Monday, November 21, 2011

~midterm hadis n usul fiqh~

semalam, midterm hadis n usul fiqh,..
tahu ap yg jadi before that day????
aku xbc lgsg hadis tahu x?!!!
aku bc usul fiqh tp tu pun xlepas dr bab hukum syarie...
page tu jerk aku bc, yg len aku fhmkn jerk ckt2...
ta'rif awl tu, aku bc lah, aku hafal.. tp tu jerk yg aku hafal, yg len x...
ms masuk dewan tu mmg aku cuak abis...
aku tkt sgt, tp muka??? cm bse, slumberrr jerk cm org dh hfl byk an...
tp nk katanya, mmg aku xde mood sesgt nk bc buku utk midterm tu....
tp an, bila aku dpt kertas tu, aku tgk, aku senyum jerk,....
sbb, ap yg aku bc dn hfl tu kuo kt bhgan subjektif.. mmg untung aku lah...
dgn pantasnya ku jwb tu dulu :)
5markah tuuuu.. huhu...
soalan 1-10 bhgn 1 dan 1-5 bhgn 2, aku jwb ikut logik akal....
tp sng sgt lah ustaz wt soalan.. tp bgs gak, tolong utk final nnt :)
dn tolong utk org yg xbc buku cm aku ni :) huhuhu....
utk exam hadis lak, aku bc buku last2 minute... bygknlh...
lg 5mnt nk exam aku baru bc....
yg len2 tu aku igt, p phm jerk lah...
bila dpt kertas soalan, alhmdlh, ap yg ku phm tu, masuk n ap yg aku bc gitu2 jerk pun masuk dn aku igt :)
syukur sesgt... Allah tunjukkn keajaibanNya pd aku waktu2 getnitng aku :) huhu...
syukur sesgtnya sbb aku dpt jwb dgn yakin....
bls dendam utk tarannum minggu lpeas aku wt sambil lewa... huuuuuu
skrg ni tggl, hadap assgnment yg melambak tu jerk.... huhu....
go go chayouk!!!!!

~kengan indah bersama aina dan ibu~

tanggal 19/11/2011....
selepas exam muet, ptg tu...
peristiwa yg xleh lupa sampai bila2... :)
kenangan manis..!~
ptg tu, kitorg amik kete sewa, nk anta yani g nilam, n huda balik s.i..
aku sewa kete dari fadhil, kwn ameen..
kete iswara putih...
ms tu dh mula hujan cikit2...
lps fadhil anta kete, aku bw kete tu ke dpn blok umh aina n ibu..
aku tunggu diorg kt dpn tu..
aku lupa, yg tu kete iswara, aku xreti nk bajet minyak kete besar...
aku npk dh, minyak nye dh E, tp aku xmatikn enjin...
xlama tu, aku matikan enjin sbb lama sgt tunggu dema...
bila diorg dh masuk kete, aku start2 xleh...
start2 lg xleh...
ms tu ibu mmg tgh serabut... lg lh tension die...
msm jerk muka dia...
aina kata, start cntrl dgn minyak..
aku wt lah...
xlama tu baru teringat, minyak abis....
aku col fadhil gtw minyak abis...
lama lah gak tungu die dtg bw minyak..
dia isi minyak rm2 jerk..
then, dh leh start, aku bw kete tu, g anta huda kt s.i, then aku LUPA nk isi minyak lagi kt shell...
aku bw kete tu sampai nilam!!!!
x ke jauh tu...
ms tu dh nk mghrb.. sampai nilam kul7..
blknya tu ibu bw kete, aku pnt bw kete tu sekali package pening aku dpt...
sampai kt simpang before ke highway tu, berdepan dgn jln mati depan dan kiri, hy ad simpang keluar ke kanan jerk, kete mati kt tgh2 jln 2....
aduh mak oi... mmg lah, tragis.. wt kitorg terkejut then, tergamam jap..
ms tu lah, aku kata, minyak abis...
lagi lah ibu bengang... aku dgn aina gelak gila memikirkan keadaan kitorg ms tu...
ibu kata, "julie, aina, g tolak kete.."
aina: ibu, xnk.. hujan ni... kt tgh jln ni..
ibu: abs tu xkn biar jerk...
aku: weyh tolak jom... huajn pun hujan lah..
aina: yelah...
dlm gelak2 tu, malu pun ad...
bayangknlah, aku dgn aina, tolak kete iswara tu dgn ibu kt dlm... hahahahaha..
mmg lawak lah... :D hahahaha.....
dh tu, kete tu gerak ckt jerk...
byk kete yg lalu cm tu jerk..
xlama tu, tukar, ibu lak yg tolak, aina kt dlm..
aku ckp, na, ko masuk dlm, ko plg ringan, aku dgn ibu tolak....
punyalah malunyeeeee... huhu.. tp syok+klkr sgt2...
xlama tu, Allah nk tolong, dtg 1 kete myvi hitam, kuo sorg laki dr sebelah kiri depan, dtg kt kitorg terus tolak tanpa byk ckp...
baru lah kete tu leh maju ke depan dgn sngnya..
ms tu lah, aku terasa sgt2 yg tenaga pmpn ni, xkuat mn pun berbanding dgn tenaga lelaki...
huhu... lps tu, abg tu ty,
abe:knp ni?
aku: xde minyak
ibu:terima kasih lah tolong
abe: tunggu sini ye...
die terus pergi...
kitorg sangka dia g beli minyak..
lama gak lah tunggu..
mmg lah ms tu rs bersyukur yg amat...
ibu, baik2 tensn xjd tensn dh dia :)
kitorg gelak jerk...
bygknlh, ms tu mghrb dh, mmg ssh lah org nk berhenti lw ad kete rosak kt jln mati tu....
lalu 1 bas ni, die berhenti, aina dh bengang sesgt lau pkck bas tu turun.. tp bas tu berhenti kjp dan terus gerak...
xlama tu, abe dtg bw minyak... die tolong isikan sikit...
boleh lah nk bw sampai tesco...
ibu dh xleh bw dh, dgn tension die, mmg xleh bw kete...
aku ms tu png pale, tp leh lah nk bw kete tu...
aina lak xlarat nk bw kete tu... tu yg depends pd aku sorg jerk ms tu..
nk xnk, mmg aku kne bw lah an...
hari tu, hari yg paling bersejarah....
kenangan yg plg xdpt di lupakan...
tp pengajaran utk aku juga, sbb ms tu, slh aku xisi minyak awl2 dn men bw jerk kete tanpa pk ap yg perlu aku wt sebelum mulakan perjalanan...
pengajaran yg betul2 mengajar aku plan perjalanan.....
terima kasih ya Allah.. :) semua ini dtg dari Kau utk memberi peringatran pd aku yg aku semestinya bertawakal pdMu x kira apa jua keadaan sekalipun.... syukur, kami blk dgn selamat....
***sape yg bc post ni, secret antara kita2 aje :)

Monday, November 14, 2011

hi bloggie!~

hi bloggie~
lama x cte2 dgn bloggie...
akhir2 ni aku busy dgn stdy n kerja2 aku dgn persatuan...
macam2 kne kt aku...
nk cte satu persatu pun agk pyh rasanya....
tp yg terangnya skrg ni, lps blk dr cuti seminggu raya haji ni, aku makin xde semangat nk stdy..
sbbnya, blk kpg jerk, asyik kne tocher jerk...
aku nk rehatkn pale pun xmenjadi..
aku blk kpg tu, aku nk rest kn minda aku yg dh pnt kt usim..
tp blk2 jerk, semua org xphm aku...
last2, ap jadi pd aku?
midterm tarannum smlm pun aku wt tibai jerk..
aku xwat betul2...
ne x nye aku lgsg xmenghafal then aku lgsg xbc sbb aku xde feel nk bljr dh..
bkn mslh dgn dia tu tdk...
lw mslh dgn dia, aku leh handle lagi, tp ni mslh dgn persekitaran aku..
yang rasanya membingitkan lagi kepala aku yg dh sedia pening..
membuatkan aku bertambah longlai..
letih, lemah dan malas nk layan dh...
tp, nk xnk aku kne hadap gak cz tu family aku dunia akhirat...
nak xnk, aku kne akur gak aku xleh lari dr tu..
tp tolonglah phm aku,..
phm keadaan aku..
jgn nk menyekat tanpa tahu dan faham aku...
aku pun peliklah, kenapalah perlu mereka terlalu bersangka buruk dgn aku?
kadang tu sampaikan menyangka yang bukan2 terhadap aku, sedangkan aku xde terlintas pun nk wtpe...
kdg tu aku pk, mereka nk aku rasa hidup susah, tp susah kt negeri orang xsama dgn susah kt negeri sendiri...
diorg xnah pk tu ke????
diorg hanya nah rasa susah di tempat sendiri, nah ke diorg rs susah kt tmpt org?
mksd aku, NEGERI orang...
xnah kan... yang pernah sorg jerk, tp ad ke mereka alert?
mereka kata aku dilahirkan dgn keadaan mewah..
persekitaran aku dh cukup dan mereka kata lagi aku xnah rasa hidup susah...
mereka kata aku manja, anak bongsu, abah sayang...
tp nah x diorg pk aku merasa semua tu???
bkn nya aku xbersyukur, tp kekdg tu aku x rs pun aku ni ank bongsu...
aku tahu mereka lg susah dr aku dulu...
tp xperlulah nk mengungkit selalu, ibaratkan xbersyukur...
mmglah aku nk bandingkan kesusahan aku dgn diorg tu, lebih diorg lagi...
tp nah x diorg pk, aku susah kt m.a.k dulu cm ne?????
nah x???
rm50 2bln... tu pun nsb lw ibu abh dtg, lw x???
lw 3bln aku xblk? ap yg aku ad????
aku kt maahad baru rs sng ckt...
dsbbkn aku dh bse dgn kesusahan kt m.a.k lah, aku berani merantau sampai ke N9 ni...
aku dpt kwn yg baik pun, di sangka buruknye semua kwn2 aku...
aku cuba bg diorg phm, tp mereka tutp sepenuhnya utk phm aku!!
sekarang ni aku dh cukup penat!
cukup penat utk merealisasikan ap yg diorg nak..
sbb, dr kecil aku xnah wt keputusan sendiri...
hidup aku TERLALU dirancangkan..
aku juga ada pilihan aku sendiri...
dan bukan bidang ini yang aku nk, tp dsbbkn family, aku ikutkn jerk...
tp kenapa, kehendak mereka aku turutkan, tp x sorg pun yg npk???
kenapa aku ikut ckp diorg tp masih gak nk persalahakn aku lg?
kenapa aku ikutkan sahaja tp mereka masih lagi xnak fhm aku?
perkara yg sedikit aku beritahu di perbesarkan..
keadaan aku selalu disalahertikan....
aku nak bg mereka fhm, b erkali-kali dh tp selalu sangat mereka salah faham...
dikatanya aku melawan, dikatanya aku xnk dgr ckp mereka..
kdg tu aku rs, nk jerk suh mereka yg duduk kt tmpt aku dan rs keadaan aku...
aku ni harapan mereka, tp mereka bg pressure sampaikan aku rs xnk bljr....
agknya, lw something bad happen to me, baru diorg sedar agknya...
ni lau aku cte kt dorg pun, semestinya mereka akn dibandingkan kesusahan aku dgn kesusahan mereka dulu, dan akhirnya, masalah aku, xde jawapan, dan hanya mendengar cte mereka yg berulang kali....
sbb tu kdg aku mls nk cte ap2 dgn dorg...
lebih elok aku kata, everything is ok, even jiwa aku terseksa!!
hanya ni jerk yg nk aku kata, aku cukup letih dan penat utk membela diri lagi...
pembelaan yang tidak langsung di dgr dan diendahkan....
aku bagaikan penjenayah yang nk beri keterangan menyatakan aku tidak bersalah!!!
nthlah bloggie, aku lemah sgt skrg ni....