Monday, February 2, 2015

Cinta monyet dh takde

Hi bloggie...

Minggu lepas, çinta monyet aku dh nikah... huhuhu
Minggu ni majlis kt umah dia pulak...
Mcm x sangka kan, masa berlalu sekejap sgt...
Pejam celik, dia dah kahwin dah...

Ad juga dia jemput, dlm group whatssup,
Rasa mcm serba salah je nk pergi...
Yelah, sebelum ni pernah jd kes,
Bila aku muncul semula...
Hurmm...

Xpelah, dah jadi laki org dah pun dia tu...
Wtpe aku nk pndg lg...
Just pndg sepi je dah lah..
Lagipn, aku ad si tembam aku yg sorang tu...
Dgn lesung pipit dia... hehehe...

Oklah kawan, semoga hidup kau bahagia selalu...
Kalau msg doa yg aku hantar tu wt ko rasa semak and bini ko rasa tergugat dgn msg aku yg berniat baik tu, better ko block whatssup, fb aku, wechat, ig, twitter dr aku npk ko dan ko npk aku dan bini npk nama aku dlm friendlist ko or anything... remove habis2an...
Sebab aku xnk jadi pengacau hidup orang... even aku berniat baik, mendoakan kalian... k...

Semoga bahagia sampai ke syurga, amiinn...

Friday, January 16, 2015

~Gila~

Hi bloggie,
Aku rasa aku faham kot perasaan org gila,
Apa yg di serabutkan oleh orang gila,
Apa yg diorg dgr,
Apa yg diorg pk
Knp diorg nangis ttbe,
Knp diorg mrh ttbe....

Sebab benda mcm nk jadi kt aku...
Aku dh biasa sibuk..
Bila keje x pk cuti...
Bila rehat time keje mmg xnk lama2..
Dan aku suka masa aku sibuk...

Bila ttbe aku x keje,
Aku sunyi,,
Sunyi, bosan, tension..

Aku ad limit masa utk diri aku,
Utk mental dan fizikal aku,
Utk standby to go another world of life..

Tapi kalau limitation tu dh melampaui batas,
Aku akan sampai ke tahap bosan terlampau..
Time ni lah, mcm2 tekanan masuk dlm kepala aku..
Mcm 1000 benda nk kne igt dlm 1 hari..
Then masuk dlm kepala serentak..!!!!

I want to ask you lah kan..
Apa akan jadi kalau ox ni di paksa bekerja keras..
Pk benda yg xde?
The answer is STUCK...!!!!

Itulah yg berlaku pd aku skrg..
Disebabkan kebosanan terlampau ni,
Aku stuck...
Ox aku mcm dh jem..!!!

Ke sana sini xboleh pergi..
Mcm2 yang merantai jiwa ni...
Aku terasa mcm dipenjara dlm kotak hitam...
Kotak hitam yg tersembunyi jauh dr pandangan org...

Dulu aku bebas atur hidup aku..
Aku dh selesa dgn hidup aku...
Aku ad income even kecik..
Aku produktif..
Aku boleh manage semua benda..
Keje, study..

And now.. what happen??!!!
Still boleh mengurus tapi aku akan jadi gila..
Sebab aku dh mula ckp sorg2..
Aku dgr suara2 yg menyakitkan hati...
Yang mencucuk aku utk mrh org sekeliling aku..

Suara tu buat aku benci dgn semua org..
Suara tu yg buat aku rasa nk pendam semua perasaan aku ni...
Suara tu yg buat aku hy mampu senyum sinis,
Senyum sinis bila ad org dtg kt aku,
Tegur aku..
Why you do this?
You shouldn't do this and that.
You are wrong..
You have to do this and this..

Tapi apa yg lagi selamat utk aku ialah
Aku masih yakin dan igt bahawa
Allah adalah peneman setia aku...

Aku dh sampai satu tahap,
Dlm minda aku ad org yg mula menampakkan diri dia..
Dan dia akan menghasut aku...
Aku tahu...

Cara utk elakkan ialah
Aku kena zikir dan kuatkan iman dan taqwa aku...
Tapi sejauh mana aku mampu tanggung semua ni?
Seorang diri...
Aku x mampu nak cte kt org...
Sbb org xkn fhm...

Aku ibaratkan berada dalam kotak hitam yang tersembunyi jauh dari pandangan orang lain.. ada rantai yang semakin dekat utk membelenggu aku.. dan bila rantai besi tu sudah belenggu aku, aku xkn dpt kawal diri aku lagi.. dan pada masa tu, selamat tinggal duniaku...

Utk pulihkan keadaan aku dgn cara beri aku kebebasan utk atur hidup aku semula dan lepaskan aku utk mana sahaja aku nak pergi... lepaskan pelbagai syarat utk pilihan hati aku... itu aje... enough...

Mesej from : ARIES GIRL

Aku rindukan hidupku.. pulangkannn..!!!!

Tuesday, January 13, 2015

IGAUAN...!!!!~~ (wedding)

Hi bloggie,
Hari ni xtahu knp nk cte pasal wedding ni...
Apa? Gatal nak kahwin?????
Xlah, mana ada...
Cuma sometimes tu ad rasa sikit jeles lah dgn org yg dh kahwin...

Well, org yg dh kahwin ni npk happy je...
Sana sini ad teman..
But, we have to remind that, perkahwinan mcm percaturan hidup...
Untung sabut timbul, untung batu tenggelam...

Actually, selain wedding, aku kne byk fikir pasal benda lain dulu..
Ni, hati ni yg kne jaga dulu...
Mcm2 nk bg ubat...
Kalau hati xkuat, mcm mn nk kahwin..

Keje, baru start keje...
Income pn xde lagi, mcm mn nk kahwin..,
Bsns baru run separuh...
Belum kukuh and masih xde untung lagi..,

Kekadang an, rasa mcm mls dh nk wt semua benda ni.,,
Haaaaaa tu lah aku kata, hati ni kne jaga dulu...
Pertama sekali kne didik, sabar...
Kalau x kuat sabar, mcm mn nk sabar dgn byk kerenah dlm rumahtangga nnt kan...

Tp tu lah, at the end, kalau sebut pasal wedding dlm family aku ni,
Especially, ianya keluar dr mulut aku,
Mmg mcm perang dunia kedualah...
Sebulan makan hati...
Nak ubatnya? 6bulan baru ok kot...
Menyampah...

Nanti, mcm2 syarat dikenakan kt bakal suami tu kang...
Itulah, inilah..
Kerja menjamin and bla bla bla...
Yes, i know, keje tu penting...
Tp at least ada pendapatan yang tetap xkisahlah
Keje kerajaan ke x, asalkan bekerja...
It's ok pe...

Lainlah kalau org tu ad sejarah keje benti byk kali,
Mmg xlah...
Belum sampai kt family, sampai kt aku je, dh REJECTED...!!!
I'm sorry...

Ni kes byk tgk gmbr2 mbe yg dh kahwin tu,
Post gambar dgn suami diorg,
Post pasal dh pregnant,
Post yg diorg p jln2 dgn suami,
Errrgghhhh....!!!!!!

Nak marah, nk tension2 pun xleh...
Apa boleh buat,
Sendirilah control hati ni....
Sabo je lah...

Xnak sampai 1 tahap, aku xnk kahwin lgsg...
Sbbnya dr syarat2 yg ketat dan cerewet...
Yakinlah dgn rezeki tuhan nk bagi..
Kalau duk berkira sgt, tuhan nk bg rezeki pn berkira tau...

So, better, bersederhana...
Itu lebih baik...
Skrg ni, cool down,
Just do your own bussiness, okay...
GOOD!!!

ok bye you all... next kita sambung cte lain pulak... love you...

Saturday, January 10, 2015

2015.. am i 24 now...????

Hi bloggie,
2015 dah masuk 10hari dah..
Tapi aku masih xboleh terima yang aku dh 24 tahun skrg ni....!!!
Hurrmm...

Bkn xleh terima mcm mn..
Dgn keadaan baru nk keje,
Mana nk kumpul duit utk kahwin,
Utk byr ptptn...
Utk build bsns aku.. hurmm...
Mcm2 lah pk...

Lps tu pulak, kt fb, asyik npk gmbr2 mbe yg dah kahwin,
Nk dpt bby, yg nk kahwin, nk tunang...
Kt group whatssup lagilah xyh cte...
Yg ni dh ad ekonomi stabil,
Yg tu jemput dtg wedding day dia..
Yg aku ni? Baru nk build kehidupan sebagai seorang bujang...
Terlambatnyaaaaaaa....??????

Silaplah yang ajar aku dulu, pndg rendah kt org lain...
Inilah akibatnya...
Memandang rendah sgt kt org...
Sampaikan terlalu bangga dengan kejayaan sendiri..
Tapi akhirnya sendiri jugak yg hampeh...

Hurmm...
Tu lah nk kata, don't judge a book by the cover..
Skrg, cover buruk, isi cantik...
Mcm manggis, durian...
Cover buruk, tajam, menyakitkan, tapi isinya?
Dicari orang...

Sangat xboleh nak terima kenyataan that, i am 24 now!!!
Huhhhhhhhu....

Knp eak?
Mungkin aku suka no 3 tu kot...
Tu yg bila masuk 24 tu rasa semacam jerrkk... ermm..

Okbai... sambung lagi next time ye... love you..!!!

Wednesday, January 7, 2015

Abah batuk, ibu sakit belakang ~

Hi nloggie,
Morning...

Actually abah batuk dah lebih 2 hari..
Batuk abah tu lain mcm dgrnya...
Mcm bym kahak tp xleh kuo....
Dgr pn risau tau...

Mlm td dah sapukan minyak petnai kt blkg abah...
Lps tu, pg td, ibu ckp, rupanya mlm td abah panggil aku lagi..
Mnx sapukan minyak petani lagi kt blkg dia...
Tapi aku xdgr dia panggil...
Sedihnyaaaa... :( serba salah pn ada... ermm..

Ibu pulak sakit pinggul...
Nasib pagi ni xjadi buat kuih tau..
Kalau x, aku kne buat kuih tu...
Kalau jadi, xpe jugak, kalau keras?????
Huwaaaaa... nak bagi org makan, bukan nk men baling2 kt dinding tau...

Sebelum ni pernah buat kuih apam..ibu suruh...
Ingredients dah sama, tp caranya tu lain kot...
Haaaaa... bila sejuk je, amekaw...
Kerassssss.... malu aku..,
Masa tu buat utk kenduri pulak tu...

Ni plan buat kuih utk kenduri mlm ni kt umah cik m...
Dpt makcik baru... huhuhu...
Jadinya, kuih tu ibu tempah dgn kwn dia..

Ibu dan abah, mmg xboleh duduk diam..
Even sakit pn, selagi diorg boleh gerak, diorg cari je apa nk dibuat kt umah ni...
Even semua benda aku dh siapkan...
Nnt ada je benda lain yg diorg buat...

Nak halang xboleh...
Tapi kalau x halang, nnt sakit lagi..
Kalau ibu abah sakit, adk beradik lain salahkan sape?
Akuuuu juga...
Ermmm sabo je lah labu..... huhuhu..

Okbai... lain masa, sambung cte lain ea... bye ... love you...

Ahmad Rifqi

Hi bloggie,
Sape tu?
Itu nama anak sedara aku yang aku jaga selama 5bulan...
Huhuhu.. lama kan...
Sebelum cuti sekolah tahun lps...
Dari bulan 7 sampai bulan 11...

Tahun ni kan aku dh dpt keje an..
Rasa risau pulak bila dpt tahu bdk2 ni di hantar ke tmpt pengasuh...
Yelah, skrg kan dah mcm2 dgr pasal pengasuh yg x bertanggungjawab ni kan...
So, tu yg aku risaukan...

Nak cte pasal ahmad..
Umur dia bulan ni dah 10bulan..
Masih x tumbuh gigi lagi...
Comel je ketawa nampak gusi..
Hahaha...

Ermm,,, yg merisaukan aku ialah makin lama badan ahmad makin kecik...
Makin ringan..
Aku pn x faham kenapa boleh jadi gitu..
Walhal,parents dia jaga kot...
Xkan x cukup makan...???

Time cuti sekolah ni xkan xsempat bg dia mkn?
Oh ye, parents dia cikgu...

Bkn nk puji diri sendiri...
Tapi masa aku jaga dia, nampak je bdn dia kurus,
Cer try dukung, x lenguh tgn...
Sbb bdn dia semangat, berisi...

Mana taknya, aku sumbat dia makanan byk2...
Asyik suruh dia mkn je...
Sebab nk dia gemuk..
Tapi ni, makin halus bdn dia...

Struktur bdn sama, tapi bila dukung mcm dukung anak patung..
Ringan..
Hari tu, family dia blk kpg...
(Rumah parents aku lah, dh tentu aku ad an)
Aku dukung ahmad, aku bisik kt telinga dia,
"Ahmad, knp bdn ahmad ringan? Ahmad mkn tau, jgn x makan"

Sedih aku tgk bdn dia gitu...
Mana x sedih,
Masa dlm jagaan aku, elok je...
Bdn dia tegap...
Sedap dukung dia..
Sampaikan bapak dia dukung dia pn semput tau...
Aku yg dukung dia pn kdg lenguh tgn...
Tapi xleh nk kata apalah sbb aku yg wt dia gitu...
Bagi makan byk2...

Hurmmm...
Hopefully ahmad makin sihat dan makin semangat..
Skrg ni kes dia, bdk x cukup berat...
Umur dh 10bulan, tp berat bdn baru nk masuk 7kg...!!!!
Imagine it..!!!
Mcm x rasional...

Ahmad, makan byk ea, acu nak ahmad sihat, makin sihat, bdn ahmad kuat.. ahmad lelaki, nnt kne jaga ummi, kakak, kakak widad... ahmad kne kuat ea... acu syg ahmad...

Okbai.. ad masa, aku story cte lain ea.. love you..!!!

When talking about JOB

Hi bloggie,
Before thsi  bila cte pasal keje je, aku fade-up...
Knp?
Yelah, mana tak nya... bagi keje tp at last, x bg pegi temuduga..
What is the nonsense thing..???!!!!!

Parents bagi, AJ pilak x bagi...
(Who is AJ?) my brother...errrgghh..!!!

Ok fine mls nk selalu sgt sebut nama dia...
Byk plan aku gagal sbb dia lah...
!enyampah...!! Annoying..!! FULL STOP

Ok, sambung cte..

Tp la ni kan bloggie, aku dh dpt keje dah,,
Ermm, berkat doa dan hajat ibu dgn abah jugalah..
Aku dpt keje ni...

Area kluang, keje dekat
ALC ( Al- Baghdadi Learning Center )
Bertempat di area kluang..
Alamat? Alaaa,x igtlh.. hehehe..

Mula keje next week, sama dapgn bdk2 naik sekolah... huhuhu..
Anyway, berazam utk jadi yg terbaik dan dikenang..
Huhuhu..yg penting, dpt memeberikan manfaat kpd org lain... yeah..!!

Okbai bloggie, see you at the next post.. love you..!!

Dah konvo dah.. ;)

Hi bloggie,
Selama 4 tahun berperang kat USIM,
Akhirnya aku konvo juga dgn kawan2 aku yang lain...
Dah lama dah konvo sbnrnya...
Tapi asyik x sempat je nk post kt sini..
Sedih...

So, dh ad apps ni, bolehlah selalu update..hehehe..
(X abis2 excited sal apps ni aw)

Aku konvo pd tarikh 16 November 2014..
Tahun lepas...
At that time, aku rasa mcm x percaya yg aku dah habis belajar...!!!

(What? Am I dreaming?)

Huhuhu...
Memang x sangka yg aku dh tamat belajar...
Dah tinggalkan title as student,,

So lepas ni, dh xbolehlah mnx harga student kt kedai2..,
Hahaha.. sedih..

Anyway  as a graduation, i have to prove myself y pg aku ni bkn calang2 graduasi...
I have to be a productive people..
Be the best among the best..

So, for the first step, knelah cari keje dulu... kan..,
Buat masa ni, dah dapat dh keje... heheh..
Yg tu kte cte kt topik lain...

La ni cuma nk gtw kt korang semua, i dh grade..!!! Yuhuuuuu...
Alhamdulillah...

Bussiness Online

Hi bloggie,
Rasa rindu sebab dah lama sangat x berblog...
Huhuhu..
So bila dh install blogger apps ni,rasa mcm giant pulak..
Mcm2 nk cte kt sini...
maklumlah, ni kan e-diary ku...
Huhuhu..

So, anyway,
Aku nk cte sal bussiness online..
Why?  Knp tetiba je nk bercerita pasal bussines ni?
Actually, skrg ni, aku dh mula bergiat dlm bidang ni..

Bukannya apa, saje2 nak tambah income sikit..
Dan lagi, sambil2 on9 tu, ada lah arah tujunya..
I mean x sia-sia bila online tu...

At least, bila online, dptlah duit tepi even sikit,,.
Xkisah pun...

Orang kata bussiness online ni bagus..
Xyh nk simpan stock dan pos pn supplier yg buat..

Betul tu..
But actually skrg ni pn aku fh mula rasa nk pegang stock sendiri...
Sebab aku asyik dpt cstmr yg nak brg cepaaaattt je...
Gaya diorg mnx tu mcm aku ni xde keje lain pulak..
Memang xde keje pun.. hehehe..
Tapi supplier aku lah yg busy giler...

So, utk mudahkan urusan supplier aku and my beloved cstmr,
Aku bercadang utk simpan stock sendiri...
X banyak, sikit2 je...
Buat2 ad je org kata...

So, aku akan byk promote brgn yg ad pd aku je lah..
If diorg mnx brgn lain yg xde pd aku,
Aku kne explain carefully dan dgn jelas bg diorg fhm...

Yeah..! That is good idea..
Hehehe...

So, anybody from my follower yg nak brgn2 tu, bolehlah jengah2 ke page aku ea... hehehe...

Julie e-Shoppe's Catalog... ig pn ad... julie_eshoppe... kotlah.. hahaha... sbb lupa nama ig.. hehehe.. cubalah try yg tu nnt... hihihi..

Okbai... love you..!!

Tuesday, January 6, 2015

Blogger apps

Ok... this is my first time by using this apps... wow..!!! Excited sgt cz dh blh aktifkan blog ni mcm biasa... ermm... blog lg 1 tu? Hehe.. mcm aktif x aktif je... hihihi...

Second blog tu utk bsns sebenarnya.. tp mcm kurang aktiflah.. ermm.. anyway, sgt seronok.. hihihi.. ok then, nnt kita sambung lagi ea.., bye.. :)