Monday, December 19, 2011

~GRAFIK OH GRAFIK~

hai lah grafik, subjek len semua dh habis,
np lah ko xhabis lagi???
even ad lagi 1 presentation, taranum, tapi ni lah yang aku rs berat,,,
hai lah grafik....
np lah setiap sem ko cengkam leher aku????
haha... apa lah.. assignment siap dh, tggl lagi final project..
nth ap yg aku merapu dlm photoshop ri tu, men hantar jerk...
la ni, aku kne wat betul2 lah utk final project...
tapi an, mslh ntbk aku...
baru masuk photoshop, berat dh.. ermm...
nk mnx lptp kang kne lagi kang aku..
aku ni bknnya leh mnx sgt... nnt ad jerk suara2 sumbang yg terkam blkg aku ni..
sakit au telinga...
even aku xdgr mula2 tu tapi dgr akhir2 pun sakit gak telinga...
alahai, lama2, aku dh mls nk pk dah sal ni benda2 ni....
dah lali dh pun...
tapi grafik aku.. :(
hurrmmmmm.. :(

~minggu akhir kuliah~

wahh!!! akhirnyaaaa... sampai gak masa yg di tunggu2.. huhu...
akhir kuliah di tunggu-tunggu? why???
haaa, mesti tertanya-tanya an...
pelik, sebab aku tunggu akhir kuliah.. hahaha...
setengah orag xsuka akhir kuliah cz dh dkt dgn final...
ad org hampir setengah gila dgr dah akhir kuliah sebab nk wt nota..
ad setengah org lak, hampir nk mati bila dgr akhir kuliah cz rs nk kejar semua lecturer cz nk amik nota..
before this, ap yg diorg wt???
haha.. ckp org, aku pun lebih kurang jerk..
huhu... ni lah tabiat aku, mmg dari dulu, dari kecil aku suka exam...
tahu sebab ap???
sebabnya, time exam ni xbyk masalah sgt, dn yg lg penting, time exam xbw byk buku.. hehe..
dn aku suka tgk demam exam kt kwn2 aku.. kelakar sgt....
lau dulu an, masa kt sekolah menengah arab, time2 exam ni semua jadi gila...
tahu ap aku wt?? aku suak perhatikan setiap gerak geri mereka2 yg mcm gila.. haha..
jht x??? jahat an... tapi sebenarnya, ini yg wt aku ilg tnsn bila nk stdy.. huhu.. (hampeh tol)
lebih2 lagi bila time syafawi n exam bertulis arab...
fuhh!~ mmg lah dh cm xserupa org semua time tu...
time mkn pun, buku kt sebelah.. dhsyt x???
tu nmnya smgt nk exam.. huhu... tp org2 ni lah yg paling gelabah bila nk masuk dewan..
jadi, aku xikut cm diorg... xjoin cara diorg stdy.. huhu..
ad gak yg jenis selamba sesgt, tapi kuo dewan exam, mmg the best r result dia...
dh org genius mmglah,, ni pung aku xleh ikut...
ad gak yg wt stdy group.... ni pun aku xleh join... aku hy leh join bila aku dh stdy.. tu leh...
utk refresh lek ap yg aku dh stdy..
ad gak yg jenis stdy mknn kt tepi.. haaaaaaaa... jenis ni aku suka ikut.. hahaha..
paling tidak pun, dpt lah tumpang mkn sekali.. hahaha....
dan ad gak yg stdy menggila, sampaikn tdo pun nota kt sebelah, tp kuo dewan, hampeh...
aku nah ikut style ni n ikut sekali die stdy, mmg brilliant lah ox aku an....
tapi peliknya, aku stdy dgn dia, markah aku lagi tinggi, malah high marks dlm kls samapi org lain xsangka aku leh dpt utk subject yg aku stdy dgn dia ms tu...
org lain xsangka, aku lagilah...
tp lama kelamaan, aku xleh ikut style stdy gitu cz, terlalu byk menghafal...
pnt ox.. last2, aku wt style aku jerk...
fulun 1subjek tu 4days before exam and bahagikan bab dlm ms 4hari tu...
first thing yg aku wt, fhmkn dulu secara kesulurahan subjek tu sal ap....
then, baru aku buka perbab utk fhmkn....
lps tu, baru lah aku bc sampai aku fhm gila2... dh fhm tu, of course automatik aku terhafal sekali... huhu.... faham dan hafal, bukan hafal tapi xfhm.. haaaa kne igt tu....
subjek yg aku mnt sem ni????
TARANNUM... sbb???
sbbnya, aku dh stdy tarannum ni dari usia aku 9tahun...
huh, lama an.. tapi tu lah, aku xbljr scra teori pun time tu...
so sem ni lah baru aku byk tahu sal teori tarannum...
tapi masih belum menjamin aku leh bw lagu sendiri, still memerlukan bimbingan..
subjek kedua dan utama, ialah SIRAH.. haaaaa....
aku mmg suka sejarah.. lebih2 lagi, SEJARAH NABI...
huh, mmg dlm pale ni dah... tapi still lagi rs xcukup, cz that aku bertalaqqi dengan USTAZ ADEL... hehe...
yg ketiga, aku suka ULUM QURAN.. sbb?
sbbnya, subjek ni sng.. huhu tu jerk....
seterusnya, ULUM HADIS.... sbb?
aku masih rasa xcukup lagi aku bljr dlm 1sem ni sal ulum hadis.. rs cm byk tertinggal...
hahaha... pelik an, cz that aku minat ulum hadis...
mmg lau org ty, aku rs 4subjek ni jerk yg aku amik sem ni, pdhl ad 8subjek...
4lagi, usul fiqh, grafk, dabt and tafsir....
tafsir?? minat, sbb nota ckit.. haha....
tapi minggu akhir ni lah wt aku sedih ckt cz sem ni aku rs aku dkt dgn lecturer....
tu yg aku suka.. sbb, lecturer sem ni semua baik2 belaka even ad gak yg tegas, tapi still baik n open minded... huh, sng kata, aku puas hati lah sem ni.. haha.... happy menggila stdy sampaikn aku terasa cm xyh buka buku lek bila nk exam cz terlalu happy an bljr...
hahaha... bahaya tol lah...
tapi aku rs sedikit kesal cz dabt aku mmg xdpt tumpu.....
kesal sgt.... hurmm :( dh lah 3jam kredit.. hurmm...
tp xpe, hope aku sng fhm lah, cz setiap kali dlm kls aku xtumpu, tp bila aku tumpu sekali dpt link dgn pale aku, its ok lah... ehe....
so, conclusionnya di sini, aku xsabar nk tunggu time final exam, di mana semua org akan keluarkan tabie mereka.. hahaha... jahat an... huhu...
ok, SELAMAT FINAL EXAM TO ALL GUYS yg nk amik final exam JANUARI ni, k..
GOOD LUCK IN YOUR EXAM... :) be chill~!

Monday, December 12, 2011

~special for him~

hi honey..~
hari ni cm ne? sihat dh ke????
igt, lau xsht lagi, jgn wt keje byk sgt...
rehat dulu, hari tu wat keje xberhenti an...
so, dmm tu makin teruk,..
igt, bila dmm mean Allah suruh rehat dari wat keje sbb Allah nk bg honey tenaga 80x ganda than before.. jadi sbb tulah honey kne rht byk2 biar nnt cpt sembuh n leh wat keje cm biasa..
ubat? ermm, nk ty ni, dh pergi jumpa doktor lom???
its ok kalau dmm tu xberat n leh kebah dgn cara rehat, tp nk tahu x ubat paling mujarab???
ubatnya ialah solat, wudhuk dan bc quran...
nk tahu knp?
bila kita solat, semua anggota bdn kita akn bergerak dan ianya salah satu dari gerakan utk senaman yg paling ringan.. dan waktu kita solat ni eon2 dlm bdn akn refresh, especially kalau honey solat awl waktu, waktu baru lps azan, oksigen di sekitar azan berkumandang tu refresh kpd oksigen yg segar, jadinya lau honey saolat awl waktu dan berjemaah lak tu, nnt bdn tu akn jd cpt sembuh dari dmm...
tahu x knp kne jemaah???
sbb, bila berjemaah, eon2 positif dan negatif akn mengalir ke setiap tubuh yg bersentuhan, jadinya di sini, honey akn dpt eon yg fresh lps solat... xcy, wat lah...
knp wudhuk??? erm nk tahu kelebihannya???
bila berwudhuk, automatik, diri akn jd tenang dn pns akn reda bila kne air, betul x???
jd nya, selalulah berwudhuk bila honey rs kurang sihat, ok...
knp bc quran??
ni utk tngkn hati dn bg mkn pd rohani yg lpr tu serta menginsafi ap yg telah kita lakukan dlm hidup ni... zikir jgn lupa.. bila bc quran, hati akn tng dan ktngn tu yg akn support utk rs lebih sihat...
igt tau, berjalan-jalan gak, tp tiga benda ni jgn lupa... yg paling penting solat awl waktu dan kalau boleh, berjemaah lah supaya setiap ms dpt refresh diri...
solat bkn skdr utk rohani tp jasmani sekali... byk kelebihan solat ni, jadi solat awal ye... :)
igt tau honey..~ :)

~personal taste~

hai..
hari ni nk cte sal PERONAL TASTE ni.. huhu...
sejak akhir2 ni mmg xde feel nk bljr, so, aku isi ms terluang tu dgn tgk cte ni..
you know what happen??
haha.. aku ni bi xde lah bgs sgt an so, inisiatif sendiri, aku tgk cte ni then bila ada perkataan yg aku xtahu, aku tulis kt buku note, then cari makna.. hurmm..
even buang ms tgk cte korea ni, tp aku suka utk jadikan yg ngtf itu kpd yg positif like this.. :)
org kata tgk cte korea bazir masa dan xde manfaat..
that's true but kita sendiri sebenarnya yg jadikan cte tu bermanfaat atau sia-sia...
haaa, sape setuju? agkt!!! huhu....
kebanyakan cte korea subtitle nye in english, so, aku amik kesempatan ni utk improve my english with this way... sambil bljr, sambil enjoy.. kn best gitu.. xde lah bosan sgt an..
then, lepas aku dh kumpul perkataan yang aku xtahu tu, aku cari makna nya..
ermm, ad lah gak yg aku xjumpa, tp xpe, i have another alternatif utk dptknnya.. huhu..
apa dia? google kan ada.. huhu...
tp kdg pun xleh cy gak google ni, len kita nk len yg dia bg.. huhu...
but anyway, ms yg aku sengaja luangkn tu aku xbazirkan dgn tgk cte korea ni semata...
aku minat korea???
haha... baru jerk minat, tp xfanatik pun...
lau mcm sesetgh org tu, fanatik sampai tgk berkali-kali, tp aku x sampai cm tu lah..
just 1cte jerk yg aku tgk lebih dari sekali,..
cte my girlfriend is GUMIHO...
haaa, cte ni mmg aku suka, dan setiap kali aku tgk cte ni mesti aku lpr.. huhu....
berbalik kps cte personal taste ni,
cte ni best gak n agk complicated but still humor...
mmg klkr, tp sebenarnya ad kesedihan yang teramat cz heroin dia xde mak.. cian...
yg klkr sal gay.. hahaha.. knp?
haa tgk dulu baru tahu.. huhu..
tp rs nya semua dh tgk kot, cuma aku jerk yg lmbt tgk.. huhu..
aku mmg gini, suka tgk cte famous after cte tu dh xhangat..
tp len lak dgn cte GUMIHO tu, aku tgk cte tu, sblm cte tu hot...
then, bila cte tu dh mula hot, ms tu aku dh tgk dh.. :)
ms tu lah aku tgk kali kedua.. em cuma cte princess hour jerk yg aku xtgk habis...
entahlah rs cm xdpt menarik perhatian aku lg...
before this tgk my fair lady, mmg best sbb lagu dia.. huhu...
b.o.f pun xtgk abis.. hehe..
so, kt sini nk katanya, tgk cte korea jgn tgk saja tp tgk ad sbb tertentu...
so far, english aku makin ok pun sbb aku tgk cte korea..
huhu... ok lah.. takat ni dulu ye.. byeeeee....~

p/s: abe, jln tu jln gak, tp berigt ye awak tu xsht lagi, so hati-hati.... :) bykkn minum air ok...

Friday, December 9, 2011

penyakit murung...

who know about this?????
ad x sape2 yg tahu sal penyakit ni????
xde??? ermm.. pyh lah.. kene tahu ni...
penyakit murung ni bahaya tau..
cz dia leh membuatkn someone tu xbercakap langsung, dan effect nye, org tu kemungkinan leh bisu sbb xbercakap bertahun-tahun akibat meneysali sesuatu perbuatan tu...
cm tu lah serba sedikit sal penyakit ni....
nk tahu lebih, tanya kaunselor atau lebih tepat doktor psiakatri...
penyakit murung ni lebih kepada someone yg menyesal dan xdpt maafkan diri sendiri atas sesuatu perbuatan atau tindakan yang pernah dilakukannya suatu ketika dahulu...
ermmm... parah gak penyakit ni...
ubatnya???
ubatnya ialah dia perlu wat terapi then org yg ad penyakit ni kebiasaannya perlu jumpa kaunselor utk di kaunselingkan...
tenangkan perasaan dia dan pujuk dia kemudian do something yg leh wt org ni ketawa, at least senyum...
kenapa tetiba aku tulis sal ni???
sbbnya aku terasa murung sesgt bbpe minggu ni...
aku pun xtahulah, ap yg aku wt semua nya org salah anggap..
letih lah aku nk face benda2 remeh ni..
kdg tu, aku mrhkn diri aku sendiri tp org sekitar aku pk len then some rubish thing happens n have to face it...
you know what?
lps dari hal tu, satu persatu jadi dlm hidup aku....
sorg demi sorg cari salah aku, mrhkn aku, bencikan aku, then ignore aku..!
have a person told me that, jgn luahkan apa2 kt fb..
that is my wall!!! its to me lah nk wt pe kt fb tu...
yg org tu sibuk sgt knp???
terasa ke setiap post aku????
sape suh timbulkan perkara yg dh lama aku lupa!
then, katanya, aku ni suka pk negatif, abis dia xlah????
katanya aku xface to face dgn die????
HELLOOOO!!!!
sape kata xde face to face????
I DO IT OK!!!
but what i get????
what i get??? org tu ignore aku time aku jumpa die then, wat aku ni cm xwujud!
hello, berigt sikit ye!!!
skrg ni, aku tulis kt blog aku, ko jgn nk sibuk!
this is my BLOG!
THIS MY SITE!!!! AND YOU, GO AWAY!
huh...
agk pns gak lah tulis sal ni.
nk tahu knp?
weyh, aku bkn xnk berbaik, tp aku terasa aku ni pasu dlm umah!
she give me a letter, n i reply it with nice style....
tp ap yg jd?
ignore... berterusan...
x payah nk ckp GEBANG lah...
hurmm.. agk sedih gak hari ni...
knp?
hati aku rs sakit sgt, tp no one hear me...
even him!
aku gtw dia, aku xmkn hari ni, dia x endah pun..
xckp ap pun...
nth lh,,, sejak dak tu g gtw dia sal mslh remeh ni, g ngadu kt dia sal benda ni, yg SEPATUTNYA xperlu di beritahu pun cz xde kaitan n KONONNYA nk that guy dgr gak penjelasan dia tu, since that time, aku rs renggang dgn dia....
knp????
bkn dia xtahu perangai buruk aku....
ok fine, aku fhm...
dia xcht then ad dgn family...
but later, aku call, bunyi bising np x g tmpt len????
bse g tmpt len, ni x pun.... ok maybe tu xleh tggl, ok fine...
tp aku gtw dia, aku xmkn lgsg... sebutir nc xmasuk dlm perut aku dr SEMALAM!!!! 2hari dh aku xmkn nc... ad dia kisah?????
sedihlah aku! aku duk jati, someone ask me blk umah..
bila aku blk, ini yg aku rs....
semakin terasa org ignore aku..!!~
dh lah, aku ad mslh dgn family...
aku gtw dia pun cm xde ap2 jerk...
terkilan aku! kecewa!
adik agkt aku, ezul, mrhkn aku....
blk umah, terasa cm jd pasu...
dia lak wt gini..!~
seriously, aku xde feel nk bljr!!
LANGSUNG XDE!!!
hilang dh semua semangat aku...
npk aku happy, tp dlm hati ni, sape tahu?????
pg smlm ad excident kt usim...
lw aku yg terlibat, kn lg.................
hurmm... nth lah,,,,
nk cakap kt sape pun aku xtahu.
nk cte kt die, xde respon... xde effect, dia tahu pun wt2 xtahu....
aku call pun cm nk xnk jerk ckp....
dahlah, aku dh pnt sgt! pnt sgt!

Monday, December 5, 2011

~ustaz sanusi vs super junior~

haaaa.. topik pelik an,,,
hari sabtu lepas, mbe aku contact aku mnx tlg aku hntrkn dia ke klia..
tp aku x thau jln, jadinya cadang nk g lah ramai2...
mula2 tu rs sempat nk jumpa ustaz, tp lama2 tu entah cm ne, ad msalah ckt, sampai klia tepat jam11 malam dan flight ustaz jam11 malam tu gak...
sampai kt pintu masuk tu aku ty dgn akk yg jaga pintu tu..
dia kata, flight tu dh terlepas dh.. sedihnya xdpt jumpa ustaz.. :(
tp kitorg xsia2 kan perjalanan ke klia tu, kitorg pun amik gmbr sama2 sbg kenangan kt situ..
klkr an..
xlama tu, terdgr suara dak pmpn terjerit-jerit kt side viewer tu...
rupanya super junior dtg...
kitorg pun seronok gak lah..
seronok bukan sebb ap, tp seronok sbb klkr tgk diorg yg gila2kan super junior tu sampai nangis2.. aku apa lagi, amik gmbr lah situasi tu..
haha... klkr mmg klkr, tp tu sbg muhasabah diri nanye..
yg mn pd waktu, pmpn semua hilang ingatan sbb npk super junior dtg..
ad lak, dpn2 aku ni, lps dpt tgk tu, die ke blkg sikit, then kta,
"ya Allah, alhamdulillah, alhamdulillah.. syukur2.."
lah, igt tuhan gak rupanya... aku igtkn dh xigt tuhan dh terjerit-jerit cam histeria, terlompat-lompat cm monyet... aku tgk gak lah super junior tu, tp xde lah sampai cm mereka2 ni...
tahu x, super junior tgk dgn muka pelik then, ad gak lah yg lambai...
jln selamber jerkk, lps tu muka cm xde perasaan..
lau aku lah jadi diorg, aku terus bla dr situ...
mmg lwk tgk keadaan tu..
tp hati ni sedih dan kecewa sbb pmpn2 yg ad semua hilang ingatan dan hilang malu untuk wat cm tu... rs hati ni nk jerk ckp cm ni kt diorg tu,
"agknya lau ada ulama' dtg, korg tunggu x cm korg tunggu super junior??"
"agknya lau Rasulullah yg dtg, korg tunggu x sampai cm ni, korg rs apa2 x lau korg wt cm ni? korg rs ap perasaan nabi lau npk korg terkinja-kinja cm ni???"
huh.. agaknya, apa jawapan diorg eak???
huhu.. apa2 pun, fhm dh np keadaan jd gitu, sbb nye, sekarang dh akhir zaman, dan semua yg mustahil jd xmustahil... tu jerk kesimpulannya...
dan balik tu kami semua rs sedih sbb,
1) xdpt jumpa ustaz
2) tgk perangai pmpn2 tu cm org kne histeria
3) KNE SAMAN!!!!
4) xcukup wet bw sewa...
yg ketiga n keempat tu mmg lwk :)
hahaha.. pengalaman.... huhu.. :)

terasa sunyi & gelap~

kenapa sunyi? kenapa gelap??
ermmm.. kedua-dua perkataan ni mengandungi maksud tersendiri..
sunyi ad sebab knp aku sunyi, dan gelap pun ad sebab knp aku rs gelap...
sunyi,
sebabnya dia jarang contact aku tp aku fhm knp dia xcontact aku..
sebabnya dia bercuti dgn family dia...
kak ela baru blk dari yaman 1 disember lepas..
1 family blk malaysia, tu yg dia sibuk tu..
x sempat layan aku..
tp aku fhm lah knp gitu..
dan, setiap kali dia tinggalkan aku cm ni, mesti aku akan ada masalah dengan family aku...
kali ni lain ckit, aku terasa aku dh xde backup lagi dh...
sampaikan au xde hati nk blk rumah langsung..
tu yg aku maksudkan dgn gelap td...
mulanya, msg yg aku hantar pada akk aku...
aku xde niat ap pun ms tu cuma nk luahkan perasaan aku kt dia..
tp dia slh fhm... bahkan dia kata aku slh tafsir dgn ap yg dia ckp selama ni..
salah tafsir?????
salah tafsir cm ne tu???
ap slh lg ke ap yg aku wt semua ni??
ke nak aku duk umah, memerap, x wt keje apa2,
just duk umah abiskan beras jerk tu baru di katakan aku ni bagus????
cm tu ke???
pd mulanya mmg aku xpuas hati dgn familly sendiri..
tp aku pk, busuk2 pun keluarga aku gak...
tu yg aku pk, aku wt semua benda ni, utk nm baik family aku gak...
aku xnk, bila aku kuo dari USIM ni, org kampung kata, belajar jauh2, tp blk bw masalah..
aku xnk lah ad desas desus gitu an...
jadinya tu yg aku latih diri ni pandai wt keje...
mmg dh keje2 umah aku xbpe cekap, tp at least ad 1bidang yg aku pakar..
tu cita2 aku.. tp kenapa family aku xnpk???
diorg hy npk aku dtg USIM nk belajar dan hy belajar tanpa ada sampingan pengetahuan lain..
aku pyhlah nk gtw mereka bahawasanya mahasiswa yg fulltime ni perlu amik ilmu dari luar dan bukannya menadah...
aku rasa mereka fhm dah, cuma mereka xdpt nk tgk situasinya...
aku msg akk aku just nk luahkn ap yg aku rs jerk..
tu niat aku, tp knp sampai dia terasa hati????
ok, fine, maybe perkataan msg yg aku bg tu, tp at least, fhmlh ap maksud aku..
dia terasa hati, terus slh anggap dgn aku...
dah tu, gtw ibu then ibu, OF COURSE lah backup dia....
dn lepas ni ibu kata nk serahkan aku pd a.am....
dah sudah! mmg gelaplah hidup aku...
aku nekad, kalau something bad happen, jgn pk aku akn blk umh...
berkeras dgn aku, jgn pk akn npk lg muka aku!!
dh ckup lah hidup aku di tentukan dari kecil...
mereka xsedar ke yg aku punyai pilihan sendiri??
cita2 aku bknnya teruk pun dulu...
impian nk jadi angkasawan, astronomer...
aku yakin, ibu abah akan bangga lau aku ada dlm bidang sains yg anak orang lain pun ada gak... dan aku yakin, family xkn malu lau aku ada dlm bidang tu dan aku bersungguh2 untuk itu... tapi tidak, xde sape tahu ap yg aku nk....
semua hy tahu, aku perlu ikut ckp mereka, dan seterusnya hidup aku dipegang erat oleh mereka2 yg xfhm aku!!!!
kata fhm, tp sebenarnya, ap yg diorg tahu ttg aku???
minggu ni aku lgsg xde hati nk bljr...
minggu ni aku lgsg xde semangat nk stdy habis-habisan...
minggu ni aku lgsg xde mood nk siapkan assignment...
dan lagi, aku xde hati nk blk kampung...
aku bukan xsuka mereka guard aku n guide aku tp jgn sampai tutup pintu hati untuk dgr mslh aku dan fhm aku...
la ni, aku xtahu nk wtpe...
aku dh mnx mf dgn akk aku, tp xde respon...
aku mnx mf dgn ibu, ibu terus serah aku pd a.am..
igt dgn wt aku cm ni aku makin takut ke???
tp wt aku makin liar!!!!
akan menyebabkan aku wt suatu perkara yg aku xnah terpk..!!!!
dan semua sangkaan buruk diorg akan jadi nyata!!!
nk ke cm tu?!!!!!
diorg hy ad adik aku sorg, aku anak bongsu dlm keluarga, aku harapan keluarga, tp aku diperlakukan cm ni???
xnk fhm lgsg keadaan aku..!!
skrg ni, aku nk berdiam diri dr mereka2, dan aku xkn jwb 1soalan pun dari mereka..
apa yg di soal, aku akn jwb, semuanya ok belaka..
even aku kt cni nazak nk mati, aku akn kata ok....
aku cukup sedih!!!