Monday, April 28, 2014

Red Modani Shoes!~~

hi bloggie,
hari sabtu hari tu kan, pergi BP Mall dengan family akak aku...
huhuhu... beessttt....

main bowling lepas tu makan-makan n solat..
then jalan-jalanlah kat mall tu...

sementara tunggu akak aku g kat promo citibank tu, aku singgah sekejap kat Red Modani....
kedai jual kasut2... huhuhuhu...
masuk tu memang xde expectation yang aku akan minat dengan kasut-kasut kat situ...
tapi, at the first time aku minat sangat dengan 1 design kasut ni...

mungkin kalau orang lain tengok design dia xdelah cantik sangat...
tapi yang membuatkan aku suka dengan kasut tu ialah design dia memang kena dengan taste aku..
simple but elegant...huhuhu....

harga dalam RM 59.90 dan aku fikir aku ada bajet untuk tu...
sebenarnya memang tengah cari kasut baru...
kebetulan pula terpikat dengan kasut tu....

aku masih ingat dengan jelas kasut tu sekarang...
for the first time too, aku terpikat betul dengan kasut...
sebelum ni, xdelah sampai macam ni...
xdelah sampai rasa terkilan x dapat kasut tu and teringat-ingat bila balik...

lepas ni, kalau pergi lagi and kasut tu ada lagi jual, memang nak beli juga!~
huhuhu....

hopefully dapat pergi lagi ke sana,.,.,.,., :)

Sunday, April 27, 2014

My second Blog :)

hi bloggie,
i had created my second blog.. huhuhu...

actually, that is the old one but i do not active with that account...
but now, i had renew it with old design.. hehehehe...

sebenarnya buat second blog tu just nk share segala secret2 yang pernah di amalkan untuk kecantikan, kesihatan..
tapi sekarang ni, postnya x banyak lagi...

well, baru di aktifkan..
tapi bolehlah, ada lah sikit2 info...
so lepas ni i have to handle 2 blog...

blog ni lebih kepada isi hati and my e-diary..
my second blog tu more to knowledge and promotion...
hahaha... sebenarnya nak jual barang tapi x retilah...
so buatlah blog tu bermacam-macam ragam... hehehehe....

so meh lah meramaikan my second blog tu yek...
kalau sudi singgahlah... :)

www.julieasmida.blogspot.com

have a good time.. :)

Sotong vs Squidward

hi bloggie,
tengah2 hari ni tetiba lak teringat2 bau sotong tumis...

sekarang ni xtahu kenapa aku asyik nak sotong je..
tapi memang sedaplah kan sotong tu...
aku suka sotong tu di tumis biasa je...
kalau buat sambal pun sedap juga tapi aku lagi suka ditumis...
letak lada sikit... haaaaaa, rasa pedas juga....

aarrgghhhh, bloggie,
telan air liur pun rasa sotong dah ni.... huhuhu..
dah macam kempunan pun ada...
padahal, bukannya ibu x belikan....
setiap bulan aku makan sotong...

kalau ibu beli banyak, nanti aku masak, aku bahagi 3...
hehehe... dapat masak 3 kali...
kalau ibu beli sikit, aku masak semua...
lastly, aku yang abiskan.....

fuh!! meeelllltttiiinnnnggggg.....
nak sotooooonnnggggg....

orang biasa suka udang eak, aku x, aku suka sotong...
sotong tumis, sotong sambal, sotong goreng tepung, tomyam sotong...
huh! sedapnya...

wah! nak cari sotonglah,
ok bye..!!

Miss My Prince~~

hi bloggie,
ni ad cerita happy sikit..

dia ada beritahu aku yang dia akan datang tahun depan dengan family dia....
so far, dia dah beritahu aku yang dia dah inform kat abang and umi dia...
entahlah bloggie, tetiba rasa macam berdebar pun ada, macam xpercaya pun ada....
huhuhu...

perkara ni yang aku nantikan dulu tapi sekarang tetiba aku rasa x bersedia pula....
tapi aku tetap rasa happy sebab dia sedang membuktikan kejujurannya...
dia beritahu aku, buat masa ni dia nk kukuhkan ekonomi dia dulu..
kalau x, dia sendiri pun rasa x mampu nak tanggung aku....

aku suka dengan dia ni sebab dia ada 1 sikap dia yang buat aku tertarik...
sikap yang susah berputus asa..
selagi dia x dapat, selagi tu dia akan usaha untuk dapatkan walaupun dia tahu halangannya apa...

yang lain2 tu, ada juga...
cumanya bila dengan dia ni buat aku ingat abah... huhu...
sebab perangai dia kadang2 macam abah lagi2 bab jimat...
haaaaa... memang seakan-akan dengan abah...

dari fizikalnya, aku suka dia senyum...
bila dia senyum macam budak.... hahaha... dari marah pun boleh xjadi marah tau..
kadang2 tu ada juga perangai budak2 dia keluar tapi x selalu...
dia ni matang, fikiran ke depan... but sometime, ego juga...
well, biasalah lelaki kan, memang x lari dari sifat egonya tu, cuma tinggi atau x je...

erm,,, lately jarang dapat call dia..
kadang dia sibuk, kadang aku yang x sempat nak call..
masing2 ada komitmen masing2...
xkisahlah, asalkan dia jujur dan ikhlas dengan aku....

bloggie,
i miss him...

mistik!!!~

hi bloggie,
kali ni nak cerita pasal mistik..
you know that, MISTIK?

mistik ni more to dunia ghaiblah...
alam2 disebelah sana yang tidak boelh dilihat dengan mata kasar dan terhijab dari pandangan mata..
dunia ni hanya boleh di lihat oleh sesiapa sahaja yang di izinkan Allah dan yang mempunyai keistimewaan tertentu...

ermm... entahlah bloggie...
kadang aku rasa penat nak ngadap benda2 ni semua..
malas nak percaya pun ada..
tapi kena juga percaya sebab 'dia' memang ada..
cumanya kita di haramkan sama sekali dari menjalinkan sebarang hubungan dengan 'dia'..
kerana 'dia' tu adalah musuh kita yang nyata...

tapi kali ni bloggie..
setelah lama aku terhindar dengan gangguan seperti ini..
kini aku di ganggu lagi...
entah siapa yang menghantar benda2 khurafat ni pada aku, aku pun x tahu..

apa yang penting sekarang ni, pendinding diri perlu di teguhkan lagi...
ini merupakan ujian bagi aku bloggie...
Allah sedang mengingatkan aku..
di kala suka, ada duka, dan di kala suka itu perlu berhati-hati...

di kalangan manusia, ada juga syaitan yang bertopengkan manusia...
dan manusia ini telah menjadi tunggangan syaitan untuk di peralatkan...
waktu macam ni lah aku teringatkan siri novel Laksamana Sunan, karya Ramlee Awang Mursyid...
mengamalkan kalimah yang ringkas tetapi mampu menjadi senjata paling ampuh hanya dengan keyakinan dan kepercayaan yang utuh pada tuhan yang Esa..
tatkala ini perlu di ingat, hanya dengan kekuasaanNya sahaja yang mampu membantu kita....

bloggie,
i'm very sad... really sad..
my society will never change if they are always go through with this kind relationship...

Wednesday, April 23, 2014

Bengang..

hi bloggie...

rasa bengang jp td.. huhu..
kena tegur dgn chief sebab buka lagu terkuat sikit kt office..
ermm.. memang salah aku pun..
I admit it...

ada lagi yang wat aku rasa bengang ni bloggie...
aku plan hari ini aku nak aktifkan semula blog aku yang lagi satu tu..
aku nak buat blog tu as my business online blog..
tapi kan, aku x tahu nak buat macam mana..

I mean, x tahu nak mulakan promotion tu macam mana...
aku ada juga tengok contoh-contoh dari web lain...
entahlah eak, tetiba je rasa down pula...
nak isi blog yang kosong tu dengan gambar tapi gambar x banyak lagi...

entahlah bloggie,
rasa sedih sikit cz hari ini rasa macam my bad day kot...
asyik salah je apa yang aku buat.. ermmm...

Wednesday, April 2, 2014

mulut orang vs mulut tempayan

hi bloggie...

tahu x apa beza mulut tempayan dengan mulut orang?
ans: mulut tempayan kt tempayanlah, mulut orang ye kt orang...

hahahaha... betul tu..tapi kan ada perumpamaan untuk orang yang x boleh simpan rahsia tu dikatakan "mulut tempayan"?
ye, betul tu.... ha dari situ dapat x jawapannya?

ok, kt sini nak beritahu apa beza mulut tempayan dengan mulut orang...
mulut tempayan kebiasaannya ternganga dan mendedahkan apa sahaja yang ada di dalamnya..
mulut tempayan ni juga ada penutupnya..
sekiranya di tutup, maka tertutuplah segala apa yang ada di dalamnya..
jika tidak di tutup maka terdedahlah segala yang ada di dalamnya...

mulut orang pula...
sentiasa tertutup dan adakalanya terbuka...
tapi sekali ia terbuka sangat sukar untuk dibendung apa yang akan dikeluarkan oleh mulut orang tu tadi...

so kalau ada rahsia apa2 simpan kat dalam tempayan jangan simpan kat orang sebab mulut tempayan ada penutupnya yang boleh lagi kita kawal tapi kalau mulut orang xde penutup so susah nak kawal kalau dah sekali terbuka maka terdedahlah semua yang dibendung..

lepas ni, hati-hatilah ye... :)
pililah mulut tempayan ke mulut orang... hahahaha....

Tuesday, April 1, 2014

tangisan hati

hi bloggie...
aku xpernah rasa macam ni..
serius, aku terasa di hentak..
mungkin ini yang akan aku alami jika bekerja di tempat sebegini rupa..

hanya yang aku mampu, menangis di dalam hati dan menyimpan segala rasa...
jika sebelum ini aku mampu meluahkan dan membela diriku tetapi kini aku terpaksa berdiam dan itulah jalan yang paling baik untuk waktu ni....

aku keliru..
dari pengalaman ini, aku tekad, kerja sendiri lebih baik dari kerja makan gaji...
untung rugi sendiri tanggung...
sendiri tadbir, sendiri usahakan...

aku dah merancang masa depanku tapi aku harus ikut kehendak ibu... kerja kerajaan..
xpelah..
tapi dalam masa berpraktikal di sini membuatkan aku terasa jadi mangsa keadaan pula...

ke sini salah, ke sana salah...
pergi ke mana di kata,sampaikan di kata akan menjadi bahan fitnah...
tamparan hebat yang aku terima ni bloggie...
sedih.. sangat sedih...
sakit hati, memang sakit hati...
tapi apa dayaku?
telan dan seterusnya telan sahaja....

aku menunggu saatnya aku mengetahui segala selok belok kerja di sini barulah aku akan berasa gembira dengan kerjaku...

Tuesday, February 11, 2014

Experience on highway

hi bloggie,
just want to share my experience on highway...

9 Feb 2014,
aku bertolak dari Kluang ke Nilai, Negeri Sembilan untuk hadir sesi taklimat praktikal pada 10 Feb 2014...
for the first time... ermm.. not... second time drive long journey macam ni...
sebelum ni pun pernah juga drive dari KL - Paloh, tapi kereta member...
so tak terasa sangatlah experience nye tu...

ni drive kereta dari rumah sendiri,
sendiri support and keluar duit minyak...
sendiri check kenderaan dalam keadaan baik sebelum keluar untuk perjalanan yang melebihi 90 kilometer...

banyak pengalaman yang dapat on highway tu...
antaranya, belajar sabar while driving...
belajar jangan terkejar-kejar..
belajar untuk sedar had kelajuan kenderaan yang dipandu...
kereta kecil, speed pun ikut kesesuaian kereta kecillah...
belajar bajet minyak..
belajar cara nak save minyak..

at that time, semua nasihat yang diberi oleh ibu, abah, akak, abang dan dia semua lekat dalam kepala...
nasihat dari member dan pengalaman diorang..
termasuk cara untuk atasi ngantuk ketika memandu...
memang aku standby asam, mentos air action and air...
elak makan nasi sebelum drive coz cepat mengantuk bila lepas makan nasi... huhuhu...

selama ni aku tak percaya member cakap Kluang - Nilai, 2jam...
tapi hari ni, membuktikan, aku yang drive tak laju ni pun (100 - 110 km/j) 2jam juga...
lagilah member yang dah biasa bawa 140 km/j tu kan..
lagi cepat diorang sampai....hohoho...

memang sangat berhati-hati bila nak memotong treler panjang, lori besar-besar tu...
abah pernah pesan, kalau nak potong lori besar atau treler panjang, tengok keadaan, kalau dia berat dan nampak terhoyong-hayang, better jangan potong dan ikut je belakang dia even slow...
sebab, treler panjang ni n lori besar ni, diorang tak boleh kawal stereng bila dah macam tu, terpaksa ikut, kalau tak memang alamatlah.....

tapi tadi, alhamdulillah, dapat pandu dengan cermat,
ikut speed yang ditetapkan even kekadang terlebih sesekali... ehehe...

keluar dari highway, kaki mula kejang sikit cz dah sedap tekan minyak tetiba kena handle clatch dengan brek macam biasa... hohohoho... kelakar....

tu je lah cerita hari ni....
another time, kalau ada free,kita sambung lagi ea...
byeeeeee...

Thursday, February 6, 2014

Relationship

hi bloggie,
aku masih tertanya-tanya, apakah maksud hubungan?

bagi aku ,ianya sangat subjektif..
susah nak cari maksud sebenarnya...

bagi aku hubungan atau perhubungan ialah dua insan yang mempunyai perasaan antara satu sama lain, saling berkongsi pendapat dan masalah..
Relationship atau perhubungan adalah platform untuk berbincang bukan menghukum antara satu sama lain sekiranya ada masalah...

kalau keserasian telah hilang, maka terjadilah persengketaan yang membawa kepada terputusnya hubungan...
relationship tak sepatutnya membosankan dan sunyi tanpa sebarang perkongsian kisah...
dalam relationship juga tak sepatutnya memendam rasa dan berahsia...

pada pendapat aku lah kan...
dalam hubungan ni perlu ada kepercayaan, kesetiaan dan kejujuran...
kalau tiga ni ada, insyallah segala masalah dapat atasi dengan rasional...
tapi tak tahulah bagi orang lain macam mana...

yang aku alami sebelum-sebelum ni sangat membosankan....
dengan pak arab tu, ok je cuma dia ignore aku.. tu jek..

yang sekarang ni, ok juga...
cuma sometimes aku tak kenal dia siapa..
dan semakin lama semakin aku x kenal dia siapa...

he's change.. tapi aku fikir positif je lah...
sekarang ni dia tak banyak cakap..
answer my call pun macam tak happy je..
takde benda yang selalu dibualkan...
kalau ada pun lepas aku cakap macam2, baru ada story...
kadang2 tu takde langsung.... just call and sleep...

tiap kali call tengah tengok cerita and takde lak rasa nak off jap cerita tu...
ermm,,, oh ya, dulu masa mula2 kenal, dia ada cakap, jangan kacau time dia tengok cerita...
tapi bila fikir semula, bila lak masa untuk aku?

confuse..
call, salah time, tak call kang cari lain pulak or kata kita tak ingat dia...
yang mana satu? ok, just miss call je lah eak...
orang kata mis call tu tanda rindu and orang tu ingat kat kita...
tapi dia xde pun miss call aku or text aku... (dia busy lah)..

kadang2 ada jugak rasa hati nak cari lain...
tapi aku malas nak layan....biarlah...
mungkin aku ada rasa sikit perasaan tu tapi aku tetap happy bila call dia...

even dia tak cakap apa2 dengan aku..
even aku hanya dengar dia ketawa bila chat dengan member2 dia...
even dia ignore aku kalau aku salah time call dia...
even call and sleep...
even aku cakap dia diam je and no respon...

kadang tu ada cerita pun jadi takde cerita bila dengar nada suara dia yang tak happy angkat call aku...
terfikir gak, dia penat ke? aku kacau dia rehat ke?
kadang tu terfikir gak, maybe aku tak call lagi ok kot coz tak kacau dia...

heiy! perasan x, kalau cakap tentang dia, benda sama je kan...
ermmm..... takde penghujung... macam tu juga...
ermm biarlah...

apa yang aku nak tahu sekarang ni ialah apa perasaan dia pada aku? apa dia rasa tiap kali nampak nama aku call kat fon dia, my text? siapa aku pada dia? dan adakah aku ni membosankan?

ayat yang aku tak boleh lupa sampai sekarang dan selalu jadi peringatan aku and buat aku sangat sedih ialah dia kata,"saya dah banyak sabar dengan awak! saya diam sebab nak jaga hati je"

agak terkilan dan terkedu bila dengar ayat tu keluar dari orang aku sayang...
takpelah, salah aku... I admit it.... i'm sorry....

Excident!!~

hi bloggie,
excident... ermm,,, hati-hatilah ketika memandu...
benda ni aku nampak depan mata aku...
tapi bukan semasa kejadian, selepas kejadian...

aku otw dari paloh nak ke kluang lepas ambil wallet ibu yang tertinggal...masa tu malam...
sebelum sampai central paloh, dari jauh nampak ada banyak kereta berhenti kat tepi and tengah...
masa tu, akak aku yang bawa kereta...
dalam kereta ada 4 orang, aku, ibu, akak and syauqi, anak bongsu dia...

so, akak aku pun perlahankan kenderaan coz fikir ada road block...
tapi, tak nampak kereta polis..

then semakin dekat, rupanya, ada kemalangan...!
apa yang aku nampak ialah kereta myvi hitam rempuh divider tepi jalan... memang makan jalan...
then yang paling mengerikan ialah aku nampak daging orang bersepai atas jalan...
dan yang lagi dahsyat ialah aku nampak kepala orang yang dah terputus atas jalan siap nampak tengkorak dia lagi....
HAAAAAA!!!!!!!!

serius! jelas kelihatan kot, benda tu kat tengah jalan...
akak aku nak melepasi kawasan kemalangan tu pun perlu berhati-hati sebab nak elak dari terlanggar cebisan-cebisan daging yang bersepah atas jalan....

selama ni aku nampak daging berkecai atas jalan cuma di gambar yang di shared dari member..
but now, dengan mata sendiri kot!

selawat, istighfar, ayat kursi, 3qul, alfatihah tak lepas dari mulut...
aku takut teringat-ingat...
alhamdulillah, aku tak apa-apa...
kadang ada orang lemah semangat dia sampai demam coz terkejut...
tapi alhamdulillah sangat2 coz aku baca ayat yang ibu bagi tu wat zikir sepanjang jalan balik ke kluang, perasaan tu ada lega sikit even masih terkejut...
huh!

so, guys, be careful...
jalan bukan tempat untuk tunjuk siapa hebat..
pemandu berhemah adalah pemandu yang pandai mengelak dari berlakunya kemalangan.....

peringatan untuk diri sendiri juga...

20 Jan 2014

hi bloggie,
what happen on 20 Jan 2014? hahaha....

hari tu motor aku baru sampai kat pos laju kluang..
my sister and i pergi kluang nak ambil motor..
tahu apa yang terjadi?

inilah kalau tak tahu menahu tentang motor..
x tak tahu pula kalau motor naik poslaju memang dia kunci minyak..
dan aku dengan yakinnya pun bawalah motor tu tanpa usul periksa dahulu..
nah, tersangkut-sangkutlah otw back to tinam...

my sister tunggu dekat steyen minyak coz nak isi minyak dulu before balik tu..
oh ya, dia naik kereta..

sampai kat restoran Din kota sebelah kluang mall, motor mati xboleh start..!!!
aku pun ambil port baik punya park kt sebelah restoran tu and call my sister...

after that, punyalah gabrah coz fikir motor rosak,
nak tongkat motor tapi terlupa nk turunkan dulu tongkatnya,
apalagi, KEDEBAB! jatuh you! ahahahaha..

tak pasal2 tertonggeng tepi jalan...
pulak masa tu ada mamat naik motor lalu tgk aku then say,
"Allah"... dengan nada simpati and terus bla....

aduhai....
xhabis lagi..
call my sister and dia datang by walk dari stesyen minyak tu cat walk dengan high heel dia..
hihihihi.. apalagi, tolak motor lah jawabnya...
sampai kt kedai repair motor, aku tak tahu siapa owner kedai tu..
nampak ada apek yang duduk kat depan dengan cermin mata hitam, gaya macam tauke...
so, say hello, lambai2 tangan tak menyahut...
bagi isyarat kat akak kata apek tu buta...

aku pun terus masuk kedai pergi kat kaunter...
lepas tu, ada lah staff dia yang bawa motor aku naik kedai..
my sister cakap,"motor ni baru ambil dari pejabat pos"
then dengan selamba staff tu cek tempat kunci minyak and bukakan...
dia kata,"ini kunci mahu buka, kalau tak minyak tak turun tak boleh start ma"

aiyoooo... hahaha.. motor tak rosak di fikirnya rosak...
turun semula motor dari kedai, and aku pun panaskan enjin motor...
akak, terus jalan kakilah tunggu aku kat stesyen minyak...

masa panaskan enjin tu, staff yang tadi settlekan motor aku tu turunkan motor honda cup purple pink and aku nampak apek tadi tu jalan pergi kat motor tu..
sebelum dia naik motor tu, sempat dia tegur aku katanya,
"saya tak butalah, saya tunggu motor saya"

hadooooiiiiii.. lagi best aku kena.... hahahahaha....
lepas panaskan enjin motor and dah isi minyak, terus balik ke tinam hantar motor ke sana...

hahahaha.. pengajarannya ialah ambil tahu tentang kenderaan yang anda miliki.... hahahahaha

Tuesday, January 7, 2014

Marriage and Believing

hi bloggie,
everyone was talking about marriage just now..
and i always get the news my friend's wedding day..
cool? it no cool!
because i think i can't reach that time..

i don't have enough money...
my parents have give me so much conditions..
i have to do this, i have to do that..
before i get marriage...

i'm sad?
oh yeah, sad.. or maybe i'm sad..
it's not maybe, but definitely sad...!

i was grown up..
my age are continuously increasing...
and i still there with no point to do..

i was plan my life..
but i see it like a rubbish!
even it very good idea..
 but i know one day it will be broken..

i believe i can do it..
just give me a space..
believe me, i'll be okay...

just pray for me...
i do not go so far from you, my beloved dad and mom...
please, believe me...

just BELIEVE me!

Monday, January 6, 2014

why he's coming back?

hi bloggie,
he? who's he?

pak arab dulu tu lah... my ex... ex? ermm,, bolehlah...
pernahlah juga ada hati dengan dia..
but, well, he is Mr. Perfect and do not suit with me yang x berapa perfect ni...
entah kenapa tiba-tiba dia datang balik..

kalau ikutkan, kitorang ada janji..
aku ingat janji tu sampai sekarang..
"saya akan tunggu keputusan awak masa umur awak 25 tahun nanti"
but now, aku pun confuse umur dia berapa.. hahaha..

kenapa aku x tunggu?
sebab dia abaikan aku..

actually, dialah my Prince..
tapi apa guna be my Prince and ignore me...
once aku di abaikan, selamanya xkan ku pandang semula...

he going away from my side and disappear like a mist..
how could he coming back to me and asking me..
"why you not choose me?"
my answer is, "you ignore me"..

kalau dia baca entry ni, mesti dia kecewakan?
atau dia cemburu? entahlah, isi hati dia, still lagi aku xleh baca..
my prince....

whatever is bloggie,
i just contact him as my old friend...
to love him back?
i don't think so because i have choose my Prince :)
only him... may Allah ease everything between me and him.. amiiinnnn

Thursday, January 2, 2014

kedai Printing

hi bloggie,
hari ni hantar thesis..
sampai kat office, terserempak dengan member yang buat projek,
member tu tengok aku punya thesis sambil aku isi borang submision..

dia tanya,
M: weyh, kenapa margin ko lari? ni, kenapa setting dia macam ni? ko salah buat ke? atau kedai tu salah cetak? weyh, ko tgk page ni, salah ni.. kenapa lari sangat... page 10 kat atas, page 9 kat bawah...
A: eh, semalam cek, tak perasan lak yang ni...

lepas tu, aku terus pergi kedai print tu semula...
sampai kedai, aku dah marah sangat sampai xleh nak cakap apa dah...

K: ye, nak apa?
A: (keluarkan copy thesis, buka page 9 & 10)
K: satu je ke?
A: x.. semua, 3 copy (keluarkan 3 copy)
K: ok
A: bila boleh siap?
K: nanti siap kita msg..
A: saya nk sekarang.. siap sekarang, boleh? hari tu patutnya siap hari selasa, tapi siap rabu.. saya nak hari ni..
K: (lepas jumpa owner) boleh, sejam lah..
A: ok xpe, saya tunggu sini.. (duduk kat kerusi yang ada kat situ...) (call supervisor, cakap nak jumpa, pergi kampus jumpa supervisor) (balik semula ke kedai nak ambil thesis, dah cukup sejam)
K: ye..
A: nak ambil yang repair tadi..
K: oh, yang repair tu eah.. (ambil, and letak atas meja, 1 copy jer)
A: ni je ke? yang lain mana?
K: oh, nak semua ea?
A: (tengok dengan muka sinis)
K: (datang semula dengan bawa 2 copy lagi, letak atas meja) cek lah, ok x..
A: (sambil cek 2 3 kali) kalau fotostat byk2 memang margin lari ea? hari tu saya ad bagi copy, kalau pandai fotostat dari copy saya tu jerk..
K: entah, saya x tahu.. hari ni first day saya kerja..
A: mana owner?
K: kt belakang..
A: kirim salam kat dia cakap terima kasih sangat2!!! (dengan muka sinis and terus bla)

selamatlah kau...
nak tolong orang melayu berniaga tapi kalau macam nilah servis, memang takkan ke manalah kedai tu..
tahu nak untung lebih, tapi servis x bagus...
buka kedai pun tengahari..
dah ku canang dengan member, jangan binding kat kedai tu...
silaplah cari pasal....

Wednesday, January 1, 2014

~My Thesis~


hi bloggie,,
hehehe... tu, thesis aku, siap dah...
suka+kecewa sikit..
sebabnya, print kat kedai xde kualiti...
nasib ada 1 copy aku print sendiri..
print sendiri lagi puas hati kot

tapi aku tgk senior2 punya xde lah macam aku punya ni...
xcantik langsung... 
ermm..mcm nk print semula jerk, tapi dah xde masa dah...

xpe lah, redha jerk... yang penting dah siap..
cuma rasa x berapa suka sangatlah sebab hasilnya dari binding tu x memuaskan...
yang aku kisahkan sangat ialah kedai tu kira harga x sama...
aku punya lain, mbe aku punya lain...

dia punya lagi murah dari aku padahal lebih kurang jerk..
mbe aku nye dia x kira helai, tapi dgn aku dia kira helai..
aku malas nk ckp banyak cz dah bayar deposit and dah wat cover kat situ...

lastly, terima je lah... 
dah lah janji selalu x tepati... 
qualiti xde..
x jaga customer...
harga putar belit... hampeh!

bukan nk tutup rezeki dia tapi dia yang menutup rezeki dia sendiri..
aku cakap kat member yang belum binding lagi,
jangan pergi kedai dia..
wat xde kualiti...

kalau dia jaga semua customer dia and kira sama harga, 
aku x buat macam ni... 
nasib kau lah!.... 
apa-apa hal pun, syukur thesis dah siap tapiii....... hurrmmmm

Dia, jauh lagi...

hi bloggie,
kali ni cerita tentang 'dia' lak.. :)
jauh lagi?
maksudnya, dia semakin sibuk sekarang ni...

tak dapat nak berhubung macam biasa..
(bukan ke memang selalu x contact sangat, kan?)
whatever...
tapi kali ni terasa sangat cause dia dah mention awal-awal..

tak dapat nak contact selalu, sibuk dengan kerja, ada masa free kita contact..
tu lah kata-kata dia sebelum dia sibuk hari tu...
memang aku tunggu dia free..
dalam masa yang sama aku pun sibuk juga...
sibuk dengan thesis...

Happy New Year

hai bloggie, :)
lama dah x jumpa... huhu tetiba dah tahun baru ean.. :)
hopefully, after this, aku semakin giat lah update blogg niyh...
selama study kt USIM ni jarang bebenor nk update blog..
just see on my blog list, bpe jerk ada utk 2013 and 2012?
samalah jugak ms 2011...
hajatnya time tu, nak wt tiap bulan.. tapi x kesampaian.. huhu

hajat nk update selalu ni bukanlah azam untuk tahun baru 2014 ni, taklah...
tapi at least berserilah blog aku dgn pelbagai aktiviti...
sebenarnya, 2013 yg banyak aktiviti aku wat tapi x kesempatan lak nk update kt blog..
nk diceritakan semula the whole year, memang x menang tangan..

as usual, tiap kali sambut tahun baru, aku x sambut dengan meriah, cause, kt USIM, tahun baru adalah ambang final exam..
so, memang xde chance lah nk happy-go-lucky tu time2 cm ni...
kalau buat gak, nahaslah result sem tu..

yang nak dikongsikan kt sini,
this is my last sem at USIM..
so, that's why lah tadi ada kata, "hopefully dapat update blog".. hehehehe

well bloggie,
lepas ni kita boleh jadi kawan baik semula :)
tengah study Multimedia Internet,
chapter 2, cerita tentang blog..
tetiba lak teringat kat buku lama ku ini, bloggie :)
miss you much :)

daa!~

harga barang naik

hi bloggie,
kt facebook, selalu dah aku mention,
ketakutan aku menjelang tahun baru ni...
bukan apa, tahun ni, barang semua naik...
itu yang sangat menakutkan aku bloggie..

mana taknya, aku ni x kerja lagi,
grade jerk dah dibebani denga hutang piutang...
dibuatnya aku mati dalam masa hutang2 aku x selesai lagi, macam mana?
apa aku nk jawab nanti?

ni kan pula, abah dah tambah hutang..
waaaa... aku ingat nafkah untuk anak, tapi hutnag rupanya...
kalau aku tahu itu hutang, takkan ku terima...

aku dah risau, mana aku nak cekau duit nanti?
gaji aku kerja, berapalah sangat agaknya..
level aku aku, standard 2k...
ni pun nak fikir duit untuk kahwin lagi...

huh... memang kahwin tu jauh lagi..
even x nampak lagi bayang2nya, tapi haruslah memikirkannya..
tak naklah nanti, masa kahwin je kaya, lepas kahwin miskin..
ibaratkan, hari ni raja sehari, hah memang sehari je lah jawabnya,
cause esoknya dah papa kedana..
oh! aku x nak jadi macam tu...

so, tu yang kena prepare dari awal...
prepare ongkosnya....

antara banyak2 tahun, tahun ni lah yang aku rasa x sanggup nak hadapi dan tahun yang x ku nanti-nanti kedatangannya...

ya Allah, bantulah hambaMu ini...
Amiiinnnn...

First Favorite Song...!~

hi bloggie,
nak cerita ni..
dulu masa darjah 6 an, 
suka sangat lagu Jesnita dari kumpulan Exist..
khusyuk r dgr... huhuhu... 

semalam g kedai makan Adam kat akasia, 
dengan member bilik, my roommate...
ms kt kedai tu lah dengar lagu Jesnita tu.. 
tetiba lak terkenang kembali zaman2 masyhur ms darjah 6..

takkan ku lupa zaman tu sampai bila2.. 
my first-love.. actually, cinta monyet... 
haaaa.... budak tu pun sekarang dah bertunang dah dengan girlfriend dia..
alhamdulillah... 

dulu ms kecil-kecil dia comel... 
sekarang macam apek.. 
hehehe,,, mak aku panggil dia apek...
lantaklah...

ok sambung sal lagu tadi tu...
xtahu macam mana boleh jadi lagu kegemaran..
mungkin sebab selalu dengar lagu tu masa k sekolah lepas habis UPSR...
budak2 lelaki kelas aku suka nyanyi kadang-kadang, isi masa lapang...

yang aku lak, kerjanya request lagu..
tapi yang best, diorang akan nyanyi lagu tu bila diorang nampak aku murung jerk.. 
(ke aku yang perasan? hahahaha.. :D whatever!~ )

kiranya lagu tu, sangat nostalgic bagi aku... 
huhuhu..

Dia, jauh lagi...

hi bloggie,
kali ni cerita tentang 'dia' lak.. :)
jauh lagi?
maksudnya, dia semakin sibuk sekarang ni...

tak dapat nak berhubung macam biasa..
(bukan ke memang selalu x contact sangat, kan?)
whatever...
tapi kali ni terasa sangat cause dia dah mention awal-awal..

tak dapat nak contact selalu, sibuk dengan kerja, ada masa free kita contact..
tu lah kata-kata dia sebelum dia sibuk hari tu...
memang aku tunggu dia free..
dalam masa yang sama aku pun sibuk juga...
sibuk dengan thesis...