Friday, December 30, 2016

31/12/2016

Hi bloggie,
Hari ni cukup kandungan aku 5 bulan...
Gembiranya rasa hati bila aku dapat rasa sendiri denyut jantung anak aku..
Adakalanya laju, adakalanya x..
Adakalanya kuat terasa, adakalanya perlahan je...
Tak sabar aku nk rasa pergerakan dia dalam perut aku...

Bloggie,
Rupanya nikmat orang preggy ni mcm ni rasanya...
Walau rasa sakit mcm mana sekali pn,
Walau rasa penat mcm mana sekali pn,
Once dapat rasa denyut jantung dia, aku rasa happy,
Hilang semua rasa sakit yg aku rasa tadi...

Bloggie,
Inilah pengalaman terindah aku...
Walaupn kadang2, aku terfikir-fikir,
Adakah aku dah beri yg terbaik utk anak aku?
Atau masih banyak lagi kekurangannya..
Aku risau keadaannya kelak..
Yelah, orang kata, perempuan mengandung ni banyak pantang larangnya..
Abang nah ckp, dia kata, "apa yg berlaku dlm tu, kita x tahu, yg tahu hanya Allah je, so, doalah yg baik2 walaupun ad org ckp benda yg x baik"..
Kat situ aku dapat rasa 1 kekuatan dlm diri...
Anak aku, dalam penjagaan Allah...
Aku hanya mampu mengandungkannya dan melahirkannya,
Itupn dengan kehendak Allah juga...

Bloggie,
Air susu aku dh mula mengalir...
Aku gembira sangat..
Aku akan susukan anak aku nanti...
In Shaa Allah, aku akan cuba sedaya upaya utk berikan yg terbaik utk anak aku...
Ini anak aku dgn abg...
Yang aku impikan selama ni...
Hajat dan cita2 aku dan abg...
Moga kelahirannya memberikan kami 1001 nikmat dan hikmah pada keluarga aku...

Hai anak mama,
Lahirlah kamu dgn rahmat Tuhan mu...

Sampai sini dulu bloggie,
Next time, kita chit chat lg k... ;)

Saturday, December 10, 2016

I'M PREGNANT..!!!

Guys, berita gembira...
Minggu raya haji 2016, aku dpt tahu, aku dh pregnant 3minggu...
Kebetulan minggu yg sama aku nk p honeymoon dgn abg...
Aku x nak family susah hati, so, aku rahsiakan perjalanan kitorg ni...
Family aku yg tahu, abg jep je...
Family abg, yg tahu, abg didi...
At least kena ada yg tahu, if apa2 jadi kt kitorg, diorg ni tahu...
Tp alhmdllh, kitorg selamat pergi and balik...

You guys, aku xnampak muka happy abg...
Tp aku tahu dia gembira dgn berita ni... mcm aku gak...
Apa yg aku nak semua dia tururtkan..
Ibu takut gak kalau2 abg x faham keadaan perempuan mengandung...

Dgn tarikh sekarang 11/12/2016,
Kandungan aku dah masuk 4bulan setengah...
Mcm2 aku alami... alhmdllh, abg faham aku...
Apa yg aku nak makan semua dia turutkan...
Aku bersyukur, abg x cerewet dgn aku...
Mcm2 perubahan aku, dia x pernah down kan aku...
Abg selalu bg support.. cuma kekadang tu aku yg emo sendiri...

Mmg aku x nampak abg care or word dia yg kata dia sayang, dia gembira.. kata2 manis tu xde tp aku tahu abg care aku..,
Kadang sampai satu tahap tu, xde duit nk p beli apa yg aku nk pn dia still dapatkan gak... kalau dh xboleh sgt dia minta aku sabar sampai hujung bulan... sebenarnya aku faham keadaan abg...

Dh byk kehendak aku semua dia turutkan even kdg tu aku boleh delay...
Sampai 1 masa, dia nk beli ps4...
Mula mmg aku xbg sbb aku takut dia abaikan aku...
Tp aku silap... aku ikutkan dia beli ps4, ye mmg mahal, kitorg share duit... lps beli tu, abg x terus buka...
Tp aku lak yg execited nk tgk... hihihi
Ad masa dia main gamr, ada masa dia x main...
Dia main game pn ikut masa lapang dia...
But once dia dh main game, jgn kacau lah...

Pernah satu mlm tu, aku temankan dia main game sampai aku tertido..
Abg bangunkan aku and bawa aku ke bilik... how romantic...! ♥♥♥
Bila rasa geram dgn abg, terigt moment tu, hilang geram, sejuk hati... hihihi...

Masa awal pregnant, aku sihat, xde masalah...
Bila dh masuk 3 bulan, satu persatu sakitnya dtg...
Mlm td, aku hampir2 nk pengsan kt pizza hut...
Abg nampak aku lain mcm, aku dh nampk bumbung pizza tu mcm nk roboh je... kepala aku berat, berpusing....
Dlm keta aku dh xsedar dh... tahu2 dah sampai rumah...
Aku gagahkan diri gak masuk dlm rumah sampai ke bilik...
Sampai bilik, aku dh xleh tahan, nampak katil terus tumbang...
Aku alergic dgn ubat klinik... doktpr suggest mkn iberet folic...
So far, xnampak hasilnya... makin teruk lg ada...
Aku rasa, hb aku makin rendah... kandungan dh mula membesar...
Aku risau.. tp aku xboleh stress... aku dh mula hilang selera nk mkn...
Aku cuma nk roti je... benda lain aku xnk mkn...

Hurrmmm... mcm2 cerita aku dan si kecik dlm ni...
Hopefully kitorg selamat x apa2... aminnn...

16 Julai 2016

MY WEDDING DAY

Yup guys, aku DAH KAHWIN...!!
Hahahaha... mcm xpercaya...
Tarikh hari ni, 11/12/2016... means that, dah 5 bulan aku melayari bahtera perkahwinan ni bersama abang...

What I feel?
Feel weird... hahahaha... no lah... feel happy lh...
But still mcm tertanya-tanya...
Betul ke aku dh kahwin?
Tiap kali aku pandang abang time dia drive or kt bilik tgh rehat, aku mcm x percaya aku dah sah di sisi dia...
Still beb, even dh 5 BULAN kitorang kahwin...
kekadang terasa indah je, kekadang tu terasa mcm I can not go with you anymore!
Yup perasaan tu bercampur baur... sometimes its good, sometimes not... biasalah perempuan kan...

Aku x pasti abg rasa benda yg sama atau x...
Ada juga dia ckp dgn aku yg dia mcm x percaya dah kahwin dgn aku..
Because of what?
Because, you guys tahu kan, betapa susahnya perjalanan cinta kitorang..
(Ecewaaaahhh...!!!!) 
Well, di sebabkan kepelbagaian halangan yg dtg tu lah menyebabkan aku still mcm x percaya aku dh sah jadi isteti abang... and I can do anything with him, touch anywhere... hahahahaha (ketawa jahat)

Honeymoon?
Actually, kitorg dh g dah honeymoon tu.. kitorg g Pulau Tioman...
For sure lah berdua je, x kan ank angkut kerabat sekali, bukan honeymoon lah namanya...
Tapi kan guys, moment tu bolehlah di katakan sebagai honeymoon bajet... tp still happy lah...
adegan2 kena marah tu igt boleh padam ke... still ada gak kalau dh buat salah...
Sampai je kt tioman tu, kitorg terus sewa motor... tp tu lah, sewa motor tanpa survry, tu yg kena cekau habis2.... bayangkan sewa sehari mcm sewa viva sehari kot... mahal nak  mati rasanya...
Sampai kt tioman tu dlm jam 12 tghri... so, kitorg meround sekitar kampung tekek tu nk cari penginapan...
Sebelum2 ni ad gak lah yg cadangkan beberapa kawasan yg sesuai utk honrymoon tp lari bajet lah...
So, kitorg dgn penuh iltizam nya, berbekalkan skuter, nk p survey kampung Juara...
Yess...!! Aku still igt lg nama kampung tu cz aku x dpt sampai sana...
Sebab nak merentasi ke kampung tu kitorg kena lalu dulu gunung yg ad kt tgh2 pulau tu... dgn skuter? Mana larat... akhirnya motor tu sangkut and kitorg berpatah balik kr kampung tekek...
Survey punya survey, dptlah challet Padi.com...
Guys, stay kt challet ni... menyesal x sudah... nampak cm best, tp tumah dia mengerikan... huh..!
Dgn pintu x leh tutup rapat, kopak sana sini.. patutlah murah!
Yg nampak mcm best kt swiss cottage, tp sebelah dia kubur... hahahaha... kubur islam lah...
Kitorg check in situ jam 2ptg... betapa laparnya perut, terus p cari makan... settle makan, we all, rehat kt bilik sampai asar... penat dok..
Ptg tu kitorg sight-seeing area2 situ... jalan2 tepi pantai dgn cik abe... huhuhu... menikmati keindahan petang and matahari terbenam...
Abg layankan je kehendak aku and aku pn sama...
Settle hari pertama, malam tu, kitorg makan maggie je cz bajet ganjak ke esok malamnya nk mkn special...
Esok pagi, pagi2 lg, kitorg dh g taman laut...
Haaa kt sinilah aku belajar guna goggle tu... best kt sini cz aku dpt beranikan diri p berenang dgn life jacket and goggle sorang2 tgk ikan... jauh lak tu dari abg... mcm2 abg pesan kt aku, semua aku save dlm otak.. takut xdpt cari jalan pulang pulak kan... hihihi...
TPi sangat seronok!!
Ada sekali tu, abg nk ajak sama2 ke hujung, time tu sewa 1 set je life jacket tu... abg pakai life jacket, aku pakai goggle...
Sangat menduga aku sbb aku x pandai berenang!
Time tu lah abang ajar aku cmne nk apungkn badan...
Akhirnya, xdpt pergi jauh sbb aku dh gelabah bila kaki kanan aku ttbe xleh gerak dgn lembut... tp jauh gak lah cz aku nampak kaki abg dh x jejak dh... wuhuuuuu...
Kitorg kt situ sampai jam 10.30 cz matahari dh mula terik and nak sun burn, kitrog terus naik... tghri tu kitorg mkn kt tmpt murah and sedap... not bad... then lepas zohor, rehat sampai asar...
Petang tu, kitorg p jalan2 kt kampung sebelah... kampung air batang...
View kt sini mmg cantik... lebih kurang ad 6 challet area sini...
Tu lom sampai hujung lagi... Harga aku x pasti berapa tp nk p kt sini xleh bawa motor sbb laluan motor lom siap lagi.. tahun depan maybe dah kot...
Masa ni ad sweet moment... aku penat jalan, ttbe abg nk dukung aku...
Walaweiii..! Aku ni dh lah berat... ok fine, nk ad moment romantik, no hal... walaupun rasa sekejap je...
Kalau nak tahu, abg ni x romantik pn, tp aku nampak usaha dia utk meromantikkan situasi tu... and aku layankan je...
Settle waktu petang, mlm tu p kkn kt kedai makan...
Order ikan siakap 3 rasa... ok, mmg dh selalu mkn tp kali ni lain sikit...
Makan masa honeymoon and dgn suami tersayang... wuhhh..!
Walaupn rasa x berapa nk sedap and harganya mencekau urat darah, tp still boleh enjoy...
Mlm tu dh mula nak berkemas cz esok paginya kitorg dh nk gerak balik... sekejap je, x lama pn...

Well, for your info, time aku dh pregnant 3minggu..!!! Heeeee...
Ok bye...

Tuesday, January 5, 2016

5 NOVEMBER 2015

Kenapa dengan tarikh tu?
Oh ye lupa nk cerita...

Hari ni genap 3bulan aku excident...
Beb, first time aku excident teruk cmtu...
Syukur alhamdulillah aku x apa2...
Tapi my bff, si kancil hijau tu parah...
Habis bonet depan tmpt enjin tu terkopak,
Tangki air pun remuk, 3 pintu xleh buka...

Sedih...
Bila tgk keta tu, aku mcm x caya aku yg bw keta tu...
Beb, seriously, aku xnampak jalan time tu...
Masa tu hujan renyai, x lebat sgt,
Aku nampak putih je depan aku...
Ttbe terbabas, langgar lopak air kt bahu jalan...
Terasa gegarannya beb...
Then aku nak naikkan semula keta ke jalan,
Jalan licin sbb hujan, aku lak p tekan minyak...
Apalagi, meluncurlah keta, p langgar divider seberang jalan...
Tu yg remuk bahagian depan keta...

Lepas tu, keta berpusing...
Aku terus pusingkan stereng and pegang kuat2..
Keta berpusing berlanggar dgn divider, depan, tepi, belakang...
Serius, aku xleh lupa time tu aku rasa mcm ad makhluk serba putih lindung aku.. mcm peluk aku.. so aku stick kt kedudukan aku, x gerak sikit pn...
Then aku brek...

Bila keta berhenti, aku dh tercengang..,
Aku rasa mcm aku mimpi...
Dlm hati ckp, "aku excident ke?"
Bila tgk depan, nampak bonet depan terangkat, then keta berhenti, aku terus buka lampu keselamatan...
Lps tu aku bau minyak... cepat2 aku capai handbag and terus keluar...

Nyawa aku masih panjang, rupanya keta terberhenti kt tengah2 jalan...
Nasib masa aku keluar tu xde keta dr arah depan or belakang...
Kalau x, aku xtahulah apa jadi kt aku...
Aku cepat2 lari jauhkan diri dr keta...
Dah bau minyak, aku takut keta tu meletop je...
Berdiri kt tepi jalan, dlm keadaan hujan...
Elok je aku diri kt tepi jalan barulah ad keta lalu lalang kt situ...
Nasib baik tau... nasib baik aku dh buka lampu keselamatan tu, lw x depa x nampak ad keta kt tengah jalan...

Tak lama tu ad juga yg berhenti tepi jalan, sorang abg ni nama Lan...
Dia tolong aku... sorang lagi aunty india nek moto...
Aunty ni yg bawa aki g umah dia and pinjamkan aku fon utk aku call akak...
Fuhhh...!!! Experience...!!!
Cukuplah sekali aku excident.., aku xnak kena lagi... cukuplah...
Dulu jatuh kotor 2x... 2x kali tu juga jatuh depan umah..,
Ni excident keta, nasib xde langgar org...
Excident kat jambatan chamek... huh....

Cabaran tunang?

Cabaran ketika bertunang....

Ai, ckp mcm dh tunang je... hahaha...
Ayat perangkap niiii...
Terasa mcm dh tunang, tu je... hihihi...
Perasan kan,,,

Oklah, berbalik pada topik..
Seriously,
Terasalah ianya sebagai ujian dlm berkawan...
I admit it... more to TTM ( Teman Tapi Mesra )
Hah! Istilah baru.. anak buah aku bagi... hihihi...

Awak,
Kita kenal dh lebih 5 tahun...
Kata faham sy ni mcm mn, tp knp mcm x faham je?

See.... ni lah salah satunya...
Kenal dh lama... mcm dh faham perangai masing2...
Tapi bila dh masuk era bertunang...
Nak menginjakkan kaki ke alam yg lebih mencabar, mendirikan masjid, bak kata org tu, mcm2 rintangan yg datang...
Kekadang terasa, WHO ARE YOU???!!!

Serius beb, kalau x kuat, mmg boleh putus...

Time ni lah, bila gaduh, kdg sampai di besar2kan...
Walhal pada awalnya, pergaduhan tu mcm xde punca yg wajar utk di gaduhkan...
Masa kawan, si teruna boleh lagi bertolak ansur dgn perangai si gadis...
Tapi bila dh tunang, mcm x boleh bertolak ansur,
Dah xde dh istilah give and take...
Kekadang time ni lah, di era inilah si teruna tunjuk ego dia yg menggunung tu...
Si gadis lak nak lawan ego si teruna td and jual mahal...

Guys,
Actually, benda boleh slow talk...
Salah seorang kena jadi air...
Kalau dh 2 2 api, mcm mn nk settle mslh?
Even rasa diri tu betul, xpelah, kita menangkan dia...
Asalkan kita dpt jaga hubungan ni elok2 sampai ke jinjang pelamin...

Kenapa kena latih tanpa jemu dan letih?
Sebab nanti masa dlm arena kehidupan berumahtangga,
Bukan ini je yg kita kena lalui...
Bukan setakat ini je, malah banyak lagi...
You guys dh faham yg PERKAHWINAN merupakan permulaan masalah kehidupan...
Kalau you rasa ianya suatu beban dan masalah, why you choose that path?

Stop talking nonsense!!!
Xde sape dgn rela diri terjun masuk dalam gaung tanpa penghujung tu...
Sekiranya you still fikir PERKAHWINAN adalah bebanan, why you choose that girl/boy to be your life partner?
STOP TALKING NONSENSE!!!!

*********************************************

Aku still x faham, apa yg dikatakan cabaran bertunang...
Tp bila dgr cte,
Time tunang ni lah masing2 hilang sabar, cepat marah, mulalah hati tu berdetik xnak kahwin, nak pandang org lain...
Mulalah timbulkan pelbagai masalah yg kekadang tu boleh settle dgn cara baik...

IBLIS guys, IBLIS...
Dia xkan suka you all buat baik ni...
So, pertahankan hubungan pertunangan ni if you still ad rasa syg lg pada pasangan masing2...
Kalau dah penat pertahankannya, dan pasangan pula selalu buat x endah dgn hubungan ni, berserah je pada Allah, Dia saja yg tahu setakat mana jodoh you all...

Bertunang adalah satu tempoh menduga kekuatan sesebuah ikatan yg di katakan sebagai JODOH

Sunday, January 3, 2016

2016

Huishhh... setahun sudah x buka blog... hahaha... lamanyaaa la hai...
La ni dh tahun 2016..
Pejam celik pejam celik, dh besaq dh aku la ni...
Tahun lps 24, la ni dh 25...

Status?
Hang jgn ty kt aku nooo...
Still sama lg...
PENGANGGUR BERSIJIL...

Dah, jgn ty aku pasal keje,
Aku dh tutup hati nk keje...
Dh xde mood nk pk pasal keje...
Last year, ok lg aku nk cte sal keje...
Cz still ad semangat nk jd insan yg produktif...
Wow...!!! Besar impian... hahahaha...
Tapi terbantut ditengah jalan...
Whatever...
Mungkin bukan rezeki aku time tu...
Well, bila dh bukan namanya rezeki kita,
Mknn dlm mulut pn boleh terkeluar balik kan...

Status jodoh?
Hurrrmmm...
Kalau ad jodoh, ad lah...
Kalau xde, nk wt cmne...
Ikutkan je lah...
Pasal bab2 jodoh ni,
Tahun ni aku xde mood nk kahwin...
Feel aku terhadap yg namanya PERKAHWINAN, hilang...
Hilang g mana? Entahlah...
Masa umur 23, mmg aku teruja, excited nk kahwin...
Dan aku jadi org yg setia pd yg 1...
Even time tu, nk cari skandal pn depan mata.. hahaha...
Tapi bila tgk rancangan aku punah 1 per 1, aku dh hilang mood dh...
So, aku just ikut je haluan hidup aku ni...
Ibarat mengalirnya air sungai ikut arus...
Kalau ke laut, maka ke lautlah, jd masin...
Kalau ke tasik maka ke tasiklah, jadi tawar...
So bila cte bab kahwin ni, aku surrender, agkt tgn...
Ad yg nk kahwin dgn aku, makajd isteri orglah aku ni...
Kalau xde, ye x...

Seriously, aku xde mood nak kahwin tahun ni... 2016...
Sebab? Ekonomi, status pekerjaan aku...
YES...! Rezeki akan datang lepas kahwin...
Aku x ragui tu... aku yakin...
But normally as a human, kita perlulah sediakan payung sebelum hujan...
Jodoh, ajal maut, kita x tahu lama ke x...
Kalau lama berpanjangan, alhamdulillah, kalau x lama?
Tak ke aku ni terkapai-kapai?
Skrg ni aku kena pk 20 tahun ke depan...
Walau rasa mcm susah, but I have to...

2016,
Aku xtahu apa yg bakal berlaku
I hope, segalanya berubah pd tahun ni...
Perubahan ke arah kebaikan...

**sorry dear, I cuba nk terangkan tp u xnk dgr...