!!

assignent web

assignment web yg dh lps ni adlh assgnment group...
mcm2 hal lah jd lau dh kata group an...
so, kita akan jumpe pelbagai perangai..
tp yg plg aku xsuka bila berhadapan dgn perangai org yg xnk wat kerja tapi nk nm ada dlm list group...
mslhnya, ini bkn sekali, tp pd aku dah berkali-kali org yg sama wt perangai..
kt group len pun, dia wt benda yg sama..
maybe dgn org lain dia leh terlepas, tp bkn dlm group aku lah an...
dia wt kerja yg pd aku terlalu sikit then lps tgn bila kerja yg dia wt tu x lengkap....
bila suruh bertanggungjawab, wt xkisah n wt xtahu...
ibaratkan wt kerja melepaskan batuk di tangga...
dah wt, dah siap, x semak, terus anta utk double cek, bila ad yg xbetul, suh betulkan, wt xtahu n terus enjoy, xde wt persiapan utk presentation...
nasib baik presentation kali ni, markah individu..
sir akan soal, seorang demi seorang, dan markah di ambil dari cara orang tu sendiri present...
memang aku suka lah an cz udah tentunya orang tu akn imbalan yg sepatutnya... huhu...
bila sampai turn dia di soal, sir soal soalan cepumas... tahu apa yg sir soal?
soalannya,"so, what you did in your group?"
hahaha.... di ty kan soalan tu pd org yang x wt kerja...
so agk2 korang lah an, ap yg dia akan jwb?????
hahaha....
TERKEDU!!!! xtahu nk jwb apa..
dia pndg aku, aku terus borak dgn orang sblh dia...
hahaha.... jgn harap aku tolong!
dia wt aku cm bola before present tu...
aku yg double cek repot, aku yg npk kerja dia xlengkap, aku yg suh dia wt semula, n apa yg dia wt??? dia g karoke blk kul1!
cm ne aku tahu????? hehehehe... ada laaaaaa.... huhuhu....
orang cm ni mmg kne pasang spy byk sikit biar apa yg dia dpt setimpal dgn apa yg dia buat... huhu.... dgr cm jht an, tp itu yg sepatutnya!
sampai bila dia perlu di beri ihsan???????
sampai abis study???? NO!!!!!
huh.... selesai presentation, aku puas hati!~
huhuhu..... hope dia dpt imbalan yg sama dgn apa yg dia buat....
advise for others, "jgn tiru gaya ini.."

Tuesday, May 1, 2012

hari ni xde kelas lah...!~

pagi ni sepatutnya ada kelas kul8-11a.m tapi aku terlupa yang makmal hari ni digunakan...
dengan pantasnya aku pun bersiap sebab aku bangun dh terlambat.. huhu...
bila aku pegi bilik mbe aku, aku tgk dia selamba jerk on fb pg2 buta ni....
aku ty, aik? knp xsiap lagi? x g kelas ke???
dgn pelik nya dia berkata, hari ni kan xde kelas...
aku panik,,, yeke????
dgn rs yg amat pelik dia berkata, dah siap dh? org smlm dh gtw dia dh yg hari ni xde kelas,, apa lah dia ni, salu wt perangai gini, lupa jerk....
aduiyai, bengang gila kott....
ak pun apa lagi, lari masuk bilik, tukar baju.. ahahaha....
rs menyesal gak bangun awal td an.. hak9...
sabar je lah....

Thursday, April 12, 2012

apa tanggungjawab dia????

aku terfikir, apa tanggungjawab dia sebagai abang terhadap aku????
td ibu ad gtw aku, dia nk abah guna kete baru tp dlm ms yg sama, byr bulan2...
kete yang ada ni pun, xde mslh sgt pun...
wtpe nk tukar?
nk sngkn abah, bkn dgn cara tu....
nk bg abah duit bln2 dgn cara support kete abah ckit....
mmg akn mohon ats nm dia, di akhirnya????
mmg akn kps dia lah kete tu....
kete abah tu, nk ltk mn?
sedikit demi sedikit nk ilgkn harta abah, cm tu ke?
kalau nk sgt bg abh duit bln2, bg je lah, xyh nk bazir2 duit beli kete baru..
dn lg, nk sngkn ibu abh, biaya aku yg msh lg bljr ni...
yg msh lg dlm tanggungjawab dia sbb aku BELUM KAHWIN!~
ap yg dia nah salur ke aku?
dia tlg hantar aku ke nilai pun abh byr dia, bkn xbyr...
ad dia hntar dgn free2? ad ke? xde kn...
tiap kali abh hntr, bpe abah kuo? rm250....
ad dia tolak? xde....
aku kisah sgt sbb pd aku, die blh dikategorikan dlm golongan yg SENANG dari adk berdaik lain....
adik beradik aku yg pertama sampai ketiga, aku faham sesangat hidup diorang....
yg keempat dan kelima, MEMANG AKU TAK FAHAM!
apa lah susah sangat kalau hulur rm100 sebulan kt aku yg kebulur kt nilai ni?
ad dia pk ke aku mkn ap kt sana hari2?
pd mulanya, aku mls nk kisahkan sgt...
aku pk, adik beradik aku pun xdpt nk tlg aku...
aku fhm diorang... tapi kalau dh sorang pk cm tu, aku dpt rs kan, nasib aku nnt bila ibu abh dh xde, sama dgn nasib rumah kt paloh ni....
berdolak-dalik sape nk duduk kt sini....
aku xheran akan jadi cm tu....
aku dh pk benda ni lama....
tp aku mls nk kisah sgt....
aku nyatakan nk khwn awal, tp di bantah..
mslhnya, kalau aku xkhwn pun, sama jerk,,,
ad ke pk sal kewangan aku kt tmpt jauh tu???? ad pk ke?
npk cm sng, tp hakikatnya, sape yg tahu?
bila td aku dpt tahu sal n, mmg sakit sgt hati aku....
jgn sampai aku tuntut tanggungjawab dia kt akhirat kelak!!!
aku ni belum khwin lg, tanggungjawab dia besar atas aku...
dia sedar dan tahu, tapi laksananya????? TIDAK!!!!!
aku maafkan pd abang aku yang sedar dan mnx maaf kt aku xdpt bg apa2, tp, yg ni?????
kalau masih berfikiran nak ibu abah hidup sng tp tmbh hutang, lebih baik sngkn hati ibu abh dgn jg aku ms ibu abh masih hidup ni, dn ykn kn ibu abh, hidu paku terjamin even diorg dh xde nnt....
aku sedih tgknya... aku sedih!!!

Tuesday, April 3, 2012

sedikit rasa~

rasa apa?
huh, macam2... tapi agak penatlah berhadapan dengan pelbagai ragam manusia...
tapi nk katanya, Allah sedang mengajar aku dan berikan kefahaman kepada aku perasaan akak aku macam mana bila dia risaukan adik dia...
i get it but hati aku masih keras pada mulanya, tapi bila Allah tunjuk kan lagi melalui mimpi, aku xsanggup kehilangan akak aku...
walaupun aku wat macam2 kt dia, tapi dia tetap sayang aku dari kecil lagi...
sampai sekarang, kasih sayang dia xpernah ubah untuk aku, aku tahu tu..
tapi kekerasan hati aku menolak kesemuanya hinggakan aku xpernah pk hati dia!
aku faham keadaan akak, tapi aku berkeras nk dia faham aku tanpa aku memahami kehendak hati dia dan kebimbangan dia yang tinggi tentang hidup aku..
setelah apa yang aku dapat dari petunjuk Ilahi, pelbagai cara Allah tunjukkan pada aku, aku sedar, tanpa akak, aku xkan jadi macam ni...
kalau akak aku x lindung aku dari dulu, dah lama aku rosak...
kalau akak aku x nasihat aku, aku xkan boleh bertahan dengan dugaan dunia ni..
kalau akak aku x cerita masalah dia kat aku, aku xkan boleh kuat hadapi semua rintangan hidup ni..
aku ingat lagi, seorang kakak yang sangat sygkn adik dia, sanggup berhabis duit, membuang waktu, dan berpenat lelah hanya kerana adik dia pening kepala...
dari situ aku fikir, pengorbanan akak aku untuk aku, kesanggupan dia melayan kerenah aku, walaupun dia letih, tapi dia still layan cerita aku...
dari kecil aku besar dalam tangan dia, dalam jagaan dia, hati aku lebih dekat dengan dia...
aku dengar cerita kawan2 aku yang bergelar kakak, contoh paling dekat, sarah...
banyak benda aku belajar dari dia...
dia seorang kakak yang ada adik kecil..
dia pernah kata, adik kena kejar dengan ayam, perasaan dia waktu tu dia kata,"kenapa adik aku tu? berlari-lari tetiba? ya Allah selamatkan adik aku"
dari ayat tu, aku fikir banyak kali, mungkin ini perasaan akak aku bila aku cerita kesusahan aku kat usim..
dia xtahu banyak tentang kehidupan U tapi dia tahu gerak tari kehidupan yang sebenarnya xjauh bezanya cuma cara aplikasi jerk lain.... teori yang sama, tapi tempat dan cara aplikasi yang berbeza... format yang sama, jalan kerja berbeza...
sebelum ni aku terlalu berkeras nak semua orang faham aku sebab aku terasa kehidupan dari kecil telah dirancang hinggakan aku xdapat bersuara dan ambil keputusan nak belajar jauh dari kampung, tapi rupanya banyak benda yang masih aku xdapat cari lagi....
di sebabkan perasaan itu jugalah aku sedikit memberontak...
kesilapan aku, aku xpandai nak bagi penerangan yang cukup jelas dan gambaran yang cukup jelas kepada family aku...
diorang xsalah, cuma diorang terlalu risaukan aku...
aku terlalu risaukn diri aku, dan xnak bebankan family aku lagi dengan kebimbangan mereka terhadap aku disebabkan itu, aku nak alihkan bebanan mereka tu kepada suami..
dan disebabkan itu jugalah, aku bangkitkan hal kahwin awal tapi aku sorokkan niat sebenar aku.. aku tahu diorang risau macam mana, sebab tu aku xnak diorang terlampau susah hati, aku fikir, biar aku kahwin awal, yang susah hati lebih tu, suami aku...
kalau family risau, diorang akan kata, laki adik ada, boleh dia tolong tengok2 kan, mak mentua dia dekat kt kl, boleh tolong jagakan sementara adik kt nilai tu, kakak ipar dia dekat, boleh bantu dia mana perlu, balik kampung nanti dengan laki dia lah, dah xnaik ketapi/bas nk abah ambik salu...
aku fikir mcm tu, tapi aku langsung xcite pun dgn mereka hal tu... aku xnak diorang tahu..
biar mereka rasa lega tu sendiri tanpa aku beritahu, tapi xtahu lah pada mereka macam mana...
aku wujudkan alasan-alasan lain yang xkukuh yang akhirnya punah...
lama2 aku malas nk fikir sampaikan aku malas nk fikir tentang perasaan akak aku yang dah lama aku tinggalkan jauh di sudut hati aku....
kesalahan besar aku, aku abaikan perasaan dia sedangkan dia sgt sayangkan aku...
xpatut aku wat cm tu... ego aku memang tinggi, tapi disebabkan ego tu lah hati akak aku sakit!
sekarang ni, aku patut rendah ego dan dengar semua kesalahan aku dan terima dengan hati yang ikhlas....
family aku pelindung aku....

Thursday, March 29, 2012

quiz OOp

hai,,
hari ni quiz oop kt lab fem.. huhu...
mcm biasa, soalan dalam G.O.A.L.S n jwb dlm lab..
syaratnya, boleh tgk buku n nota tapi xleh bincang..
tapi, keadaan sekarang ni dah macam belajar macam biasa tapi bukan suasana quiz..
rilex jerk kan... aku lak, sempat lagi nk menaip kt blogger ni.. hahaha...
sungguh steady.. huhu...
rilex jerk...
soalan ada 3 jerk, dari soalan tu kne wt flowchart dalam raptor...
makan masa yang lama lah nk wt tu an..
mn tak nya, masing2, xde lah pro sgt, tapi nk wt tu ok lah...
suasana kt sini, masing2 duk bincang dgn member..
dpn2 prof lagi tu.. selamba jerk eak..
prof lak tak tegur pun, biarkan jerk..
hahaha.... steady gila..
masing2 sempoi jerk... aduhai, xnah rasanya tgk keadaan cm ni..
lau aku nnt jadi lecturer mmg kne sabar lah dgn keadaan cm ni...
xmustahil aku akan jumpa gak keadaan serupa ini... haha.. tapi memang seronok...
masalahnya, terlalu sempoi dan bersahaja... aduhmaaakkk.... huhu...
harap prof sabar ye.. hehe...

Thursday, March 22, 2012

.::kerunsingan diri::.

kerunsingan diri datang dari dalam hati yang tidak tenang, gusar dan gelisah..
daripada itu, lahirnya penyakit hati...
apabila hati terasa gusar, serba salah, serba tak kena, moody, tak tenang, susah hati, ubat paling mujarab ialah solat sunat dan baca quran..
sebenarnya apa yang berlaku kalau hati terasa macam tu?
yang berlaku adalah rohani kita lapar dan cara untuk memberi makan kepada rohani yang lapar adalah dengan melakukan ibadah2 yang sunat..
yang wajib semestinya kita dah lakukan cuma yang sunat belum tentu sentiasa dan istiqamah kita lakukan.. dengan ini, rohani lapar dapat di sajikan dengan ibadah2 sunat...
tiada pengkhususan ibadah dalam menenangkan hati, cuma perlu menambah amalan sunat menjadi rutin seharian..
selain itu, amalan2 solejh juga perlu untuk membersihkan hati dan menenangkan hati yang gusar..

Tuesday, March 6, 2012

tugasan

tugasan aku dari minggu pertama sampai minggu ketiga, bertali arus, xberhenti..
rsa penat pun ada gak... tapi nk wat cm ne, dah tu yg aku pilih dari awal, so, aku kne terimanya dgn hati yang rela...
lagi pula, kalau busy2 sikit ni, aku dpt lah uji keprihatinan aku sendiri dalam tugasan yang sepatutnya aku but..
huhu... walau pun cm tu, dengar cm biasa jerk, tapi, apa yang aku wat ni pun, ada gak yang xsukanya..
erm, biasalah orang an, xleh nk kat apalah...
biarlah.... yang penting aku xkacau hidup orang..
tapi dalam minggu ni aku ada serabut sikit...
balik kampung hari tu pun, ada masalah sikit...
salah faham.. biasalah... dengan adik beradik kalau x bertegang leher, x ceria an...cm tu lah maksud aku..
tak puas hati, nak dia jerk menang, nak dia jerk kita ikutkan,, xnak dengar penjelasan orang lain..... alah, masalah2 biasa .... tapi malas nk layan sangat kalau dah cm ni... takut melara, nanti jadi benda lain pula.....
so, hopefully, sem ni, lebih baik dari sem lepas.....

Wednesday, February 29, 2012

"mulut"

tajuk kali ni, mulut...
pepatah ada kata, kerana mulut badan binasa...
mmg betul pun,,,
kalau seseorang tu xpandai jaga mulut dia, semua orang xsuka...
tp, yg jd masalahnya sekarang ni, mulut orang kita xleh nk jaga...
mulut orang juga kita xleh nk kawal...
kita xleh tutup mulut orang.... cm ne nk tutup mulut orang???
tetap xleh gak an... jadi, sendiri punya mulut, sendiri jaga...
aku rs rimas bila dgn kelebihan aku yg byk ckp ni org pertikaikan...
rs sgt sakit hati bila dialog ni aku dgr..
"awk ni mmg byk mulut ea, sehari xberckp xleh??"
"dh2, cukup2,, sikit2 jerk, xnk dgr byk2.. ty satu, jwpnya sampai 2 3 4...."
"alah, dh2 lah nk bersyarah, sakit telingalah"
"ops! dia dh mula dh, jom2, g sana"

sape jerk dgr ni, mesti sakit hati an....
aku xde pun nk ngata dia apa2, sdgkn dia tu gedik!~
haihhh.. sabar je lh.... hidup ni kalau jgn menyibuk sgt leh x???
menyibuk hal org pun patut2 lah,, jgn lah sampai menyakitkan hati org....
kdg2 tu, kita xtahu, tang mn yg kita wt orang sakit hati dengan kita an....
so, di sini nk katanya, mulut sendiri, jaga sendiri...
kalau dh org tu mmg suka berckp, offer dia masuk kelab debat, kn lg bgs... ko juga dpt pahala...

Sunday, January 29, 2012

cinta lelaki dan perempuan~

percaya x dengan kata2 ni....
lelaki, cinta untuk seks,
perempuan, seks untuk cinta..
aku pernah terbaca kata2 ni kat wall fb sape entah...
yang adanya tertulis pepatah tu..
mula tu aku macam xpercaya..
betul ke pepatah ni kata???
bila ku fikir2 kembali,
ermm.. ada benarnya jugak....
ini dikuatkan lagi dengan kata2 yang sering terngiang di telinga..
"perempuan sanggup buat apa saja untuk orang yang dia sayang"
"perempuan akan dengar segala kata2 orang yang di cintainya tanpa memikirkan batas"
"cinta membuatkan perempuan lupa diri"
alangkah bagusnya jikalau cinta dan sayang yang dimaksudkan dalam
kata2 di atas ni,
adalah cinta yang hakiki...
cinta yang benar..
cinta yang tidak menyakitkan..
dan, cinta yang pasti....
pastinya ia akan menghala ke arah yang suci...
menuju jalan yang di redai...
tetapi,
alangkah buruknya sekiranya ianya memaksudkan,
adalah cinta yang tidak pasti,
cinta yang tidak hakiki..
cinta yang menyakitkan..
cinta yang berpenghujung dengan kedukaan..
dan ini yang sering di hadapi oleh setiap perempuan yang bercinta...
terlalu yakin dengan cinta yang tidak pasti
dan akhirnya, hanyut dalam gelora nafsu yang kelam..
hanya segelintir perempuan sahaja yang terselamat
dari badai cinta sebegini....
yang selebihnya, hanyut dalam gelora cinta yang kelam..
tanpa ikatan iman yang teguh dalam diri....

Monday, January 23, 2012

nk pergi yaman???!!!!

ya~! nk pergi yaman...
me? bkn lah, tp dia...
ermm, katanya nak belajar bahasa arab kat sana..
tahulah.. cadangkan belajar kat sini jerk, xnak, katanya nak merasai suasana arab tu then, baru boleh mendalami bahasa tu sendiri... cm tu lah
suka hati dia lah... nak wat cm ne, dah tu yang dia nak... kita xleh nak halang... bukan husband kita... ermm.. tapi, tipulah lau kata x risau...
tu of course ada dlm hati ni.... xsikit, banyak..
so, kita sebagai teman ni, seharusnya beri semangat dan support terus dia nk belajar...
tu lebih baik daripada dia xdapat apa yang dia nak then menyesal..
oh lord! i x sanggup tgk dia cm tu.. huhu.. bak kata org2 putih lah.. hehe
katanya, lau urusan2 yang berkaitan tu berjalan lancar, mungkin dalam masa terdekat ni but i'm not sure berapa lama dia kat sana dan berapa lama urusan tu leh settle...
dia kata yaman tu maybe 6bln.... cm tu....
tangguh belajar 1sem... (tangguh lagi) then blk sini, sambung lek stdy cm bse... cuma lmbt grade jerk... x saing dgn mbe2 yang lain lah kiranya....
cm tu lah perkiraannya.... aku duk congak gak.. erm npknya larilah bajet.. :) ehe...
anyway, good luck for him, n semoga berjaya dan dapat mencapai segala hala tuju dengan baik :)

New Year+Exam+result MUET+masalah leceh!~

haaaiiiii..... hek3

happy new year.. huhu

baru nk wish lak eak.. apa lah aku ni....

januari ni pun dh hujung2 dh...

tp tahun baru untuk kaum cina :) gong xi fa cai!~

ermmm... tahun baru aku bermula dgn exam..

final exam sem3... huh,, kjp jerk an dh habis sem3.. cm xcy lak..

dan bermulanya tahun baru ni gak, masalah bertubi-tubi datang dalam kepala aku ni....

hurmm.. bermacam-macam masalah lah..

sampaikan malas aku nak layan dah perangai budak yg macam x betul ni..

wahai insan-insan yang 'terpilih', cukup-cukuplah nak mengatakan diri kamu tu baik...

padahal, pada asl nya, kamu yang membuka pekung di dada sendiri..

ni, I nk ty U all ni, U all x malu ke, g dedahkan masalah sendiri kt kaum bukan sejenis????

apa lah.... yang penting sekarang ni, aku xde usik hidup korang, korang lak jangan nak mengada usik hidup aku dan stdy aku yerk.... warning keras dari aku ni.... ermmmm...

that's for those yang xreti bahasa...

exam???

wow! exam ku diselangi dengan masalah yang menyemak tu lah...

ne x pening pale aku ni.. huhu.... tapi berkat kesabaran, dpt lah gak aku harungi musim exam tu dengan mudah.. :)

result?? xtahu lah.... hopefully ok :) huhu...

oh, result MUET??? huk9

malulah.. hehe... actually aku target aku ulg lagi, then, aku dh paln lah untuk ambil lagi sem depan, rupanya, dh pas untuk konvo beb!!! huhu.... i'm so happy.!~

rsnya first time kot, apa yang aku plan menjadi dan apa yang di cabar aku dapat tunaikn dlm jangka masa yang di janjikan!~ huhu... :) happy x terhinggalah :) kui9 :)

so, smngt untuk sem depan is, kuatkan semangat untuk mengharungi pelbagai lagi cabaran dan dugaan yang bakal hadir dalam hidup ni....

bak kata abah:"kt mana-mana pun ttp ada masalah, tmpt mn jerk yang xde masalah? kalau lari dari masalah, masalah lain lak yang datang.. :)"....

cuba fikir-fikirkan semula, betulkan apa yang abah cakap? huhu....

so, itu yang aku pgg.. actually, abah nk aku jd org yang kuat semangat dan x mudah mengalah dengan masalah yang kecil tu :) hehe.. be strong julie!~ chayouk :)