Wednesday, March 31, 2010

kurang sihat laahhh...

semalam, aku kurang sihat..
bangun pagi kepala dah pening, tapi boleh tahan lagi lah..
aku pergi kerja cam bse.. sampai kat tesco, kepala dah rasa lain..
aku mkn dgn shima.. masih maintain lagi lah.. leh tahan lagi..
aku ikut shima tolong ain wat beg orang tempah..
borak cam bse, cam aku xde apa-apa
padahal aku tengah tahan sakit..
lepas tengah hari, aku dah down gile2..
dah x tahan sangat..
aku duduk jerk dalam kedai.. x keluar..
sale dah pecah pagi..
petang aku tgk cam xde sape lalu, so , aku duduk lagi dalam..
sampai k.ngah call aku, suara aku dh lain macm..
petang abg am call, nk amik aku n k.ngah masuk petang..
aku kemas2, terus turun bawah, abg dh sampai..
k.ngah keluar kereta, salam aku n terus gerak masuk..
aku dh x tahan sangat dh masa tu..
masuk kereta x ckp sgt..
sampai rumah, lepas bersih2, terus tidur sampai tgh mlm, aku tersedar
n aku mkn nasi, mkn ubat,
aku tidur sampai pagi..
pagi ni rasa ok sikit, aku masuk pagi..
kalau x aku masuk petang..
pk2 balik, xpe lah, aku boleh tahan lagi..
sebenarnya, malam tadi aku dah dedor..
tu yg aku mkn ubat, xnk hari ni demam..
tapi ni pun dh rasa semacm jerk.. huh!! dugaan2.. hope aku dpt thn r sampai petang nnti..:)

Tuesday, March 30, 2010

*ketika cinta bertasbih*

bertuturlah cinta..
mengucap satu nama..
seindah ku rasa
sedaun dalam kitabku..
cinta yang bertasbih
mengutus hati ini..
ku sandarkan hidup dan matiku padamu..
bisikan doaku
dalam butiran tasbih..
ku panjatkan bintang kepada mu maha cinta..
sudah di ubur-ubur
cinta mengusik rasa..
tak bisaku paksa walau hatiku menjerit..
ketika cinta bertasbih
nadiku berdenyut merdu
kembang kempis dadaku
merungkai butir cinta
garis tangan tergambar
pabila saatku menentang..
sujud syukur padamu
atas segala cinta..

Monday, March 29, 2010

~peh!! sejuknyeee!!~

peh! sejuknyee aku!!
ne x nye kat lam tesco sampai malam..
aku kne keje lebih masa hari ni, cz alin n arif demam..
pns sgt2 bdnnye..
so, k.ngah x dpt nk keluar..
jadi, aku kne keje sampai malam r..
huh!! sejuk seh!! jap lagi aku keluar dh cam iceburg.. hahaha..
tapi aku x kisah cz mbe2 kat sini semua ok2 belaka..
senang n selesa keje kat sini.. tapi cabarannya lain2 r..
kadang aku risau gak kalau sampai tengah hari x pecah2 lagi sale aku..
hurmm... peh!1 sejuk nih!!! ni aku kat teso, gune mbe nye broadband..
die bagi pinjam jap..
huh! walau apa pun berlaku,
aku tetap kat sini sampai habis masa aku kerja.. hahaha..
julie!! chayok2!!..

Saturday, March 27, 2010

waaa!! customer lari!!~ huhu..

hah! customer lari!!

hahaha.. aku xde pic r tok cte nih, cz x sempat candit.. cte customer ni lak bknnye pe, 1 time, ad lahh dak2 sekolah ne nth ramai sgt dtg, aku pun offer lah tgk2 tudung, ale2, semua lari.. hahahahaha.. aku ketawa terbahak-bahak tgk nye.. sekali dtg cam rombongan, bile pergi cm kambing masuk kandang.. hahaha.. sabar jelah.. lagi cte, ad cina ni, dtg dgn bf die kot, die tgk2 tudung tu, agknye die igt tudung tu, bju meksi yg xde lengan kot, die pun knekan lah kt bdn die, tgk saiz ke x, tibe2 bf die bisik pe nth, die ltk balik.. haha.. ne x nye org x pk tu baju bebek xde lengan, tudung tu, di gantung cam ni,,
aku nye x thn gelak tu, die try yg wane hijau tu,.. mang cantik, nsb die try 1, lau semua? maut... hahaha.. epi2.. huhu..

~kt jb dah!!~

huih... sekarang aku kt jb!!! yaho0o0!!! hahaha.. best tau.. ne x nye, duk kat econ, member2 pun ok.. aku surve cstomer, mang x bsn r.. aku keje pagi dari kul 9.30 sampai kul 5.30.. ok gak r pendapatannye.. standard bandar lah.. nak tau aku wt pe?? ni lah yg aku buat..

haha.. jual tudung.. tu yg kat dlm.. yg kat dlm tu semua pattern2 baru.., cantik n selesa di pakai.. tudung yg aku pakai tu selesa gak tau.. mang x panas.. ada setengah tudung tu kain nye x selesa n panas.. yg kat luar lak semua promosi nye tudung, sehelai rm5, lawa2 tudung nye.. rugi sape x dtg kat kedai akak ipar aku nih.. kat ne? kat teco tebrau, tingkat 1, bazar rakyat.. cari kedai n&n collection, kat situ r aku keje.. aku keje pag samapi ptg.. mlm, akak ipar aku yg jaga lak.. hari cuti aku xde.. huhu... ni lah keje aku, duk n promosi tudung.. cstomer ramai hari cuti tapi hari cuti aku balik paloh.. aku keje 5 hari seminggu.. sabtu ahad aku balik cz ahad aku ad kursus.. bkn kursus perkahwinan ea.. kursus haji.. hehe.. tu lah cte aku kt jb..

Tuesday, March 23, 2010

~terharu~ huhu..

hari ni kan hari terakhir aku kat kedai tuyh..
baru tadi ckgu ada panggil aku tolong die wt keje n kemas..
lau x, ehm, xde mknenye...
pastu td wife die dtg, wf die tu ckgu gak n kwn mak aku..
wf die dtg aku salam lah..
yg wt aku terharunya, ms wf die nk blk, dh sampai pintu kereta die,
boleh lak die patah balik jumpa aku n salam dgn aku..
aku terkejut cz p aku itu 1 penghormatan dan aku pk aku ni siapa dibuat cm tu..
sepatutnya aku yg hulur salam kat die tapi ni x,
die yg hulur salam kat aku dulu n kata,
"julie, esok dh x jumpa awak lagi dh, ni mlm last kan.."
sambil senyum kat aku..
aku balas senyuman die n cuma mampu mengangguk jerk..
aku terkejut..
tapi aku pk, die wat semua tu hanya kerana hormat pd mak aku jerk..
sebenarnya, untung kita baik dgn org nih..
org x wat jht kat kita, org sng dgn kita, malah org boleh aggp kita tempat yg selamat..
kalau ada og wat jht pun, lama2 mesti die x sampai hati..
percayalah.. :)

waaaaa!!!!! kene buli!!!!!

huh!! you knw what?? i kene buli tadi.. huh..
nasib baik ni hari terakhir aku kerja kat kedai tu.. huh..
sabo je lh.. dari pagi aku datang, aku wt kerja sorang, dak sekerja aku tuyh,
melayan pakwe sampai x igt kerja.. bila aku penat, aku duduk, die cekak pinggang dgn aku.. eisyh!! melampau sungguh.. aku pnt2 die sedap2 melayan pakwe..
bila aku msg member, pandai lak die tegur aku jgn, tapi die wt melebih had boleh lak... huish!! sungguh x menahan.. baru 3 hari kerja dgn die, aku dh tahu die mcm mn orgnye.. pdn r org kat restoran sebelah tu jht mlt dgn die, sebabnye, die pun cm tu gak.. hurm.. dh pdn r tuyh.. mule, aku mls nk lyn die, baik cm ne sekalipun, aku acuh x acuh jerk td.. lma 2 pnt aku dh hilang baru boleh lyn die.. cm bse...
lak tuyh, die cari pasal dgn aku nih.. sale aku die ltk kat sale die.. huih, lg aku nk membara pun ada.. tapi, sabar jelah... aku kn penyabar.. huhuhu...
tadi, menanti masa nk balik, rasa cm lama lak.. aku dh mls nk tgk muka die lg.. bile dh balik nih, tenang aku.. lak tu, secara automatik, penat aku hilang semua.. hahaha...hope esok hari yg cerah bagi aku..

Monday, March 22, 2010

*berita mengejutkan!!*


baru 2 hari aku kerja, aku dh dpt berita mengejutkan aku..
ibu dtg tempat kerja aku n beritahu, abg am aku nk aku kerja dgn die kt johor
jaga kedai tudung die dgn isteri die... huh!!!
aku rasa lagi aku selamat kerja dgn abg aku sendiri..
kerja sama jerk cumeny yg beza pada gaji.. kalau kat sini, 12jam rm13,
tapi kt sana 6jam rm15.. aku kerja dari pukul 9.30pagi sampai pukul 3.30 ptg..
nanti aku kt umah die temankan ank die lak kt umh belajar n ajar ngaji..
aku akan dipanggil lepas masa aku kerja bila aku diperlukan je..
oklah kat sana.. aku xde lah penat bagai nk mati cam kt sini.. dari pagi sampai mlm, xde masa rehat.. bersengkang mata kalau ngntk kne thn.. xleh nk duduk sgt..tapi aku phm kenapa ckugu wt cmtu.. die xnk pekerja die cuai..
aku x bpe kisah sgt dgn cara org, sebab aku pk dh memang mcm tu cara die xkn aku nk perangai aku lak kn.. dh tu, dak sekerja aku bile dpt tahu aku nk berhenti kerja kt situ, die sedih n masam muka.. x sampai ati lak tgk die cm tu.. so, aku belanja die minum td.. die cte dgn aku die sedih aku nk keluar.. die takut dak baru nanti x mcm aku peramahnye... aku ckp dgn die aggp jerk dak tu peramah cm aku.. td masa nk balik die pesan dgn aku, esok dtg kerja awal sikit.. memandangkn esok hari last aku, so, aku nk wt yg terbaik.. emmm.td pun, sale die, die masukkan kt aku.. terkejut gak aku.. aku diam jerk x tau nk ckp pe.. bile aku ty npe, die senyum jerk.. hurmm... terharu.. huhu.. hope2, aku kat tempat kerja baru t, aku ok2 jerk.. doakn ku hai teman2ku...

Sunday, March 21, 2010

~1st day experience in working~

20 mac 2010
tarikh 1st i in working..
wow!!! sungguh x sangka aku dh besar ek.. huhu..
ni betul2 hari pertama aku kerja kt sini..
alahh..keje bse2 jerk untuk pengalaman hidup..
at least t xde lah kekok bila aku dh msk alam pekerjaan.. kn3!!
betul3!! hahahaha...
aku jenis yang tepat pada masa.. kalau kata pukul 9.30
aku akn dtg 10 mnt lebih awal..
hari tu, aku dtg awal pukul 9.25, lmbt 5 mnt ckt..
sampai2 jerk, kedai belum bka..
aku nye tunggu nye tunggu nye tunggu
bulan x timbul2, hehehe.. xde lah..
aku nye sampai 30 mnt after tu, bru lah bos ( tuan nye kedai ) dtg..
die tu cikgu kt SMKP...
so aku pggl die ckgu jerk..
aku x tau nk wtpe, so aku tgk jelah die bka kedai, die kms2 brg tu..
x lma tu bru die suruh aku tlg die agkt2 brg n kms kt tmptnye..
aku pun buatlah...
after 10mnt, bru lah dak sekerja aku dtg..
die kerja kt situ dh 10 bln..
so, ckgu suruh aku byk belajar dgn die n ckgu suruh die ajr2 aku
selok belok kedai tu...
kt kedai tu byk brg2 jualn..
complete, dari keperluan diri, cthnye untuk bersih2,
perhiasan, brg2 untuk solat, kitab2 agama, al-quran, set g haji,
bju2 lelaki n perempuan complete, dari dlm hingga luar,
minyak wangi lelaki byk, minyak atar r yg byk..
lg, ad lagi, tudung2, selendang, kain ela, kain batik, brg2 hantaran pun ada tau..
dari segi kecantikan perempuan, mcm2...
dari celak mata, krim muka, bedak, syampoo, pencuci muka,
inai pun ada.. ah byk lah..
dan x ketinggalan, JAMU...
hahaha.. agk2 sape2 nk jamu o majun kuat aku leh bagi.. hehehe
brg2 HPA pun ada.. CNI pun ada gak..
dalam 1 hari tu, aku byk belajar wt keje..
mula dari datang nk wtpe, t ad customer nk wt pe..
sampai lah balik t nk wtpe.. mcm2 lah..
smlm, aku hampir2 nk kunci ckgu tu dlm kedai die sendiri..
lau aku wt, rsnye msk paper hari ni,
tuan kedai terkunci dlm kedai sendiri.. hahahaha...
dak sekerja aku nih, peramah gak org nye tapi die nih agk sosial r..
bygkn bf die jerk ad 31 org..
fuh!! byk ek.. aku x tau cm ne die jg bf2 die tuyh...
byk sungguh..
dlm 1 hari tu gak, die byk cye dgn aku mcm2 psl die, fmly die, bf2 die..
aku x ty pun...
die ada ty aku soalan cepu mas..
die ty aku ad bf x.. hahahaha..
aku jwb jerk ada... men tibai jerk nm sape2.. hahahaha...
dh tu, ni aku nk cte time solat lak..
ha ni lg best, tau x aku solat kt ne?
aku solat kt tempat simpan brg2 jenazah..
Allahu Akbar!!!
mang insaf aku r, bau bilik tu bau kapur barus..
dh lah aku x thn dgn bau kapur barus..
sampai sekarang ni aku masih terbau2 lagi tau baunye..
aduyai.. sebelum aku msk, dak tu bkakn kps dulu n aku msk after 10mnt
baru lah aku msk cz baunye dh kurang sikt..
tapi t nk solat lagi pun kne wt benda yg sama..
dak tu baru 1 hari dgn aku dh phm aku cm ne dgn bilik tu..
huh.. insaf2..
lg 1 kes nih..
aku x bpe tau sgt dgn harga brg dlm kedai tuyh..
pastu satu masa nih, dak sekerja aku nih nk g amk mknn kt kedai dpn tu..
tup2 ada customer dtg, aku pun lyn lah..
die minta inai rambut hitam sepeket, tapi aku x tahu harga sepeket bpe..
aku ty dgn akk tu, bse beli bpe, dh sudah muka die len jerk n senyum sinis..
aku pk mang aku kne tipu r jp lg nih..
die kata bse beli rm1..
aku bkn bodoh, xkn r sepekt tu rm1, tapi xkn aku nk ltk harga tinggi lak kan..
so, aku pun juallah dgn rm1, akk tu senyum jerk..
bile dak sekerja aku dh blik, aku cte dgn die pasal akk tu..
die kata "alamak cm ne ni???"
aku ckp,"xpe, gune duit aku ganti"
harga sebenar rm2.50 aku cuma tambah lg rm1.50 jerk..
alah xpe lah, xde hal pun rm1.50 jerk..
tapi terkurang 20 sen lah..huhu
cz aku x bw duit syiling byk...
t hari isnin, aku byr lah.. aku bkn nye lupe pun..
tu secret antara aku dgn dak tu jerk n korg yg bc nih...
sssssssshhhhhhhhttttttt!!!!!!!!!!!!
hehehehe...
tu lah pengalaman aku seharian dlm lingkungn 1st day in working..
agk kekok gak lah.. hope lps ni, aku makin ok dlm kerja..
amiinnn...

Friday, March 19, 2010

kerjaku

lepas uruskan abah, sekarang abah dah sihat..
ni hal diri aku lak.. ada kwn ibu cari pekerja..
ibu syorkan kat aku..
keje jaga kedai die.. x ssh pun kn.. so aku pun follow jerk lah...
td ptg bru pergi temuramah.. hehe...
npk cam sng tapi bila dh diberitahu, ermmm agk ssh ckt lah..
xpe ni pun untuk pengalaman aku nnti..
actually, duk umh xde lah abskan beras jerk kn..
hope aku x lupa tugasan umh cam biasa.. :)

Thursday, March 18, 2010

~abah!~

abah semalam sakit sampai masuk ward..
tapi alhamdulillah hari ni dh sihat
dan dh keluar ward..
tapi
nk cerita..
masa abah sakit tu,
aku risau sangat..
aku col semua adk beradik aku...
malam tu juga diorang semua datang
yg aku sedih
aku hanya dpt tengok abah
mas aku anta die masuk ward jerk
after tu aku x masuk
cz
kne jaga ank buah aku yg umo bwh 12 tahun
tu yg aku sedih dan x puas hati sgt
tapi
xpe lah
aku tengok abah dari jauh jerk
walaupun teringin dalam hati aku
nk duduk sebelah
sedih aku
aku pendam
xde sape tahu
yg tahu
org yg baca blog aku ni je lah...
dan bila abah dah sihat
hati aku senang
mudah-mudahan
abah baik2 saja lepas ni...
kalau sakit x teruk..
manusia mang x lepas dari penyakit
sama ada berat atau ringan..
tu jerk yang beza...