Monday, December 19, 2011

~GRAFIK OH GRAFIK~

hai lah grafik, subjek len semua dh habis,
np lah ko xhabis lagi???
even ad lagi 1 presentation, taranum, tapi ni lah yang aku rs berat,,,
hai lah grafik....
np lah setiap sem ko cengkam leher aku????
haha... apa lah.. assignment siap dh, tggl lagi final project..
nth ap yg aku merapu dlm photoshop ri tu, men hantar jerk...
la ni, aku kne wat betul2 lah utk final project...
tapi an, mslh ntbk aku...
baru masuk photoshop, berat dh.. ermm...
nk mnx lptp kang kne lagi kang aku..
aku ni bknnya leh mnx sgt... nnt ad jerk suara2 sumbang yg terkam blkg aku ni..
sakit au telinga...
even aku xdgr mula2 tu tapi dgr akhir2 pun sakit gak telinga...
alahai, lama2, aku dh mls nk pk dah sal ni benda2 ni....
dah lali dh pun...
tapi grafik aku.. :(
hurrmmmmm.. :(

~minggu akhir kuliah~

wahh!!! akhirnyaaaa... sampai gak masa yg di tunggu2.. huhu...
akhir kuliah di tunggu-tunggu? why???
haaa, mesti tertanya-tanya an...
pelik, sebab aku tunggu akhir kuliah.. hahaha...
setengah orag xsuka akhir kuliah cz dh dkt dgn final...
ad org hampir setengah gila dgr dah akhir kuliah sebab nk wt nota..
ad setengah org lak, hampir nk mati bila dgr akhir kuliah cz rs nk kejar semua lecturer cz nk amik nota..
before this, ap yg diorg wt???
haha.. ckp org, aku pun lebih kurang jerk..
huhu... ni lah tabiat aku, mmg dari dulu, dari kecil aku suka exam...
tahu sebab ap???
sebabnya, time exam ni xbyk masalah sgt, dn yg lg penting, time exam xbw byk buku.. hehe..
dn aku suka tgk demam exam kt kwn2 aku.. kelakar sgt....
lau dulu an, masa kt sekolah menengah arab, time2 exam ni semua jadi gila...
tahu ap aku wt?? aku suak perhatikan setiap gerak geri mereka2 yg mcm gila.. haha..
jht x??? jahat an... tapi sebenarnya, ini yg wt aku ilg tnsn bila nk stdy.. huhu.. (hampeh tol)
lebih2 lagi bila time syafawi n exam bertulis arab...
fuhh!~ mmg lah dh cm xserupa org semua time tu...
time mkn pun, buku kt sebelah.. dhsyt x???
tu nmnya smgt nk exam.. huhu... tp org2 ni lah yg paling gelabah bila nk masuk dewan..
jadi, aku xikut cm diorg... xjoin cara diorg stdy.. huhu..
ad gak yg jenis selamba sesgt, tapi kuo dewan exam, mmg the best r result dia...
dh org genius mmglah,, ni pung aku xleh ikut...
ad gak yg wt stdy group.... ni pun aku xleh join... aku hy leh join bila aku dh stdy.. tu leh...
utk refresh lek ap yg aku dh stdy..
ad gak yg jenis stdy mknn kt tepi.. haaaaaaaa... jenis ni aku suka ikut.. hahaha..
paling tidak pun, dpt lah tumpang mkn sekali.. hahaha....
dan ad gak yg stdy menggila, sampaikn tdo pun nota kt sebelah, tp kuo dewan, hampeh...
aku nah ikut style ni n ikut sekali die stdy, mmg brilliant lah ox aku an....
tapi peliknya, aku stdy dgn dia, markah aku lagi tinggi, malah high marks dlm kls samapi org lain xsangka aku leh dpt utk subject yg aku stdy dgn dia ms tu...
org lain xsangka, aku lagilah...
tp lama kelamaan, aku xleh ikut style stdy gitu cz, terlalu byk menghafal...
pnt ox.. last2, aku wt style aku jerk...
fulun 1subjek tu 4days before exam and bahagikan bab dlm ms 4hari tu...
first thing yg aku wt, fhmkn dulu secara kesulurahan subjek tu sal ap....
then, baru aku buka perbab utk fhmkn....
lps tu, baru lah aku bc sampai aku fhm gila2... dh fhm tu, of course automatik aku terhafal sekali... huhu.... faham dan hafal, bukan hafal tapi xfhm.. haaaa kne igt tu....
subjek yg aku mnt sem ni????
TARANNUM... sbb???
sbbnya, aku dh stdy tarannum ni dari usia aku 9tahun...
huh, lama an.. tapi tu lah, aku xbljr scra teori pun time tu...
so sem ni lah baru aku byk tahu sal teori tarannum...
tapi masih belum menjamin aku leh bw lagu sendiri, still memerlukan bimbingan..
subjek kedua dan utama, ialah SIRAH.. haaaaa....
aku mmg suka sejarah.. lebih2 lagi, SEJARAH NABI...
huh, mmg dlm pale ni dah... tapi still lagi rs xcukup, cz that aku bertalaqqi dengan USTAZ ADEL... hehe...
yg ketiga, aku suka ULUM QURAN.. sbb?
sbbnya, subjek ni sng.. huhu tu jerk....
seterusnya, ULUM HADIS.... sbb?
aku masih rasa xcukup lagi aku bljr dlm 1sem ni sal ulum hadis.. rs cm byk tertinggal...
hahaha... pelik an, cz that aku minat ulum hadis...
mmg lau org ty, aku rs 4subjek ni jerk yg aku amik sem ni, pdhl ad 8subjek...
4lagi, usul fiqh, grafk, dabt and tafsir....
tafsir?? minat, sbb nota ckit.. haha....
tapi minggu akhir ni lah wt aku sedih ckt cz sem ni aku rs aku dkt dgn lecturer....
tu yg aku suka.. sbb, lecturer sem ni semua baik2 belaka even ad gak yg tegas, tapi still baik n open minded... huh, sng kata, aku puas hati lah sem ni.. haha.... happy menggila stdy sampaikn aku terasa cm xyh buka buku lek bila nk exam cz terlalu happy an bljr...
hahaha... bahaya tol lah...
tapi aku rs sedikit kesal cz dabt aku mmg xdpt tumpu.....
kesal sgt.... hurmm :( dh lah 3jam kredit.. hurmm...
tp xpe, hope aku sng fhm lah, cz setiap kali dlm kls aku xtumpu, tp bila aku tumpu sekali dpt link dgn pale aku, its ok lah... ehe....
so, conclusionnya di sini, aku xsabar nk tunggu time final exam, di mana semua org akan keluarkan tabie mereka.. hahaha... jahat an... huhu...
ok, SELAMAT FINAL EXAM TO ALL GUYS yg nk amik final exam JANUARI ni, k..
GOOD LUCK IN YOUR EXAM... :) be chill~!

Monday, December 12, 2011

~special for him~

hi honey..~
hari ni cm ne? sihat dh ke????
igt, lau xsht lagi, jgn wt keje byk sgt...
rehat dulu, hari tu wat keje xberhenti an...
so, dmm tu makin teruk,..
igt, bila dmm mean Allah suruh rehat dari wat keje sbb Allah nk bg honey tenaga 80x ganda than before.. jadi sbb tulah honey kne rht byk2 biar nnt cpt sembuh n leh wat keje cm biasa..
ubat? ermm, nk ty ni, dh pergi jumpa doktor lom???
its ok kalau dmm tu xberat n leh kebah dgn cara rehat, tp nk tahu x ubat paling mujarab???
ubatnya ialah solat, wudhuk dan bc quran...
nk tahu knp?
bila kita solat, semua anggota bdn kita akn bergerak dan ianya salah satu dari gerakan utk senaman yg paling ringan.. dan waktu kita solat ni eon2 dlm bdn akn refresh, especially kalau honey solat awl waktu, waktu baru lps azan, oksigen di sekitar azan berkumandang tu refresh kpd oksigen yg segar, jadinya lau honey saolat awl waktu dan berjemaah lak tu, nnt bdn tu akn jd cpt sembuh dari dmm...
tahu x knp kne jemaah???
sbb, bila berjemaah, eon2 positif dan negatif akn mengalir ke setiap tubuh yg bersentuhan, jadinya di sini, honey akn dpt eon yg fresh lps solat... xcy, wat lah...
knp wudhuk??? erm nk tahu kelebihannya???
bila berwudhuk, automatik, diri akn jd tenang dn pns akn reda bila kne air, betul x???
jd nya, selalulah berwudhuk bila honey rs kurang sihat, ok...
knp bc quran??
ni utk tngkn hati dn bg mkn pd rohani yg lpr tu serta menginsafi ap yg telah kita lakukan dlm hidup ni... zikir jgn lupa.. bila bc quran, hati akn tng dan ktngn tu yg akn support utk rs lebih sihat...
igt tau, berjalan-jalan gak, tp tiga benda ni jgn lupa... yg paling penting solat awl waktu dan kalau boleh, berjemaah lah supaya setiap ms dpt refresh diri...
solat bkn skdr utk rohani tp jasmani sekali... byk kelebihan solat ni, jadi solat awal ye... :)
igt tau honey..~ :)

~personal taste~

hai..
hari ni nk cte sal PERONAL TASTE ni.. huhu...
sejak akhir2 ni mmg xde feel nk bljr, so, aku isi ms terluang tu dgn tgk cte ni..
you know what happen??
haha.. aku ni bi xde lah bgs sgt an so, inisiatif sendiri, aku tgk cte ni then bila ada perkataan yg aku xtahu, aku tulis kt buku note, then cari makna.. hurmm..
even buang ms tgk cte korea ni, tp aku suka utk jadikan yg ngtf itu kpd yg positif like this.. :)
org kata tgk cte korea bazir masa dan xde manfaat..
that's true but kita sendiri sebenarnya yg jadikan cte tu bermanfaat atau sia-sia...
haaa, sape setuju? agkt!!! huhu....
kebanyakan cte korea subtitle nye in english, so, aku amik kesempatan ni utk improve my english with this way... sambil bljr, sambil enjoy.. kn best gitu.. xde lah bosan sgt an..
then, lepas aku dh kumpul perkataan yang aku xtahu tu, aku cari makna nya..
ermm, ad lah gak yg aku xjumpa, tp xpe, i have another alternatif utk dptknnya.. huhu..
apa dia? google kan ada.. huhu...
tp kdg pun xleh cy gak google ni, len kita nk len yg dia bg.. huhu...
but anyway, ms yg aku sengaja luangkn tu aku xbazirkan dgn tgk cte korea ni semata...
aku minat korea???
haha... baru jerk minat, tp xfanatik pun...
lau mcm sesetgh org tu, fanatik sampai tgk berkali-kali, tp aku x sampai cm tu lah..
just 1cte jerk yg aku tgk lebih dari sekali,..
cte my girlfriend is GUMIHO...
haaa, cte ni mmg aku suka, dan setiap kali aku tgk cte ni mesti aku lpr.. huhu....
berbalik kps cte personal taste ni,
cte ni best gak n agk complicated but still humor...
mmg klkr, tp sebenarnya ad kesedihan yang teramat cz heroin dia xde mak.. cian...
yg klkr sal gay.. hahaha.. knp?
haa tgk dulu baru tahu.. huhu..
tp rs nya semua dh tgk kot, cuma aku jerk yg lmbt tgk.. huhu..
aku mmg gini, suka tgk cte famous after cte tu dh xhangat..
tp len lak dgn cte GUMIHO tu, aku tgk cte tu, sblm cte tu hot...
then, bila cte tu dh mula hot, ms tu aku dh tgk dh.. :)
ms tu lah aku tgk kali kedua.. em cuma cte princess hour jerk yg aku xtgk habis...
entahlah rs cm xdpt menarik perhatian aku lg...
before this tgk my fair lady, mmg best sbb lagu dia.. huhu...
b.o.f pun xtgk abis.. hehe..
so, kt sini nk katanya, tgk cte korea jgn tgk saja tp tgk ad sbb tertentu...
so far, english aku makin ok pun sbb aku tgk cte korea..
huhu... ok lah.. takat ni dulu ye.. byeeeee....~

p/s: abe, jln tu jln gak, tp berigt ye awak tu xsht lagi, so hati-hati.... :) bykkn minum air ok...

Friday, December 9, 2011

penyakit murung...

who know about this?????
ad x sape2 yg tahu sal penyakit ni????
xde??? ermm.. pyh lah.. kene tahu ni...
penyakit murung ni bahaya tau..
cz dia leh membuatkn someone tu xbercakap langsung, dan effect nye, org tu kemungkinan leh bisu sbb xbercakap bertahun-tahun akibat meneysali sesuatu perbuatan tu...
cm tu lah serba sedikit sal penyakit ni....
nk tahu lebih, tanya kaunselor atau lebih tepat doktor psiakatri...
penyakit murung ni lebih kepada someone yg menyesal dan xdpt maafkan diri sendiri atas sesuatu perbuatan atau tindakan yang pernah dilakukannya suatu ketika dahulu...
ermmm... parah gak penyakit ni...
ubatnya???
ubatnya ialah dia perlu wat terapi then org yg ad penyakit ni kebiasaannya perlu jumpa kaunselor utk di kaunselingkan...
tenangkan perasaan dia dan pujuk dia kemudian do something yg leh wt org ni ketawa, at least senyum...
kenapa tetiba aku tulis sal ni???
sbbnya aku terasa murung sesgt bbpe minggu ni...
aku pun xtahulah, ap yg aku wt semua nya org salah anggap..
letih lah aku nk face benda2 remeh ni..
kdg tu, aku mrhkn diri aku sendiri tp org sekitar aku pk len then some rubish thing happens n have to face it...
you know what?
lps dari hal tu, satu persatu jadi dlm hidup aku....
sorg demi sorg cari salah aku, mrhkn aku, bencikan aku, then ignore aku..!
have a person told me that, jgn luahkan apa2 kt fb..
that is my wall!!! its to me lah nk wt pe kt fb tu...
yg org tu sibuk sgt knp???
terasa ke setiap post aku????
sape suh timbulkan perkara yg dh lama aku lupa!
then, katanya, aku ni suka pk negatif, abis dia xlah????
katanya aku xface to face dgn die????
HELLOOOO!!!!
sape kata xde face to face????
I DO IT OK!!!
but what i get????
what i get??? org tu ignore aku time aku jumpa die then, wat aku ni cm xwujud!
hello, berigt sikit ye!!!
skrg ni, aku tulis kt blog aku, ko jgn nk sibuk!
this is my BLOG!
THIS MY SITE!!!! AND YOU, GO AWAY!
huh...
agk pns gak lah tulis sal ni.
nk tahu knp?
weyh, aku bkn xnk berbaik, tp aku terasa aku ni pasu dlm umah!
she give me a letter, n i reply it with nice style....
tp ap yg jd?
ignore... berterusan...
x payah nk ckp GEBANG lah...
hurmm.. agk sedih gak hari ni...
knp?
hati aku rs sakit sgt, tp no one hear me...
even him!
aku gtw dia, aku xmkn hari ni, dia x endah pun..
xckp ap pun...
nth lh,,, sejak dak tu g gtw dia sal mslh remeh ni, g ngadu kt dia sal benda ni, yg SEPATUTNYA xperlu di beritahu pun cz xde kaitan n KONONNYA nk that guy dgr gak penjelasan dia tu, since that time, aku rs renggang dgn dia....
knp????
bkn dia xtahu perangai buruk aku....
ok fine, aku fhm...
dia xcht then ad dgn family...
but later, aku call, bunyi bising np x g tmpt len????
bse g tmpt len, ni x pun.... ok maybe tu xleh tggl, ok fine...
tp aku gtw dia, aku xmkn lgsg... sebutir nc xmasuk dlm perut aku dr SEMALAM!!!! 2hari dh aku xmkn nc... ad dia kisah?????
sedihlah aku! aku duk jati, someone ask me blk umah..
bila aku blk, ini yg aku rs....
semakin terasa org ignore aku..!!~
dh lah, aku ad mslh dgn family...
aku gtw dia pun cm xde ap2 jerk...
terkilan aku! kecewa!
adik agkt aku, ezul, mrhkn aku....
blk umah, terasa cm jd pasu...
dia lak wt gini..!~
seriously, aku xde feel nk bljr!!
LANGSUNG XDE!!!
hilang dh semua semangat aku...
npk aku happy, tp dlm hati ni, sape tahu?????
pg smlm ad excident kt usim...
lw aku yg terlibat, kn lg.................
hurmm... nth lah,,,,
nk cakap kt sape pun aku xtahu.
nk cte kt die, xde respon... xde effect, dia tahu pun wt2 xtahu....
aku call pun cm nk xnk jerk ckp....
dahlah, aku dh pnt sgt! pnt sgt!

Monday, December 5, 2011

~ustaz sanusi vs super junior~

haaaa.. topik pelik an,,,
hari sabtu lepas, mbe aku contact aku mnx tlg aku hntrkn dia ke klia..
tp aku x thau jln, jadinya cadang nk g lah ramai2...
mula2 tu rs sempat nk jumpa ustaz, tp lama2 tu entah cm ne, ad msalah ckt, sampai klia tepat jam11 malam dan flight ustaz jam11 malam tu gak...
sampai kt pintu masuk tu aku ty dgn akk yg jaga pintu tu..
dia kata, flight tu dh terlepas dh.. sedihnya xdpt jumpa ustaz.. :(
tp kitorg xsia2 kan perjalanan ke klia tu, kitorg pun amik gmbr sama2 sbg kenangan kt situ..
klkr an..
xlama tu, terdgr suara dak pmpn terjerit-jerit kt side viewer tu...
rupanya super junior dtg...
kitorg pun seronok gak lah..
seronok bukan sebb ap, tp seronok sbb klkr tgk diorg yg gila2kan super junior tu sampai nangis2.. aku apa lagi, amik gmbr lah situasi tu..
haha... klkr mmg klkr, tp tu sbg muhasabah diri nanye..
yg mn pd waktu, pmpn semua hilang ingatan sbb npk super junior dtg..
ad lak, dpn2 aku ni, lps dpt tgk tu, die ke blkg sikit, then kta,
"ya Allah, alhamdulillah, alhamdulillah.. syukur2.."
lah, igt tuhan gak rupanya... aku igtkn dh xigt tuhan dh terjerit-jerit cam histeria, terlompat-lompat cm monyet... aku tgk gak lah super junior tu, tp xde lah sampai cm mereka2 ni...
tahu x, super junior tgk dgn muka pelik then, ad gak lah yg lambai...
jln selamber jerkk, lps tu muka cm xde perasaan..
lau aku lah jadi diorg, aku terus bla dr situ...
mmg lwk tgk keadaan tu..
tp hati ni sedih dan kecewa sbb pmpn2 yg ad semua hilang ingatan dan hilang malu untuk wat cm tu... rs hati ni nk jerk ckp cm ni kt diorg tu,
"agknya lau ada ulama' dtg, korg tunggu x cm korg tunggu super junior??"
"agknya lau Rasulullah yg dtg, korg tunggu x sampai cm ni, korg rs apa2 x lau korg wt cm ni? korg rs ap perasaan nabi lau npk korg terkinja-kinja cm ni???"
huh.. agaknya, apa jawapan diorg eak???
huhu.. apa2 pun, fhm dh np keadaan jd gitu, sbb nye, sekarang dh akhir zaman, dan semua yg mustahil jd xmustahil... tu jerk kesimpulannya...
dan balik tu kami semua rs sedih sbb,
1) xdpt jumpa ustaz
2) tgk perangai pmpn2 tu cm org kne histeria
3) KNE SAMAN!!!!
4) xcukup wet bw sewa...
yg ketiga n keempat tu mmg lwk :)
hahaha.. pengalaman.... huhu.. :)

terasa sunyi & gelap~

kenapa sunyi? kenapa gelap??
ermmm.. kedua-dua perkataan ni mengandungi maksud tersendiri..
sunyi ad sebab knp aku sunyi, dan gelap pun ad sebab knp aku rs gelap...
sunyi,
sebabnya dia jarang contact aku tp aku fhm knp dia xcontact aku..
sebabnya dia bercuti dgn family dia...
kak ela baru blk dari yaman 1 disember lepas..
1 family blk malaysia, tu yg dia sibuk tu..
x sempat layan aku..
tp aku fhm lah knp gitu..
dan, setiap kali dia tinggalkan aku cm ni, mesti aku akan ada masalah dengan family aku...
kali ni lain ckit, aku terasa aku dh xde backup lagi dh...
sampaikan au xde hati nk blk rumah langsung..
tu yg aku maksudkan dgn gelap td...
mulanya, msg yg aku hantar pada akk aku...
aku xde niat ap pun ms tu cuma nk luahkan perasaan aku kt dia..
tp dia slh fhm... bahkan dia kata aku slh tafsir dgn ap yg dia ckp selama ni..
salah tafsir?????
salah tafsir cm ne tu???
ap slh lg ke ap yg aku wt semua ni??
ke nak aku duk umah, memerap, x wt keje apa2,
just duk umah abiskan beras jerk tu baru di katakan aku ni bagus????
cm tu ke???
pd mulanya mmg aku xpuas hati dgn familly sendiri..
tp aku pk, busuk2 pun keluarga aku gak...
tu yg aku pk, aku wt semua benda ni, utk nm baik family aku gak...
aku xnk, bila aku kuo dari USIM ni, org kampung kata, belajar jauh2, tp blk bw masalah..
aku xnk lah ad desas desus gitu an...
jadinya tu yg aku latih diri ni pandai wt keje...
mmg dh keje2 umah aku xbpe cekap, tp at least ad 1bidang yg aku pakar..
tu cita2 aku.. tp kenapa family aku xnpk???
diorg hy npk aku dtg USIM nk belajar dan hy belajar tanpa ada sampingan pengetahuan lain..
aku pyhlah nk gtw mereka bahawasanya mahasiswa yg fulltime ni perlu amik ilmu dari luar dan bukannya menadah...
aku rasa mereka fhm dah, cuma mereka xdpt nk tgk situasinya...
aku msg akk aku just nk luahkn ap yg aku rs jerk..
tu niat aku, tp knp sampai dia terasa hati????
ok, fine, maybe perkataan msg yg aku bg tu, tp at least, fhmlh ap maksud aku..
dia terasa hati, terus slh anggap dgn aku...
dah tu, gtw ibu then ibu, OF COURSE lah backup dia....
dn lepas ni ibu kata nk serahkan aku pd a.am....
dah sudah! mmg gelaplah hidup aku...
aku nekad, kalau something bad happen, jgn pk aku akn blk umh...
berkeras dgn aku, jgn pk akn npk lg muka aku!!
dh ckup lah hidup aku di tentukan dari kecil...
mereka xsedar ke yg aku punyai pilihan sendiri??
cita2 aku bknnya teruk pun dulu...
impian nk jadi angkasawan, astronomer...
aku yakin, ibu abah akan bangga lau aku ada dlm bidang sains yg anak orang lain pun ada gak... dan aku yakin, family xkn malu lau aku ada dlm bidang tu dan aku bersungguh2 untuk itu... tapi tidak, xde sape tahu ap yg aku nk....
semua hy tahu, aku perlu ikut ckp mereka, dan seterusnya hidup aku dipegang erat oleh mereka2 yg xfhm aku!!!!
kata fhm, tp sebenarnya, ap yg diorg tahu ttg aku???
minggu ni aku lgsg xde hati nk bljr...
minggu ni aku lgsg xde semangat nk stdy habis-habisan...
minggu ni aku lgsg xde mood nk siapkan assignment...
dan lagi, aku xde hati nk blk kampung...
aku bukan xsuka mereka guard aku n guide aku tp jgn sampai tutup pintu hati untuk dgr mslh aku dan fhm aku...
la ni, aku xtahu nk wtpe...
aku dh mnx mf dgn akk aku, tp xde respon...
aku mnx mf dgn ibu, ibu terus serah aku pd a.am..
igt dgn wt aku cm ni aku makin takut ke???
tp wt aku makin liar!!!!
akan menyebabkan aku wt suatu perkara yg aku xnah terpk..!!!!
dan semua sangkaan buruk diorg akan jadi nyata!!!
nk ke cm tu?!!!!!
diorg hy ad adik aku sorg, aku anak bongsu dlm keluarga, aku harapan keluarga, tp aku diperlakukan cm ni???
xnk fhm lgsg keadaan aku..!!
skrg ni, aku nk berdiam diri dr mereka2, dan aku xkn jwb 1soalan pun dari mereka..
apa yg di soal, aku akn jwb, semuanya ok belaka..
even aku kt cni nazak nk mati, aku akn kata ok....
aku cukup sedih!!!

Monday, November 21, 2011

~midterm hadis n usul fiqh~

semalam, midterm hadis n usul fiqh,..
tahu ap yg jadi before that day????
aku xbc lgsg hadis tahu x?!!!
aku bc usul fiqh tp tu pun xlepas dr bab hukum syarie...
page tu jerk aku bc, yg len aku fhmkn jerk ckt2...
ta'rif awl tu, aku bc lah, aku hafal.. tp tu jerk yg aku hafal, yg len x...
ms masuk dewan tu mmg aku cuak abis...
aku tkt sgt, tp muka??? cm bse, slumberrr jerk cm org dh hfl byk an...
tp nk katanya, mmg aku xde mood sesgt nk bc buku utk midterm tu....
tp an, bila aku dpt kertas tu, aku tgk, aku senyum jerk,....
sbb, ap yg aku bc dn hfl tu kuo kt bhgan subjektif.. mmg untung aku lah...
dgn pantasnya ku jwb tu dulu :)
5markah tuuuu.. huhu...
soalan 1-10 bhgn 1 dan 1-5 bhgn 2, aku jwb ikut logik akal....
tp sng sgt lah ustaz wt soalan.. tp bgs gak, tolong utk final nnt :)
dn tolong utk org yg xbc buku cm aku ni :) huhuhu....
utk exam hadis lak, aku bc buku last2 minute... bygknlh...
lg 5mnt nk exam aku baru bc....
yg len2 tu aku igt, p phm jerk lah...
bila dpt kertas soalan, alhmdlh, ap yg ku phm tu, masuk n ap yg aku bc gitu2 jerk pun masuk dn aku igt :)
syukur sesgt... Allah tunjukkn keajaibanNya pd aku waktu2 getnitng aku :) huhu...
syukur sesgtnya sbb aku dpt jwb dgn yakin....
bls dendam utk tarannum minggu lpeas aku wt sambil lewa... huuuuuu
skrg ni tggl, hadap assgnment yg melambak tu jerk.... huhu....
go go chayouk!!!!!

~kengan indah bersama aina dan ibu~

tanggal 19/11/2011....
selepas exam muet, ptg tu...
peristiwa yg xleh lupa sampai bila2... :)
kenangan manis..!~
ptg tu, kitorg amik kete sewa, nk anta yani g nilam, n huda balik s.i..
aku sewa kete dari fadhil, kwn ameen..
kete iswara putih...
ms tu dh mula hujan cikit2...
lps fadhil anta kete, aku bw kete tu ke dpn blok umh aina n ibu..
aku tunggu diorg kt dpn tu..
aku lupa, yg tu kete iswara, aku xreti nk bajet minyak kete besar...
aku npk dh, minyak nye dh E, tp aku xmatikn enjin...
xlama tu, aku matikan enjin sbb lama sgt tunggu dema...
bila diorg dh masuk kete, aku start2 xleh...
start2 lg xleh...
ms tu ibu mmg tgh serabut... lg lh tension die...
msm jerk muka dia...
aina kata, start cntrl dgn minyak..
aku wt lah...
xlama tu baru teringat, minyak abis....
aku col fadhil gtw minyak abis...
lama lah gak tungu die dtg bw minyak..
dia isi minyak rm2 jerk..
then, dh leh start, aku bw kete tu, g anta huda kt s.i, then aku LUPA nk isi minyak lagi kt shell...
aku bw kete tu sampai nilam!!!!
x ke jauh tu...
ms tu dh nk mghrb.. sampai nilam kul7..
blknya tu ibu bw kete, aku pnt bw kete tu sekali package pening aku dpt...
sampai kt simpang before ke highway tu, berdepan dgn jln mati depan dan kiri, hy ad simpang keluar ke kanan jerk, kete mati kt tgh2 jln 2....
aduh mak oi... mmg lah, tragis.. wt kitorg terkejut then, tergamam jap..
ms tu lah, aku kata, minyak abis...
lagi lah ibu bengang... aku dgn aina gelak gila memikirkan keadaan kitorg ms tu...
ibu kata, "julie, aina, g tolak kete.."
aina: ibu, xnk.. hujan ni... kt tgh jln ni..
ibu: abs tu xkn biar jerk...
aku: weyh tolak jom... huajn pun hujan lah..
aina: yelah...
dlm gelak2 tu, malu pun ad...
bayangknlah, aku dgn aina, tolak kete iswara tu dgn ibu kt dlm... hahahahaha..
mmg lawak lah... :D hahahaha.....
dh tu, kete tu gerak ckt jerk...
byk kete yg lalu cm tu jerk..
xlama tu, tukar, ibu lak yg tolak, aina kt dlm..
aku ckp, na, ko masuk dlm, ko plg ringan, aku dgn ibu tolak....
punyalah malunyeeeee... huhu.. tp syok+klkr sgt2...
xlama tu, Allah nk tolong, dtg 1 kete myvi hitam, kuo sorg laki dr sebelah kiri depan, dtg kt kitorg terus tolak tanpa byk ckp...
baru lah kete tu leh maju ke depan dgn sngnya..
ms tu lah, aku terasa sgt2 yg tenaga pmpn ni, xkuat mn pun berbanding dgn tenaga lelaki...
huhu... lps tu, abg tu ty,
abe:knp ni?
aku: xde minyak
ibu:terima kasih lah tolong
abe: tunggu sini ye...
die terus pergi...
kitorg sangka dia g beli minyak..
lama gak lah tunggu..
mmg lah ms tu rs bersyukur yg amat...
ibu, baik2 tensn xjd tensn dh dia :)
kitorg gelak jerk...
bygknlh, ms tu mghrb dh, mmg ssh lah org nk berhenti lw ad kete rosak kt jln mati tu....
lalu 1 bas ni, die berhenti, aina dh bengang sesgt lau pkck bas tu turun.. tp bas tu berhenti kjp dan terus gerak...
xlama tu, abe dtg bw minyak... die tolong isikan sikit...
boleh lah nk bw sampai tesco...
ibu dh xleh bw dh, dgn tension die, mmg xleh bw kete...
aku ms tu png pale, tp leh lah nk bw kete tu...
aina lak xlarat nk bw kete tu... tu yg depends pd aku sorg jerk ms tu..
nk xnk, mmg aku kne bw lah an...
hari tu, hari yg paling bersejarah....
kenangan yg plg xdpt di lupakan...
tp pengajaran utk aku juga, sbb ms tu, slh aku xisi minyak awl2 dn men bw jerk kete tanpa pk ap yg perlu aku wt sebelum mulakan perjalanan...
pengajaran yg betul2 mengajar aku plan perjalanan.....
terima kasih ya Allah.. :) semua ini dtg dari Kau utk memberi peringatran pd aku yg aku semestinya bertawakal pdMu x kira apa jua keadaan sekalipun.... syukur, kami blk dgn selamat....
***sape yg bc post ni, secret antara kita2 aje :)

Monday, November 14, 2011

hi bloggie!~

hi bloggie~
lama x cte2 dgn bloggie...
akhir2 ni aku busy dgn stdy n kerja2 aku dgn persatuan...
macam2 kne kt aku...
nk cte satu persatu pun agk pyh rasanya....
tp yg terangnya skrg ni, lps blk dr cuti seminggu raya haji ni, aku makin xde semangat nk stdy..
sbbnya, blk kpg jerk, asyik kne tocher jerk...
aku nk rehatkn pale pun xmenjadi..
aku blk kpg tu, aku nk rest kn minda aku yg dh pnt kt usim..
tp blk2 jerk, semua org xphm aku...
last2, ap jadi pd aku?
midterm tarannum smlm pun aku wt tibai jerk..
aku xwat betul2...
ne x nye aku lgsg xmenghafal then aku lgsg xbc sbb aku xde feel nk bljr dh..
bkn mslh dgn dia tu tdk...
lw mslh dgn dia, aku leh handle lagi, tp ni mslh dgn persekitaran aku..
yang rasanya membingitkan lagi kepala aku yg dh sedia pening..
membuatkan aku bertambah longlai..
letih, lemah dan malas nk layan dh...
tp, nk xnk aku kne hadap gak cz tu family aku dunia akhirat...
nak xnk, aku kne akur gak aku xleh lari dr tu..
tp tolonglah phm aku,..
phm keadaan aku..
jgn nk menyekat tanpa tahu dan faham aku...
aku pun peliklah, kenapalah perlu mereka terlalu bersangka buruk dgn aku?
kadang tu sampaikan menyangka yang bukan2 terhadap aku, sedangkan aku xde terlintas pun nk wtpe...
kdg tu aku pk, mereka nk aku rasa hidup susah, tp susah kt negeri orang xsama dgn susah kt negeri sendiri...
diorg xnah pk tu ke????
diorg hanya nah rasa susah di tempat sendiri, nah ke diorg rs susah kt tmpt org?
mksd aku, NEGERI orang...
xnah kan... yang pernah sorg jerk, tp ad ke mereka alert?
mereka kata aku dilahirkan dgn keadaan mewah..
persekitaran aku dh cukup dan mereka kata lagi aku xnah rasa hidup susah...
mereka kata aku manja, anak bongsu, abah sayang...
tp nah x diorg pk aku merasa semua tu???
bkn nya aku xbersyukur, tp kekdg tu aku x rs pun aku ni ank bongsu...
aku tahu mereka lg susah dr aku dulu...
tp xperlulah nk mengungkit selalu, ibaratkan xbersyukur...
mmglah aku nk bandingkan kesusahan aku dgn diorg tu, lebih diorg lagi...
tp nah x diorg pk, aku susah kt m.a.k dulu cm ne?????
nah x???
rm50 2bln... tu pun nsb lw ibu abh dtg, lw x???
lw 3bln aku xblk? ap yg aku ad????
aku kt maahad baru rs sng ckt...
dsbbkn aku dh bse dgn kesusahan kt m.a.k lah, aku berani merantau sampai ke N9 ni...
aku dpt kwn yg baik pun, di sangka buruknye semua kwn2 aku...
aku cuba bg diorg phm, tp mereka tutp sepenuhnya utk phm aku!!
sekarang ni aku dh cukup penat!
cukup penat utk merealisasikan ap yg diorg nak..
sbb, dr kecil aku xnah wt keputusan sendiri...
hidup aku TERLALU dirancangkan..
aku juga ada pilihan aku sendiri...
dan bukan bidang ini yang aku nk, tp dsbbkn family, aku ikutkn jerk...
tp kenapa, kehendak mereka aku turutkan, tp x sorg pun yg npk???
kenapa aku ikut ckp diorg tp masih gak nk persalahakn aku lg?
kenapa aku ikutkan sahaja tp mereka masih lagi xnak fhm aku?
perkara yg sedikit aku beritahu di perbesarkan..
keadaan aku selalu disalahertikan....
aku nak bg mereka fhm, b erkali-kali dh tp selalu sangat mereka salah faham...
dikatanya aku melawan, dikatanya aku xnk dgr ckp mereka..
kdg tu aku rs, nk jerk suh mereka yg duduk kt tmpt aku dan rs keadaan aku...
aku ni harapan mereka, tp mereka bg pressure sampaikan aku rs xnk bljr....
agknya, lw something bad happen to me, baru diorg sedar agknya...
ni lau aku cte kt dorg pun, semestinya mereka akn dibandingkan kesusahan aku dgn kesusahan mereka dulu, dan akhirnya, masalah aku, xde jawapan, dan hanya mendengar cte mereka yg berulang kali....
sbb tu kdg aku mls nk cte ap2 dgn dorg...
lebih elok aku kata, everything is ok, even jiwa aku terseksa!!
hanya ni jerk yg nk aku kata, aku cukup letih dan penat utk membela diri lagi...
pembelaan yang tidak langsung di dgr dan diendahkan....
aku bagaikan penjenayah yang nk beri keterangan menyatakan aku tidak bersalah!!!
nthlah bloggie, aku lemah sgt skrg ni....

Sunday, October 2, 2011

~buku ihya' 'ulumuddin~

buku ni aku beli ms sem 1 hari tu, tp aku lost cntct dgn ejen die, so, aku xdpt terus kn pembayaran aku... la ni, baru2 ni, ms ad jualan buku hari tu, aku ad npk booth utk buku ni...
buku ni mmg bgs, karangan imam ghazali...
tapi, tu lah, org yg menjualnya tu TAK PANDAI!!!
maksud aku xpandai ni, low style...
nth cara muamalat mn nth die bljr, niaga, paksa2 org byr ansuran..
ni ahlong ke ap???
hurmm.. buku yg die jual tu dh cukup baik...
tapi cara die cm ni, mmg aku doa, ap yg aku dpt dr buku tu, aku xnk die dpt sahamnya...
die nk kata aku mungkir janji, tp sebenarnya die xigt janji aku ms tu... huh!
ap lah punya org...
la ni nk paksa2 aku byr....
geram aku, last2 aku kata, lw paksa gak, aku nk pulgkn lek buku tu...
baru ad slow ckit... sbr xleh ke???
nabi niaga xde cm ni lah weyh...
kata nk ikut sunnah, niaga..
tapi lw ad paksaan cm ni, ni bkn sunnah, ni SALAH!!
kpd para peniaga di luar sana, jgn meniru cara perniagaan seperti ini... harap maklum...
sekian terima kasih...

Sunday, September 25, 2011

~hari yg paling epi!~~

bermulanya hari yg epi tu dr mood yg sedih sesgt n stress..
nth cm ne, kaki aku rs nk kuo dr rumah ni...


dgn pantas, slps habis kls, aku kms baju aku utk 3ari kuo,

then aku col mbe aku utk amik aku nnt kt bstnd...

pd mulanya aku xtahu nk g ane,

aku pun ikutkn hati yg degil ni dn nekad utk kuo umah sbb mula dh terasa tension menggila...

nth knp, ttbe semua org cm nk menjauh dr aku lps aku blk dr kpg ri tu..

cm aku ad wt slh beso jerk...

so, aku pun amik kptsn utk kuo umh, bukn blk kpg, tp jumpa org yg leh wt aku rs tng..

tmpt yg aku rs cool n tng pd aku..

akhirnya aku pun pergilah beli tiket membawa diri jauh dr umah...

aku pn wt janji, n mbe aku pun tunggu aku...

dia ad sekali..

pg sabtu aku sampai, pg tu aku jln2 dgn die, sampai mlm, mkn kt pizza, then jln2 kt kota tu..

lps tu, blk... huhu

tp kngn kt pizza mmg xleh lupa lah.... hua88



dn yg ni hidangannya :)

pizza royal masala n chocolate volcano :) cedap :)


haaa.... cdp x???? huhuhu....

cdp an.. hehehe... tu pun blk ad lapor lagi lah.. hehehe...

tp aku minum air jerk :) huhu...

mmg ilang lah tnsn aku an... dpt tgk ktngn alam waktu tu :) huhuhu

yg penting aku epi!!~

yippi!!!~~






































Wednesday, September 14, 2011

aku xtahu ap aku rs skrg ni...
p mlm td aku wt die mrh kt aku sgt2..
tnsn yg xdpt dilpskn, akhirnye, nth knp aku sesak nfs....
mmg cm tu lau aku ad mslh mendadak..
p mlm td, sesak nfs dlm keadaan aku xsedar...
die kata aku kutuk die pdhl aku tegur die jgn bersikap cm tu...
selfish, xnk dgr pendapat org lain... slh ke aku tegur????
tp knp die kata aku kutuk die??
cikit pun aku xde niat cm tu kt die, mlhn, cara aku ckp tu, leh di ubah jd bahan gurauan lw die x amik serius or wt x endah....
bila die dh msg cm tu kt aku, rs ati nk jerk g jauh dr idup die...
aku dh byk sshkn die, sshkn ati die... ap lg die tunggu aku yg xguna ni????
knp dia msh syg aku lg even aku dh wt die mcm2?
lw aku mati mlm td, ap perasaan die??
atau die x rs ap2, atau die still mrhkn aku???
atau pd die mmg ptt pun aku mati????
nth lah... aku xtahu skrg ni aku nk wtpe....
mnx mf?? perkataan mf dr aku dh xdaya nk lafazkan lg...
aku rs die pun dah muak dgr kata maaf dr aku...
better die cari org yg lebih baik dr aku, tgglkn aku utk ketenangan diri die...
ermm... nthlah.... aku akui salah aku...
die mrh aku cm tu sekali, rs cm nk ilangkn diri ni dr idup die wt selamanya...

Thursday, August 18, 2011

~program tadarus peringkat daerah di masjid jamek paloh~

hai..
hari ni ad program tadarus peringkat daerah kt masjid jamek paloh...
paloh jadi tuan rumah...
jadi, sebagai tuan rumah yg mengendalikan program ni,
persatuan helwa, telah bersepakat utk turun bersama-sama
membantu menjayakan program ni..
erm...
yg di ceritakannya ialah, mak aku, ibu...
dia antara org kuat helwa, jadi ibu terlibat dalam urusan ni...
dan aku, sebagai anak yg selalu kne tggl kt umah, ikut serta bersama-sama berganding bahu dgn ahli jawatankuasa helwa ni....
best jugak tau campur dgn makcik2 ni....
yg ad semua kwn2 ibu...
best duk cmpr dgn diorg... :)
malangnya, aku lupa nk amik gmbr urmm :(
lw x, leh aku tunjukkan, betapa epinya dan bermakna hari ni... :)
semua pakat dtg ramai2 dr lps asr..
aku, ibu n cik senah, jalan kaki, dr umh ke masjid dlm keadaan hujan..
abah?
abah dh g dulu cz abah lg org penting..
xde abah, vip mencari... huhu....
sesampainya, kt msjd, aku dgn ibu n cik senah, duk rehat jp kt balai islam...
balai islam dh kms dh....
x lama tu, ibu col cikgu norjan, then kitorg pun pergilah ke canopy sblh masjid...
dh ad meja n kerusi cuma belum ad skerting...
lps 15mnt cm tu, skerting pun sampai..
aku yg xtahu ap2 ni, wt2 lah tahu ap2.... huhu..
duk tarik2 skerting tu,..
pasang sana sini dgn kwn2 ibu semua..
cik ju...
org yg kebiasaanya aku rpt bila die ad kt mjls tu...
mmg akn meriah lau aku dgn die ad.. :) huhu....
meriah utk aku lah.. mean, lau dia ada, aku x kekok sgt wt keje..
lps psg skerting, x lama tu, sampai lah lori katering...
kt lori tu tertulis, "wak katering"
haaaaa.... tu lah katering nye.. dah sampai pun...
turun jerk wak tu, kitorg pun mula kumpul kt tepi lori utk ambil brg2...
pekerja2 die semua sama2 wt keje,,,
kitorg2 ni, especially helwa, uruskan bahagian mkn...
aku??
eh, mesti ikut serta sama... :)
dh lama x gotong royong cm ni...
dulu, last aku wt cm ni, ms kt m.a.k... hurrmm...
lama kn dh x wt... so bila la ni p wt, rs seronok sgt2 :)
dlm wt2 keje tu, kitorg epi2 gak lah...
gurau sana sini...
lau dh cmpr dgn mkck2 ni, best..
wt keje x sunyi.. :)
td ad lah gak slh fhm sikit,..
p xde sampai bermsm muka..
adat lah lau dh ramai org...
mulutnye, n buah fikirannya ye byk...
aku sbg pemerhati dn pembantu, hy mampu melihat da xmampu utk bg pndgn ap2.. :)
even pndngn aku tu betul, p better aku diam cz kt citu, ramai veteran :)
huhu...
sesudah tu, kitorg pun wt lah keje sampai waktu berbuka...
mcm2 lah uruskan,,,
ermm,. mcm2 ke? rsnya td kitorg uruskan bahagian agihan kuih, susun atur atas meja, bubur lambuk.. tu jerk... selebihnya, org katering yg wt...
ermm cm tu lah...
dr kul5.45 sampailah azan mgrhb...
lps buka tu, sambung lg, hehe.. sambung mkn.. huhu.. :)
bab2 ngemas, bukan kitorg p org2 katering,,,,
lps buka ramai yg agkt kaki blk cz kejarkn terawih kt surau,...
ne yg nk terawih kt msjd, diorg stay, p ramai yg blk..
aku dgn ibu pun blk lah...
sampai umh, kul8.30.. jalan kaki dr msjd dgn cik senah n cik noriah....
aku sbg org yg plg muda antara 4org tu, aku bw beg2 ibu n cik senah...
ibu pun xnk tgn kosong, die bw kn mknn cik senah...
cik noriah, bw brg sendiri.. :)
sampai umh kul8.30.. pntnya... huhu... p syok :)
hari ni, aku epi cz aku dpt join dgn org ramai... :)
terasa bangga sbg anak ibu.. :) huhu....
dn lg, aku epi sbb mkck2 yg aku tegur or borak mesti senyum dn ktw bila dgn aku.. :)
hope diorg epi dn rs selesa dgn aku n hope aku xde kecilkn hati diorg.. :)
td, ad rahsia sbnrnya...
sebiji kurma terjatuh time aku tgh agih2kn kurma..
dan, aku tercelup tgn aku kt bubur yg dh siap di tuang dlm mangkuk polestrin tanpa aku sedari cz asyik sgt duk amik n ltk n susun.. :) dh khayal wt keje, cm tu lah ... :)
huhu.. ap2 pun, even terasa pnt n letih, sampaikn dada aku sakit n terasa cm nk pitam, p aku epi... tu yg penting.. :)

Monday, August 15, 2011

dh dpt hard disc!~


haaaa....
tu dh dpt dh hard disc nye :) wee~
huhu... siap ad pesanan lg tu... huhu...
surat pertama dr die.. terharunya.. :)
dlm hard disc tu ad mcm2 de masukkan..
aku tgk capacity nye dh stgh...
huh.. aku nk msukkn brg aku lg..
hahaha...
nktergelak lak bila igt lek....
bila msukkn semua brg2 aku, ad lh lg ruangnya...
p yg aku masukkn tu baru separuh.. ad lg byk aku x msukkn..
hua9.. abs lah...
huhu..
p an, rs betul di hargai.. wee~! :)
dlm hard disc tu die bg ap yg die suka n die share ap yg die dh tgk...
ap yg die rs leh epikn aku, die bg...
pic2 family die, pic2 die g bercuti, rehlah, reunion, byk lg lah..
semua die bg tgk...
sampaikn aku tgk, ni hard disc aku, hard disc die ni???
cz semua ttg die.. :)
p xpe, aku suke.. :) mknanya die nk aku phm die dn kehidupan die mcm mn... an3
bil tgk pic2 die semua tu, aku fhmlah kedudukan die tu mcm mn..
n pd len kali,aku kne sentiasa memahami die bila die boleh or xleh...
hard disc ni wane itam, begnye jerk wane pink...
even aku xnk hard disc itam, p hati tu rs syukur tinggi sesgtnye...
even xdpt ap yg aku nk, p cukup lah dgn ap yg aku dpt ni....
drpd xde n die xendahkn lgsg... an3
yg wt kn aku xpk sal kcntkn hard disc ni ialah ap yg ad di dlmnya tu....
betul2 wt kn aku terharu..
siap ad lg 1folder pic aku yg ad pd simpnn die, die tunjukkan gak.. :)
tgk, betapa jujurnya dia kt aku....
ap yg aku risaukn lagi ttg kejujuran die????
dh xde ap...
aku percaya die p xsampailh 100%...
aku cume yakin yg die xkn tgglkn aku n xkn kecewakn aku...
die ad bg surat, dlm surat tu ad kata, hard disc tu hadiah utk aku...
hadiah ats kejayaan aku yg x seberapa tu dlm exam..
p die hargainya mcm aku dpt kejayaan yg besar...
tu yg wtkn aku ngs terharu sesgtnye....
3hari... aku tgk hard disc n surat tu aku mngs...
ap2 pun, tq ea abg... :)
ap yg abg bg ni, b akn jga elok2.. :)

Wednesday, July 6, 2011

~something missing~

semalam aku ad cte an sal die kt cni..
ermm.. die busy... busy dgn keje...
xksh pun.. p xkn lah sampai benda yg.. erm nth lah..
igtkn lek, sedih lah..
die x cam dulu lagi dh..
x byk cte, byk berahsia dgn aku..
byk simpan, byk yg dia sembunyikan..
ap2 hal x gtw aku..
tahu2 jerk, die dh kt kmpg, tahu2 jerk, die kt jb lek...
nthlah.. kdg rs diri ni xpemting pun ad..
kdg rs die xsuke pun ad... sedih...
hubungan ni dkt setahun dh..
makin lama rs makin erat..
p bila ad hal2 cm ni, perasaan2 cm ni, rs nk lps jerk...
dulu, salu gak msg... skrg dh x..
nah 1 hari tu, dia gtw, dulu skrg lain.. x sama..
dulu die x byk keje, skrg die byk keje..
dulu lain skrg lain...
ye, mmg betul pun dulu lain skrg lain...
dan dia pun sama..
dulu lain skrg lain...
dulu care aku lebih, skrg xrs cm tu pun..
dulu jaga aku lebih skrg dia biarkn jerk..
dulu ap2 hal gtw, skrg x pun... even 1 msg...
aku msg kt fb, gtw ap aku rs, xlyn pun..
nth2, xbuka...
hurrmm.. nthlh, rs cm dh xpenting jerk aku ni..
msg aku mlm.. tu pun skjp2..
kul1, msg say nite... then esok pg, aku col subuh..
tu pun x suke aku ckp lama...
lps tu, ptg msg jp...lps tu, mlm msg kata, nk wt keje,,,
bila ty keje ap, ckit xgtw...
byk sgt rahsia dgn aku...
sampaikn kdg ad gak aku pk bukan2.. p sape lah aku nk menjangka mcm2 kt dia...
nthlh... skrg ni, ikut hati je lah...
biarlah dia, nk msg aku bls, xmsg aku diam..
dia col aku agkt, xcol aku diam..
die ty aku jwb jw[n yg bse dia dgr n nk even bukan ap yg sbnrnya...
aku letih... LETIH LAGI!!

~dh lama an~

ermm... dh lama x cte sal die.. an2?
lama sgt, sampaikn dia kata, xde ke cte sal a***** kt blog?? huhuhu
mnx di cerita.. hahaha.. yelah2, b cte ea.. :) huhuhuhu
dia skrg busy, tgh cuti p xlama lagi dh nk g kedah..
p xde ke ingin nk jumpa jp???
xleh ke dtg jp kt paloh?? erm???
oklah, die busy dn mcm2 nk wt lg kt johor tu.. ok.. fhm.. :)
xksh pun, lau die dtg pun, kire advance lah bg aku cz dpt jumpe die an.. :) ehe... 'gediks!' huhu
ala, bukan salu pun.. huhuhu
tapi,....
dia dh x cm dulu..
x tegas cm dulu.. even dulu aku rs cm terkongkong, p better aku cm tu dari aku bebas sgt,, an3...
bukannya xnk cte sal dia, p dh die busy an, nk cte ap... :P bwekk! haha
oklah, keje tu elok2 ye... jgn kalut2 sgt wt keje tu... ye..
even kamu dh x salu dgn saya sbb busy, sy fhm kamu :)
even kamu rs sy xfhm kamu, sbnrnya sy fhm kamu.. :)
cuma kg2 tu betul2 rasa kehilangan..
mnx mf lah diri n xdpt nk wt yg terbaik utk hubungan ni memandangkan kita belum ada ikatan..
harap ianya xlah membuatkan kamu rs sy kejam terhadap kamu...
begitu menghiris hati kerenahku, ku faham itu.. mfkn daku.. :'(
kdg2 bila igt lek, xsangka dalam diam ap yg sy wt ni melukakan kamu...
mfkn ku ye...
andainya diri ku ini telalu benar menghiris hatimu, carilah penggnti dan jika itu berlaku benar, ku mengerti keputusanmu....
ada lagi yang lebih baik dr diri ku,...
andai ini membuatmu tidak selesa, mfkn ku.. :'(
ish! aku xnk cm ni lah...
aku nk epi jerk n cm bse.. p yelah an, ne ad sesuatu yg epi selalu..
mnx mf byk2 lau salu sgt ngajukk...
mnx mf cz salu nyushkn...
xtahu nk wt ap lagi, nk bg hati kamu itu sng dgn ku....
aku salu di sisimu pun salu sshkn kamu....
sbnrnya, aku sedih jika kamu terluka, aku sedih bila kamu sedih,
aku ssh bila kamu ssh..
kamu jgnlah berahsia sungguh dgn ku...
ya... mnx mf :'(

~cermin mata patah~

pertama dalam sejarah, cermin mata aku patah.. huhuhu
tadi lah lepas abis exam last td, mbe aku tu, epi gile exam dh abis,
sampaikn terlanggar aku, patah cermin mata aku huhuhu...
kelakar an..
sebelum ni belum pernah lagi cermin mata aku patah..
kalau rosak pun bukan sebab patah.. :)
kebetulan, ad dak ni lalu, care lah, melebihkan dia :) huhu...
dia pun x care cm tu td.. die gelakkan ad lah.. hampeh :P
huhu... la ni, xe mood nk cte byk cz penat..
mlm kang nk mkn kt mama chops.. :) hehehe
daaa~~

hardisc2!!~

nak hard discccccccccccc........
waaaaaaaaaaaa~~~~~ bestnye lau dpt hard disc cm mbe aku nye tu..
wane pink!!! pink2 maroon.. ha cm ne tu???
hahaha... cntk au hard disc die.. 1 tera nye, rm300 lebih... huhuh
aku nk gak,, rimas lah ntbk aku lmbt gila loading.. huh..
lau ad hard disc, sng ckit, semua hiburan ltk dlm tu...
dn lagi, lehlah amik game.. hehehe :)
nk gak hard disc pink...
p die kata t nk belikn, mnx nk wane pun kata aku mnx mcm2.. huh! :P :P :P
pdhl nk pilih wane jerk kotttttttttttt.. :P
hehe.. g penting dpt hard disc! :D huhuhuhu

semua nk balik.. :(

la ni, exam dh habis..
short sem nye exam, baru lah aku merasa cuti sem yg pjg dan xseberapa pjg ni.. huh..
ramai gak mbe2 aku yg balik ptg ni... erm, xe lah ramai mn pun dlm umh yg balik, 3org jerk..
lau x, 4org balik...
yg balik lambat aku n ad lagi 2org balik lambat, 9hb baru blk.. ngeh3 :)
lw kutkn hati nk jerk blk eso, p di sebabkan akk aku nk amik hari sabtu ni, so baliklah dgn die..
tapi aku g sepang dulu, tmpt sedara mentua die lps tu baru blk paloh,,, wee~~
balik jerk paloh t, lehlah amik lesen.. huhu...

Sunday, June 26, 2011

BENCI!!!!!~

benci sgt hari ni cz bgn lmbt... dh lah hari ni kuliah klast fiqh, dh tu terlmbt lak bgn...
mlm td tdo kul4, tunggu vdo lmbt gt, aku pun tdo lah..
dh ngntk ms tu....
mulanya nk tdo kul2, tp mata xngntk lagi..
so, akupun tgklh cte Full House, 1episod jerk...
dah tu, nk tdo, xleh gak, tgk lagi 1episod..
tp xsampai habis lah, setengah jerk...
dh tu, kul4 tu bru aku tdo..
set jam nk bgn kul5, cz nk sahur, terbgn cz mbe masuk bilik..
amik air n cawan...
actually, aku dh sediakn semua lengkap atas meja stdy mbe aku...
mknn, air, heater, n milo 3in1 kt ats meja dia..
dia xde, dmm blk kmpg,.. smlm gtw aku dpt cuti 2hari..
dh tu aku bgn tgk2, jam dh kul 5.30...
xsuke cz mbe aku yg masuk tu men amik jerk yg aku sediakn tu..
bkn utk die pun, p utk aku...
ap lagi, bgn terus mkn.... sahur...
lps mkn, sambil minum air, sambung tgk cte tu yg aku tgk setengah tu sampai abis 1episod..
lps tu, solta, then kejut si dia bgn... :)
dh tu aku tgk, loading vdo yg aku edit smlm dh siap, nk bg kt mbe aku utk combine,
die lak tdo... urmm.. aku pun ap lg tdo lah..
p dh set alarm nk bgn kul8.15..
maybe dsbbkn aku xtdo mlm td kot, aku terlajak sampai kul9.30...
mbe yg amik air aku tu, kejut aku bgn ty nk g kls x? lw x die nk sign kn..
aku tgk jam dh kul9.30, vdo xsiap lg, nk anta hari ni, leader nk tgk pg ni...
terus amik pendrive, copy, paste vdo tu terus bg mbe aku yg wt lagi separuh tu..
die tdo aku kejut, sampai hilang ngntk dia td....
lps tu wt lah, combine vdo, then loading lagi...
tgk2 jam dh kul9.50.. dgn keadaan yg bru bgn tdo, terus mrh diri sendiri cz cuai bgn lewat..
sedih yg teramat sgt......
aku gtw kt leader, cd sampai kt tgn die ptg ni, mbe aku t yg anta kn..
aku malu nk beradap dpn dia.. malu sgt..
lgpun, hari ni nk berkurung... denda diri cz cuai...
sbb tu aku kata, benciiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!~~~ xsuke cm ni.....!!!~~

Saturday, May 21, 2011

~sesuatu yg aku jumpa lagi~

1 hari setengah aku habiskn bc nvl Ramlee Awang Murshid..
kisah Laksamana Sunan yang bersambungan dari kisah2 yg lalu dlm karyanya...
aku kagumi kebolehan Ramlee Awang Murshid dlm menghasilkn karyanya..
sungguh banyak ilmunya tetang dunia ini..
ermmm.. sesungguhnya semua ilmu itu Milik Allah segalanya....
SUBHANALLAH.....
ap yg ku temui lagi?
ketaatan kepada Allah yg tiada penghujungnya dan penyerahan segalanya kepada Allah...
pengharapan yg tulus dan ikhlas kepada Allah serta berbaik sangka kepada Allah dlm segala perkara dan dlm segala bentuk ujianNya yg diberikn kepada hambaNya..
bkn mudah utk kita sentiasa berbaik sangka...
kdgkala sering mengeluh atas kepenatan menghadapi kerenah isi dunia...
tidak tertinggal jua diriku yang sering kepenatan dan mengeluh saban hari....
ya tuhan,
berdosanya aku ini yg sering berburuk sangka dgn Mu...
ya tuhan,
tidak sanggup ku utk menghadapi azab Mu
hy Kau yg mampu menyelamatkn ku dari azab Mu
tapi, aku jua lahyg sering ....... aahhhhh!!!!
aku berdosa ya tuhan... ampunkn daku.... :(
ampunkn dosa2ku yg bertimbun2 ini...
hadirkn rs takut yg tinggi pd Mu dlm diri ini
dan rs cinta pd Mu yg tinggi melangit dlm diri ku ini....
ingin ku merasakn nikmat cinta Mu yg suci...
ya tuhan,
kembalikn daku kejalanMu ya tuhan....

Thursday, May 19, 2011

~duk umh sewa+keje part time~

la ni aku dh duk umh sewa...
cm ri tu aku ckp an.. mcm2 lah ms mula2 tu an....
la ni, alhmdllh, aku dh rs selesa kt sini..
dan aku hrp keselesaaan yg aku rasai ini, tdk akn berubh...
aku duk umh sewa ni, bknnye ap..
pnt dh nk pindha randah....
brg aku tu dh le byk...
yg bestnye, leh msk sendiri,...
nk mkn lauk ap, suke hati n ikut citarasa sendiri...
huhuhu..
bgsnya, kt dlm umh ni ramai yg pandai msk, n ramai gak yg pandai tgk..
huhuhu....
lw dh yg msk, ad yg kms, ad yg wt air..
bila aku tgk situasi ni, aku teringt lak akk2 aku.. family aku..
kalau semua blk, ad yg msk, ad yg kms, ad yg wt air..
dan kebiasaannya, aku lah yg kms n wt air tu.. huhuhu :)
p aku senang cm tu.. :)
dh sedap duk umh sewa, mbe duk mencari keje part time...
aku x kisah, keje ke x...
lw aku keje tu, kire advance lah an.. :)
mbe aku ajak, n aku on jerk, kebetulan niat kami sama nk cari keje part time...
sememangnya aku dh wt dh keje part time tuyh, cume ad yg x npk jerk...
ye lah, ad stgh owg pk keje part time tu, keje kt di sebuah premis perniagaan..
aku x, aku niaga sambilan n aku dh wt dr sem lps lagi...
kali ni mbe ajak aku keje kt kedai mkn....
ni family aku xtahu...
aku keje utk short sem ni, leh lah tampung duit aku sikit...
lw mampu, leh sambung t ms sem dpn..
tu pun tgk keadaan mcm mn...
lw ikut family aku, xde nye aku dibenarkn keje time2 bljr niyh..
p niat aku 1 jerk aku keje ni, aku xnk bebankn sgt parents aku kt kampung...
xpe lah aku keje ckit.... at least, aku tahu pyhnye nk cari duit...
even aku nah keje sblm ni dan nah rs, p biarlh aku rs kepayahan tu sentiasa agr aku beringat....
bkn senang nk cari suit utk hidup ni....
x sungguh2 x dpt....
so, dgn ni, aku hrp aku dpt lakukannya dgn baik dan x menjejaskn identiti aku...
keje part time yg aku tunggu ialah, guru ngaji, consultant, n niaga..
so far, niaga tu dh lah... keje2 kt tmpt2 terbuka pernah...
cume kalau boleh nk yg aku ckp td tuyh...
so far, xdpt lagi.. but it's ok.... :)
aslkn aku dpt rezeki yg halal dan rezeki aku bukan dari sunber yg haram itu yg pasti....
aslkn aku xsshkn parents aku, itu yg penting...
semoga kerjaku dipermudahkn Allah... aminn....

Saturday, May 14, 2011

di mana aku sebenarnya????

aku sering tertanya-tanya...
dimana aku sebenarnya????
kt dunia ke atau kt alam lain???
knp aku tanya cmni??
cz semua org yg npk aku, sikit x tegur sapa...
aku ni teruk sgt ke bg diorg semua???
aku ni, hina sgt kee??
sampai diorg nk wt cm tu kt aku???
slh ap aku kt diorg ni sampaikn aku di perbuat sebegini rupa???
kadang2 aku hrpkn, die leh bantu aku
tapi aku tahu, ini semua bergantung pd diri aku sendiri
kalau aku xkuat, aku xkn leh thn lama kt usim niyh...
kdg aku pk, ad lebih baik aku ikut pilihan ibu lepas ni...
cz usim ni pun, aku yg pilih dulu, dan mcm2 jadi kt aku..
huh... sama ad, ad yg xnk aku ke cni atau ad yg xreda aku ke sini
atau mmg ini suratan aku ke cni...
di uji sebegini rupa..
ya tuhan, bkn aku berniat utk membalas, p setelah ap yg aku perhatikn, setiap kali org wt aku, dgn sendirinya org tu terima semula ap yg aku rs dulu...
niat ad dlm hati nk membalas p apakn daya aku utk membalas perbuatan2 mereka yg tidak pd aku???
terlalu mementingkn dirikah aku? setiap senang aku aku ingin kongsi dgn mereka...
ssh aku, aku ingin sembunyikn tp terluah di wjh ku....
slh aku kah????
aku xde sape2 kt cni, aku bermanja dgn diorg.. slhkah???
ye mmg slh... sbb aku manja dgn diorg....
diorg pun cm tu gak..
abis tu, ad gak yg jenis ckp mulut lps, perli x henti2...
yg cm tu knp diterima ramai????
aku yg diam ni, cume kdg2 aku kecoh ms epi2 dgn diorg, diorg wt aku cm aku xde...
xde sorg igt aku...
aku ni halimunan ke kt usim tuyh????
aku ni sape???
ms aku sakit semua kata, aku ad diorg, so jgn sedih sgt cz aku ad diorg..
p diorg tahu x, aku mmg mengharapkn diorg ad utk aku..
tp rupanya aku salah... diorg ckp mcm tu utk tenangkn hati aku jerk...
ya tuhan,
mereka manusia jenis ap???
ya tuhan,
terlalu jhtkah aku pd mereka????
ya tuhan,
ap telah aku wt pd mereka sampaikn mereka xnk dduk dgn aku??
biarkn aku seorg diri....
diorg kata, aku mmg salu sorg2, diorg tahu x knp aku salu sorg2????
aku perlukn kwn gak cm diorg...
aku perlu gak hidupkn dunia remaja aku...
ya tuhan,
hidup ini xperlukah dinikmati???
sekiranya gembiraku cuma ad bersama keluargaku, serlahkn ia... tenangkn hatiku, dn dktkn ku dgn keluargaku...
ya tuhan, sekiranya gembiraku ad dgn Mu, kembalikn aku pada Mu... aku lebih rela begitu dr hidupku sakit seperti ini....
aku terima semua ini sebagai blsnku ats segala perbuatan ku selama ini...
ya tuhan, ampunkn daku....
semua ini hadir tentu ad sbbnya tersendiri....
aku yakin, kau akn membantuku.....
aku jua yakin Engkau jua bersamaku....

Tuesday, May 3, 2011

make me believe with friendship~~!!!!

aku dulu nah kwn bertiga...
pd mulanya sgt indah...
aku selalu amik berat hal2 mereka berdua..
cm tu gak mereka berdua...
salu amik tahu hal aku...
even kadang, aku terasa mereka ad rahsia dari aku,
tapi akhirnya, mereka beritahu aku...
tapi aku xsangka, dlm kebahgiaan yang aku rasakan itu,
gara2 lelaki, hubungan kwan itu terpisah...
seorang dr kami, mengkhianat hubungan ini, ukhuwah yg kuat ini...
aku sedih bila fikirknnye semula...
sedih sgt....
semua org sekeliling aku menanyakn aku hal ini...
mcm mn kami leh terpisah hubungan..
knp kami tidak berhubung seperti dulu...
persoaln yg bertubi-tubi hinggap di telinga aku
sehinggakan aku x sanggup utk mendengar nya lagi...
hati ku selalu menjerit, aku inginkn kebahgiaan yg dulu kami kecapi...
ku inginkn ianya kekal abadi dan terus kekal hingga ke syurga..
namun, terpisah ditgh jln....
perkara ini yang paling menyedihkn aku dr segalanya....
hilang mereka dr pandanganku dan dr hatiku, hilang sudah separuh dr diri ku...
xpernah ku lalui kesulitan ini....
berat sungguh rasanya menghadapi pisahan ini...
sejak dr itu, aku tidak lagi menerima mana2 rakan sebagai teman yg istimewa di hatiku...
aku ingin mereka kembali pd ku seperti dulu..
mesra seperti dulu...
aku mengasingkn diri dan sering begitu....
ku cuba utk memiliki kwn seperti itu lagi, tapi semuanya menghampakn ku...
aku mahukn kwn yg boleh sentiasa mendengar luahan hatiku bkn kerana hal lain
tapi krn aku rakannya, kerana dia ingin mendengarnya dan kerana Ilahi...
sukar utkku temui yg seperti ini...
kali ini, di sini ku temui lagi yg sepertinya..
aku nantikan suatu yg indah...
syukur pd tuhan, aku senang bersamanya...
nmn, kami bertiga lagi...
aku gusar jika ianya berlaku lagi dlm hidupku..
jika tiada benarnya dlm hatinya bhwa aku rknnya atau diri ini sekadar menumpang kasih,
lebih baik aku pergi dunianya...
tidak sanggup aku memaksa dirinya utk menjadi rakanku jika terpaksa....
jika mereka berdua lebih selesa bersama tanpa aku, akn ku undur diri dari dunia mereka...
aku cuma ingin tahu siapa aku di hatinya....?
jika kehadiran diriku sekadar menambah resah dlm dirinya
lebih baik aku tiada lagi...
jika prihatinnya pd ku, kerana seorg lelaki, lebih baik aku dibiarkn...
cukuplah sekali, aku terkena dahulu....
aku xsanggup hadapinya lagi....
sakit hati ni x siapa tahu....
bloggie,
sedih aku cm ni.....
jika ianya berulang, aku perlukan sesuatu yg boleh hilangkn resah ni....
Ya Tuhan.....
ku pohon kekuatan dr Mu....

Wednesday, April 27, 2011

~handphone ke hand bom????~


yang kita guna hari2 tu, handphone ke hand bom???

mesti tertanya2 kan kenapa sy kata mcm ni???? sbb nye, dr phone ni lah kita bakal dapat bermacam-macam jenis penyakit tanpa kita sendiri sedari... pernah anda terfikir? penggunaan handphone atau handset atau telefon bimbit yg kerap akn mengakibatkn kesan yg buruk pd diri anda sendiri? pernahkah anda merasakan simptom2 iin ketika menggunakan handphone anda? telinga panas, pening kepala, mata bengkak, muka kebas?? pernahakah anda terfikir ianya datang dr radiasi? dan pernahkah juga anda terfikir bahawa radiasi yg dibawa dari dlm phone itu sendiri akn memberi kesan yg negatif pd diri kita... radiasi ini akn menular ke seluruh tubuh badan kita dan menyebabkan kita mendapat bermacam-macam penyakit...

kenapa telefon bimbit beri anda kanser? ancaman kesihatan dr handphone anda:

  1. membakar otak dan kulit
  2. risiko kanser lebih tinggi
  3. kerosakan sistem imun & DNA
  4. kecacatan sewaktu lahir
  5. menaikkan tekana darah
  6. penyakit alzheimer, parkinson dan sklerosis multiple
  7. penyakit jantung dan batu karang
  8. penurunan nafsu seks (fitrah manusia), kepanasan dan kelesuan
  9. racun daripada bahan penampal gigi
  10. sakit kepala, pening & hilang tumpuan dan banyak lagi..
  11. bahaya antara
  12. pencemaran elektromagnet
  13. bahaya tersembunyi gelombang radio

di bawah sy nyatakn 3 tahap utama dan 10 kesan utama:

3 tahap utama bahaya radiaksi:

  1. kesan haba: rasa panas di bahagian telinga, muka anda akn rasa kebas dan mata bengkak..
  2. kesan bukan haba: pening kepala, insomnia (ssh nk tidur), panas baran (sbb tu asyik gdh dgn bf/gf jerk... )dll
  3. kesan kumulatif: kanser leukimia dan sebagainya. org tua dan kanak-kanak dan wanita amil adalah kumpulan berisiko tinggi!!

10 kesan utama bahaya radiaksi:

  1. leukimia
  2. cacat akal
  3. menganggu DNA
  4. penuaan awal
  5. penyakit jantung
  6. kanser
  7. gangguan penglihatan
  8. neurasthenia
  9. gangguan emdokrin
  10. masalah kulit

pernahkah juga anda terfikir bagaimana untuk mengatasi masalah2 di atas??

semua ini yang akan menyerang anda ketika anda sedang menggunakan handphone anda..... bayangknlah, anda sedang menggunakan telefon bimbit anda, tetiba, telinga anda merasa panas dan kurang selesa dgn keadaan itu, atau pening kepala yang menganggu anda...

di sini saya ad benda yang nk dikongsikn bersama, di mana benda kecil ni atau lebih dikenali dgn 'chip' boleh membantu anda mengatasi semua kes-kes di atas iaitu WINGUARD... winguard ini menggunakan teknologi 'Stealth' daripada ketenteraan aeroangkasa, ia mempunyai kekuatan penyerapan radiasi yang tinggi disebabkn oleh EMSMAX dan EMSI Clean.

kadar penyerapan radiasi 93.7%

kadar pengurangan radiasi 99.9%

  • EMSMAX bahan penyerapan radiasi yang dipatenkn
  • EMSI Clean teknologi yang dipatenkan untuk meningkatkn kualiti panggilan..

benda ni dr syarikat Winalite dan ianya telah mendapat sijil2 pengesahan dan anugerah seperti:

  • sijil paten dr China
  • laporan radiasi dr China
  • sijil ISO (ISO 9001:2008)
  • sijil ISO (ISO 14001:2004)

jadi benda ni sgt2 dipercayai.. jgn risau, ianya bertahan selama 2tahun dan dgn haraga yg sgt berpatutan...

:) benda ni dikongsikn bersama rakan2 sekalian dan sahabat yg disayangi kerana sy memahami keperluan anda sekalian dgn handphone terlalu perlu, hinggakan phone itu sendiri dh mcm teman baik kita kan... menyimpan pelbagai data... dan kita xmahulah disebabkn teman baik kita ni kita dpt bermacam penyakit... :) jadi, sy mempunyai penyelesaian ini untuk dikongsi bersama... :) di mana nk didapati???? ermmm mudah jerk, hubungi sy or send msg kt fb niyh :) insyaAllah sy akn bantu anda dgn hati yg terbuka... :) untuk kesihatan kita jua dan kesihatan teman baik kita niyh.. :))



inilah dia winguard..~!!! yg boleh bantu kita utk menangani masalha2 di atas... kalau nk sy ad chip ni.... :) sama2 kita kongsi pengetahuan ni.... benda ni dh keluar dh kt akhbar Penang... :)

rintihan hati seorang hamba...

ya tuhan, bodohnye aku ni, byk benar dosa aku.... dr awl dulu sampai skrg...

ya tuhan, aku xsanggup lg nk berdepn dgn semua ni, lw Kau berikn aku kuasa mahu saja aku ulang masa lalu ku, kerana waktu itu lebih indh bgku wlwpun waktu itu aku rs bert dn seperti dlm penjara..

ya tuhan, penjara itu lah syurga dunia mukmin, bebas itulh neraka dunia mukmin dan sekrg aku mengalami keduanya.... dulu aku bagaikn dipenjara, digari, dn sentiasa ad penghlg utk ke mn shja, aku dilindung, seperti puteri kesayangan di raja... wlwpun terseksa, nmun hatiku tenang... tp sekrg, wlwpun aku gembira nmn hatiku tdk tenang, byk dosaku pd Mu ya tuhan...

ya tuhan, ampun ku pohon dr mu, terasa diri ini hina sungguh di hdpn Mu, aku tdk mampu utk nyatakn ini di hdpn Mu kerana aku malu dgn MU....

ya tuhan, andai Kau cabut nyawa ku, seluruh tubuh ku akn menggigil kesakitan dan menanggung malu yg teramat sgt... setiap kali ku melihat kampung halaman ku yg bklku dudki itu, aku akn malu dgn para penghuninya...

ya tuhan, dulunya Kau anugerahkn aku dgn hamba Mu yg sgt setia dgnMu... mendidik ku yg benar dan sering memberi peringtn pd ku dgn amaran2 mu, kalam Mu, dan sunnah kekasih Mu... sgt2 menyejukkan hatiku.... nmn dia hilang dr pandangan ku.. dan Kau uji keimananku dgn menghadirkn seorg lg hamba Mu.. dan aku tewas di tgn musuhku sendiri..... aku tewas ya tuhan... tewas... aku angkuh dgn Mu dan lupa dgn semua peringntn Mu.....

ya tuhan, stlh itu kau hadirkn lagi seorg hamba Mu yg mirip dgn hamba Mu dulu Kau kirimkn.. aku mengharapkn dia dpt membimbingku ke jln Mu, nmn dia menghampakn ku,.. sekali lagi, aku tewas... ya tuhan, hinanya aku ini, bodhnya aku ini ya tuhan.... aku ingin memenjarakan diriku sendiri pun xmampu ya tuhan.... hanya Engkau yang mampu lakukannya.... cahaya yg dulu hadir dlm hidupku, sendiri ku hapuskn, dn akbt itu juga, kegelapan terus menyelubungi hatiku dan hidup ku ini....

ya tuhan aku hamba Mu yg lemah ini, tdk mampu utk ujian besar mu ini... sekali lagi aku mhn kekuatan dr Mu utk melwan hawa nafsu ku yg semakin membesar dan melawan hasutan musuh2 ku.... ya tuhan, kelemahan ku senjata mereka... hy Engkau yg mampu membantuku.... takdir hidup ku di tgn Mu ya tuhan, ku serahkn segalanya pd Mu... aku tdk mampu utk buat keputusan lg dlm hidup ku.. kini aku pasrah dgn jodoh ku... hy Engkau yg menentukn segalanya..... hy 1 pintaku, ampunkn segala dosa ku ya tuhan.. ampunkn aku kerana aku melupakan Mu, Engkau dulunya yg pertama di hatiku, dan kini aku membelkgkn Mu, ampnkn aku.... sembah sujud ku utk Mu ya tuhan.... ampnkn daku yg hina ini..... jika mnusia penyebb aku jauh dr Mu, beriku kekuatan utk menghadapi semuanya... hilangkn segala penghalang utk ku kembali pd MU..... sembah sujudku utk mu ya tuhan, Engkau raja di hatiku.... kemblikn semangt yg dulu dlm diri ku.... kembalin kyknn yg dulu dlm diriku.... ini luahan hati ku sentiasa utk mu ya tuhan, hy Engkau yg senitasa mendengar jd, Engkau lh kekasih hati ku yg sebenar..... ampnkn daku wahai Kekasih hatiku.... Kekuasaan yg besar di tgn Mu, kembalikn ku pd MU.....

Thursday, March 24, 2011

~kehidupan, beginilah..~

pagi tadi, akak call aku, die cte dgn aku yang die perlukan modal utk mulakan bisnes tudung die..
sedih aku dgr semua cte akak...
aku pun tgh sesak gak ni, p xpe lah, utk akak aku....
lagipun die bknnya sape2 pun dgn aku..
akak aku sendiri...
dielah satu-satunya akak yang aku ada dlm dunia ni....
akak yang paling utk aku...
tengahari tadi, die cte kt aku tentang hidup ni...
terasa sebak tetibe menusuk di jiwa aku..
aku x sanggup tgk akak menderita lagi....
cukup lah selama ni die dah susah..
hati aku xsanggup dh nk tgk die susah lagi cm sekarang ni...
yelah, memang org tgk die hidup senang..
tapi disebalik senyuman dan gelak tawa dia tu, tersirat satu perasaan yang sangat memilukan hati, sangat memeritkan...
tuhan saja yang tahu susah senang akak selama dia hidup ni....
aku xdpt nk tolong ap, aku cuma dpt tolong dgr luahan dia jerk...
ya tuhan, andai suatu hari nanti aku diberi rezeki oleh Mu,
ingatkanlah aku pada akak aku dan janganlah Engkau jadikan aku seorang yang lupa daratan...
hurmm.... niat hati manusia kadang2 selalu di salah sangka kan...
even org tu berusaha utk menjadi yg terbaik namun sering di pandang serong dan
sering di salah sangkakan oleh pihak luar....
cm tu lah hidup ni....
x semua yang kita nk tu kita akn dpt sekelip mata...
kadang tuhan bagi rezeki dan ujian tu pelbagai cara....
pernah suatu ketika aku duduk termenung,
meneliti setiap yang berlaku pada diriku dan keluargaku..
banyak perkara yang tidak terjangkau akal berlaku tanpa kita sedari...
sangatlah unik bantuan yang tuhan berikan pada hambaNya...
dalam pelbagai cara dan bentuk...
begitu juga dengan cara tuhan menyedarkan hambaNya...
juga kadang2 dalam keadaan kita x sedar..
tahu2 jerk, org tu dh baik dan dh insaf....
tentang kehidupan ni banyak misterinya yang masih belum terungkai lagi...
akak yang sekarang hidup susah, aku yakin ad kesenangan yg die dpt tanpa die sedari..
kesenangan yang diliaht org adlh bantuan dari tuhan utk dia menjaga maruah suaminya..
begitu mulia hati akak, segala yang dia buat hanya utk menjaga maruah suami dia...
setiap langkahnya di jaga agar tidak tersasar dan terpesong....
semoga akak dilindungi Allah dan dirahmati serta diberkati selalu... amiiinnn....
semoga bantuan tuhan sentiasa bersamanya....
ADIK SAYANG AKAK..!!!

Tuesday, March 22, 2011

~assigment2~

byk lagi yg aku x buat.. mcm2... huh..
grafik, xsiap lagi, database, baru nk rancang..
mini survey n bahas bahasa arab dlm masa terdekat ni....
huh... pening2, pale aku...
cmne nk urus???
sekali aku blk, dtg semula cm bayi baru lahir, yg xathu ap2..
tu psl aku nk blk takut2...
takut kalau aku leka dgn tugas aku yg mcm2 ni....
huh.....
sabo je lah...

Tuesday, March 15, 2011

~i dont have enough money~

ni nk cte kt hampa semua...
punye lah malu muko cheq....
masuk kedai bata, nk beli selipaq...
cheq mula bajet bw cikt ja...
mang xnk boroih la kata noo..
dh tu, cheq p tgk lah selipaq kt kedai bata nuuuu...
hampa tau ja lah, kasut2 kt kedai bata tu kan mahai..
cheq dgn beraninyo p masuk kedai bahaya tu...
dh tu, cheq amik 1 selipaq ni....
pada mulanya, cheq tgk harga dia rm14.99...
cheq ad rm15.00...
ok lah tu, dan2 nooo...
sekali tgk hampa tau bapa harga,
nah kau, rm24.99 upenye...
malu cheq, xtau mano nak ltk muko ni ha...
dgn malunya, cheq p kat kasut yg cheq amik td, cheq wt2 caghi len..
dh tu, cheq tgk kt cashier, cheq senyum kt depa, cheq kuaq..
huh, lega hati ni, p malunya muko ni, xtau lah nk habaq lagu mana lagi dh...
huhuhu...
ni lah perangai gila jimat... sampai terslh tgk harga..
hampa semua jgn ikut mcm cheq nooo....
kui3.. :D

Monday, March 7, 2011

~tersilap tarikh~

waaaaaa......!!!!!!!!!!!!!!
malunya...!!!!!!!!
semangat sangat nk g library sbb nk mhn hostel on9..
ttbe tgk tarikh, minggu depan...
hampanyaaaaaa..........
sedih terasa kini....
huh.. kesedihan terlampau+kepenatan teramat..!
bila difikirkan, dahsyat gak ek, cz yelah, dari fpqs ke library 7minit....
bse aku jln 15mnt..
huhuhuhu...
smngt punye pasal,..hahhahahaha...
bile tgk lmbt lagi tarikhnya, xkn nk terus blk an,
dh pnt2 dtg, buka benda len sat.. huhuhu
huh, cmne lah aku blh lupa ni....
tarikh hari ni hingga 14 mac utk tahun 2
tahun 1, dari 15mac mulanya hingga 21 mac..
p aku keliru sikitlah notis dia bagi ni...
ermmm... xpelah...
selagi xde announce kt ewadi aku, mean lom lah tu...
ni baru notis jerk... huh..
sabar yaaaaa...........


Sunday, March 6, 2011

~derma darah~

hahaha... hari ni aku derma darah.. wuiyoooo... best... huhuhu...
buat kali kedua aku derma darah..
yang first dulu masa kt maahad...
lw ikutkan parents aku x bg aku derma darah cz takut aku terkene kanser...
katanya....
aku pk lek, ne leh kne..
melainkan kalau kita dh ad kanser, then masa kita derma tu, darah tu akan di periksa sblm drh tu di berikan pada org lain..
masa tu lah, pihak hospital yg amik darah kita tu akn inform kt kita yg kita da penyakit ap2 ke x...
kadang tu hanya kebetulan...
yelah kalau org tu kne kanser ne dia tahu dia ad kanser cz virus tu an merebak dlm senyap..
kiranya lau kita ad penyakit ap2, dpt di kesan awal lah kalau kita derma darah tu..
itu keistimewaannya org yang derma darah....
untung org yang derma darah ni....
1. dia akan dapt darah baru
2. dia akan selalu sihat
ha gitu.... kn best... :)
p an, pernah dgr x owg kata, lau derma darah ni t gemuk...
nanye x pun... kne pandai lah cntrl..
hurmm.. tu lah yg tadi aku ty die dpt terima x aku gemuk die diam jerk....
sampai hati.... huh...
whatever... rasa lega dh derma darah..
huhuhu... epi..!!!
jadi kepada kalian.. sila2lah derma darah...
jangan takut dengan jarum, xde jadi ap punya....
aku derma ni, elok jerk.... :)
weeee.. hope dpt redakan sikit tension aku... wahahaha... :D

Friday, March 4, 2011

~Elham Z~


ni kumpulan ElhamZ...
ad 2org jerk dlm kumpulan die....
dua2 dari sabah n masih study kt UM... :))
hehe... handsome tau diorg niyh...
suara pun ok nyanyi... :) weeeeeee..............
terpesona daku... keh9999.....
tadi an, sblm keluar dewan, aku diri kt tepi kerusi2 tu..
niat aku nk jumpe ustaz hizbur kt bwh tu...
kbtln lak kumpulan ElhamZ lalu depan aku...
ap lagi, senyum je lah....
wah! yg cute tu senyum kt aku lah... huhuhuhu.....
bagaikan terhenti masa waktu tu....
hahahaha.. dh cm lam cte hindustan lak an... :) keh99
p diorg ni mang comel.... huhuhu....
lagu pun best gak dgr.... peramah diorg ni.. :)
album diorg akn keluar di pasaran x lama lagi..
so, belilh yang original utk mendapatkan mutu yang berkualiti... :)
ad gak rakam lagu ElhamZ ni....
excited giler aku... keh999... suke3... :)
lebih2 lagi bila yg cute tu senyum kt aku...
huhuhuhu..... epi nya... terperasan lah lak..
p betul pe die senyum kt aku.. :)
hehehehe... alah bse lah tu, nk rapat dgn peminat2 die an3.. :) kikikikikiki.....444444

~Devotees~


tu... pic tu... aku amik kt dewan td lah....
cm x cy jerk devotees dtg usim.. huhuhu...
best gak lah diorg perform...
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............
aku suka tgk adi akmal...!!!!!
handsomenyeeeeeeeeeeeee......... sedap lak tu nyanyi... ngeee...
sempat lagi berangan jadi wife die... hahaha.....
p malangnya, die dh beristeri..... ngeh2
alah, lau nk leh jerk... kuota an ad 4... huhuhuhu.. nkl..!
tahu si dia, cemburu nanti.... cm ne nk pujuk???? prh den....
haha... p mang best lah lagu2 dia....
x sbr nk beli album die niyh....
keh99... sejak bile lak aku fanatik nasyid niyh...
p tol lah td aku ckp... mang best pun..
yelah sblm ni ane ad aku g tgk secara life artis kumpulan nasyid dpn mata... life lak tu...
huhuhuhu.....
mang best.. rugi sape x g... ngeee...~

~majlis bersama Ustaz Hizbur Rahman~

haaaaaa.. ni nk cte kt semua ni.. epi sesgt lah an ms majlis tu...
huhuhuhu... bkn ustaz hizbur jerk yg ada...
ad kumpulan nasyid turut hadir sekali...
sekrg ni nk cte sal ustaz hizbur....
cm x cy pun ad gak, ustaz hizbur yang selalu ad dlm tv tu
muncul dpn mata aku ni.. huhuhu...
ta'jub pun ada gak....
ustaz hizbur berdiri jerk atas stage, aku teringatkan abg jep aku..
sbbnye, die tok imam kt tmpt die... taman makmur.... geng surau lah sng cte...
cara die beri ceramah, mmg best, terkesanlah dlm hati ni....
selain abg aku, aku teringatkn die....
aku yakin, satu hari nanti dia pasti blh jadi cm tu gak..
jadi cm ustaz hizbur....
sekrg mungkin dia rasa ssh..
p nanti bila ilmu dh penuh di dada dan tunggu masa untuk di sampaikan sahaja pd org lain..
itulah slh satu keistimewaan die yg x terserlah tu...
dan die perlu gilap.... die berani, dan penuh keyakinan...
percakapannya mampu meyakinkan orang yg mendengarnya...
sama cm ustaz hizbur gak...
masa ustaz hizbur bgi ceramah tu, aku erfikir tentang diri aku..
dh cukup ke semua yang ada pd aku untuk aku sampaikan pd org lain nanti????
adkh cukup ap yang aku ad skrg ni untuk menabur bakti pd agama???
ceramah ustaz cukup2 memberi kesan pada aku..
dan ianya dtg tepat pd masanya....
terima kasih ustaz....
sebelum aku keluar.. sempat aku tegur ustaz untuk ambil gambar..
aku teringat abg jep aku....
semoga suatu hari nanti abg jep aku dpt jadi cm ustaz hizbur...
sama gak dgn dia.. :) aamiiinnnn.....

Thursday, March 3, 2011

tentang dia..

Nama yang meniup semangat baru dalam hidup aku...

Datangnya dia pada waktu aku sangat2 dlm memerlukan seseorang untuk mendengar luahanku..

Dan sememangnya dia telah melakukan itu sejak mula perkenalan kami di facebook..

Heh, di laman web sosial tu, semua orang boleh berkenalan..

Tapi aku xsangka perkenalan antara kami membawa kepada suatu hubungan yang agak serius..

Dia menyatakan isi hati dia pada ku pada suatu malam yang begitu damai padaku...

Aku xtahu adakah itu hanya sekadar mengujiku atau realiti.. Aku semacam bermimpi tentang tu.. Namun begitu, aku x begitu bersedia untuk terima dia lebih dari seorang rakan dan sahabat.. Sepanjang hubungan aku dan dia, aku hanya terima dia sebagai sahabat.. Walaupun ada yang mengatakan kami berpasangan, padaku kami tidak... Dia memahamiku sebaik mungkin, dia sabar dengan bermacam kerenahku.. Kesabarannya benar-benar menyentuh hatiku.. Pernah sekali aku meluahkan isi hatiku tentang lelaki dan aku menyatakan aku kurang bersedia untuk terima dia lebih dari seorang rakan... Dia faham tentang tu... Lama kelamaan, aku dapt menerima dia sebagai yang teristimewa di hatiku... Hari-hariku berlalu dengan begitu indah sekali bersama kenangan yang di bawa bersamanya.. Dalam hubungan kami, bermacam perkara yang kami lalui.... Lebih-lebih lagi tentang hal yang berkenaan dengan kisah silam masing-masing.. Dia menerima dengan baik tentang halku begitu juga diriku.... Suatu hari dia melamarku, menyatakan hasrat hatinya untuk menjadiknku isterinya suatu hari nanti... Aku menerimanya dengan hati yang lapang... Pada ketika itu, di fikiranku hanya tertumpu padanya... Aku alpa dengan janji Tuhan yang sudah menyediakan setiap hambaNya pasangan masing-masing... Aku terlalu risau tentang hal jodoh sehingga aku lupa pada janji Tuhan... Ya Allah, ampunkan diriku... Setelah itu, maka terjalinlah satu hubungan lagi yang benar-benar mengikatku dengannya... Hal ini tidak diketahui langsung oleh keluarga kami... Dia bercadang akan datang berjumpa ibu bapa ku pada waktu senggangnya kelak... Janji demi janji dia taburkan pada ku.. Aku semakin takut dengan janji-janji dia... Takut kalau-kalau dia x dapat menepati janji-janjinya... Tapi ternyata, dia menepatinya satu persatu... Dan itu yang makin membuatku terpikat dengan keperibadiannya.... Menenunaikan janji dan aku yakin suatu hari nanti pasti dia akan datang untuk mengambilku sebagai permaisuri hidupnya.... Aku memberi dia peluang seluas mungkin untuk bertakhta dalam hati aku.... Dia membimbingku dengan baik walaupun dia sendiri memerlukan bimbingan dan sokongan yang padu... Aku yakin dirinya akan kuat lebih dariku... Dalam dirinya tersemat satu kesitimewaan yang akan menyinar tidak lama lagi.. Aku dapat lihat itu... Sekiranya dia menggunakan segala peluang yang ada dengan baik, dia akan memilikinya suatu hari nanti... Dia telah banyak mengubahku dan menyedarkanku... Walaupun dia tidak merasakannya, tapi seperti Allah mengirimnya untuk ku segera berubah... Aku tidak pernah sekalipun mengharapkan kesempurnaan dari dirinya.. Mengharapkan yang terbaik? Aku tidak mengharapkan apa-apa dari dia sebenarnya... Cukuplah dia menjadi dirinya yang sebenar, itu sudah yang terbaik bagiku.... Sikapnya yang sentiasa tenang menghadapiku, sabar dengan kerenahku yang bermacam ragam, sentiasa mengalah dalam salah faham dan sentiasa mencari jalan penyelesaian yang terbaik membuatkan aku semakin yakin dengannya.. Walaupun kadangkala hatiku masih ingat pada permataku yang dulu, namun sekiranya ini sebagai penggantinya, aku menerimanya dengan hati yang terbuka dan redha....

Wednesday, March 2, 2011

~Rona-Rona Cinta Damascus~


Tajuk : Rona-Rona Cinta Damascus
Pengarang : Sheila Wani
Penerbit : Telaga Biru Sdn Bhd
ISBN : 978-967-5102-42-4
Mukasurat :
Status stok: ADA

"Rona-rona Cinta Damascus" ialah sebuah novel yang mengisahkan kehidupan pelajar Malaysia di bumi Damascus, Syria. Konflik hidup dan ujian sebagai perantau terpaksa diharungi mereka demi sebuah perjuangan. Tekanan Amerika Syarikat terhadap Syria telah mengakibatkan mereka turut sama merasai bahang kekejamannya.

Novel ini juga menceritakan kisah percintaan seorang gadis yang bernama Manal Husna. Dia tidak pernah menginginkan perjalanan cinta yang tidak seindah angannya. Walaupun begitu dia tetap bersyukur kerana terlepas daripada cinta-cinta palsu dan reda dengan suratan takdir dalam hidupnya. Percintaan yang dibina atas pilihan orang tua dan kasihan, semuanya ternoktah dengan seribu penyelesaian.

Dugaan dan cabaran di bumi Damascus silih berganti hadir mengiringi ketentuan hidup pelajar di sana. Mampukah mereka meninggalkan bumi Syria dengan segulung ijazah. Berjayakah Manal Husna mengecapi cinta sebenar setelah meniti onak ranjau yang terpaksa ditempuhinya?

Penulis akan membawa anda ke dunia seram, suspen, menyayat hati, konflik dan ketenangan.

(actually inilah novel yang aku tengah khusyuk baca sekarang ni...

novel ni betul2 menyentuh perasaan aku..

mengisahkan tentang Manal Husna dan janji2 Allah tentang jodoh...

kebanyakan wanita memang akan keliru dalam soal ni sebab ini mempengaruhi hidupny pada masa akan datang..

macam tu juga aku... aku terlalu risau sampaikan aku hanya mengikut kata hati aku..

menerima dia atas dasar ikut kata hati... sememang agak pahit utk nyatakan ini tapi aku xtahu mana lagi aku nk cte...

kisah nvl ni mengingatkan kisah silam aku dulu... diri aku yang dulu...

entah knp, rasa benci pd seseorang mula meluap tapi semuanya salah aku juga sbb menerima dia x semena-mena..

aku ingin diri aku yang dulu tu muncul kembali dlm hidup aku...

ya, aku sering merasakan janji Allah itu benar dan aku yakin dengannya..

tapi bila berbagai yang berlaku dlm diri aku, aku xdpt nk pastikan ap yg aku buat...

aku hanya ikut arus hidup aku tanpa membuat sebarang keputusan yang tegas dlm diari aku sekarang..

yang pasti aku dah jauh dari Zat yang agung tu...

aku kehilangan semua yang aku miliki dulu...

rasanya nk jek aku ulang semula waktu dan tidak membenarkan sesiapa menyentuh hati ku lagi...

bila aku fikir semula, segalanya berubah bila aku mula dengan dunia kasih sayang yang x pasti...

memang selalu orang kata, perempuan cepat terpengaruh dengan cerita novel, p aku xkn terpengaruh kalau cerita tu xde kebenarannya....

ckp sal jodoh, mmg aku serahkan semua pada Allah, p ap yg aku buat tidak menunjukkan aku begitu...

kadang, seharian aku menilai diri aku... mlm2 aku sunyi tanpa aduan padaNya...

aku kehilangan kemanisan dulu.... mengharapkan kasih Dia akan ada untukku, tapi masih ad waktu ke utk aku mengubah segalanya?????

aku takut ad yang berkecil hati dan aku xnk hampakan perasaan dia... aku xtahu nk mula mcm mn p ap yang penting perasaan aku xmenentu...

ya tuhan, bantulah aku yang sudah jauh dari pemerhatian Mu, yang dahagakan Kasih sayang Mu.. kembalikanlah semula ketenangan dulu dalam sanubariku... berikan ku keyakinan dulu terhadap Mu... ampunkan ku ya Ilahi...)

Sunday, February 20, 2011

~miho possing.. weeee :)~


huhu..
td an xde keje tau... so wt lah ni...
miho possing, tu yg amik pic die... huhuhu
comel x?
comel an....
siap landing2 lagi... :) hahaha
mmg cute.. :)
ngee. :) :D